Autor Wątek: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta  (Przeczytany 15994 razy)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta
« dnia: 04 Lis, 2010, 21:17:37 »
Wyniki ankiety - I tura

W związku ze zbliżającymi się wyborami, chcielibyśmy poznać zdanie forumowiczów, na temat: Kto powinien usiąść za stolikiem z plakietką "Prezydent Miasta Suwałki". O to kandydaci (kolejność alfabetyczna):

Grzegorz Mackiewicz

Kandydat PiS-u to 44 letni suwalczanin, jest żonaty i ma czwórkę dzieci. G.Mackiewicz z wykształcenia jest historykiem. Ukończył Wydział Historii Uniwersytetu Warszawskiego, podyplomowe studium zarządzania kadrami w białostockim WSAP-ie i podyplomowe studia menadżerskie. Był komendantem suwalskiej straży miejskiej i szefem Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Obecnie jest doradcą finansowym.

Czesław Renkiewicz

Czesław Renkiewicz to kandydat Komitetu Wyborczego Wyborców Suwałki-Wizja Gajewskiego. Urodził się w 1960 roku w Filipowie, a w Suwałkach mieszka od 35 lat. Ukończył suwalskie Technikum Mechaniczne i wydział Ekonomiczny Uniwersytetu w Białymstoku oraz studia podyplomowe na Politechnice Białostockiej. Kierował między innymi Urzędem Skarbowym w Suwałkach. Od 2006 roku pełnił funkcję pierwszego zastępcy i najbliższego współpracownika Józefa Gajewskiego, zmarłego w tym roku prezydenta Suwałk. Czesław Renkiewicz jest kandydatem bezpartyjnym. Ma poparcie Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Bloku Samorządowego.

Agnieszka Rzatkowska

Agnieszka Rzatkowska ma 29 lat, jest mężatką i ma córkę. Urodziła się i mieszka w Suwałkach. Studia wyższe ukończyła na wydziale ekonomicznym Uniwersytetu w Białymstoku a podyplomowe w zakresie marketingu w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Aktualnie pracuje jako manager w jednej z suwalskich firm.

Bogdan Wieczorek

Kandydat jest z zawodu lekarzem psychiatrą z 25 letnią praktyką. Do Suwałk sprowadził się 13 lat temu. O fotel prezydenta zabiega z ramienia Krajowej Partii Emerytów i Rencistów.

Info na podstawie Radio5.com.pl
« Ostatnia zmiana: 21 Lis, 2010, 22:07:31 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
Odp: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lis, 2010, 22:22:04 »
Zarówno w ankiecie, jak też w wyborach głos oddaję na Czesława Renkiewicza.

Nie będę ukrywał, że jest to jedyny kandydat, którego działalność samorządowa jest mi znana. O pozostałych osobach pretendujących do fotela prezydenta wiem niewiele, nie wspominając już o jakiś szczególnych dokonaniach na rzecz miasta. 

Przyznam, że początkowo z niesmakiem przyjąłem wiadomość o wykorzystaniu w kampanii hasła "Wizja Gajewskiego" , czyli podpieraniu się autorytetem zmarłego prezydenta do celów politycznych. Jednak po dłuższej refleksji zmieniłem nieco zdanie na ten temat. Działania śp. Józefa Gajewskiego postrzegane przez wielu mieszkańców Suwałk jako sukcesy, nie byłyby możliwe bez najbliższego otoczenia współpracującego z włodarzem miasta. Dlatego być może kontynuatorzy nakreślonego wcześniej planu (zwanego tu wizją  :) ) mają moralne prawo do posługiwania się tym zacnym nazwiskiem (tym bardziej że rodzina wyraziła zgodę).

Niektórzy twierdzą, że głos oddany na Renkiewicza będzie głosem za utrzymaniem tzw. układu. Może i tak, ale tak samo wierzę w "układy" jak nie wierzę w nie-układy.  Każda zmiana u władzy (bez względu na szczebel) oznacza zmianę układu, a nie jego likwidację. Trzeba być naiwnym, żeby sądzić że przyjdzie ktoś nowy i będzie obsadzał stanowiska obcymi sobie ludźmi. Więc ten argument jest dla mnie bez znaczenia.

Za oddaniem głosu na wspomnianego kandydata przemawiają (wg mnie) wiedza i doświadczenie zdobyte podczas pełnienia funkcji zastępcy prezydenta oraz podczas piastowania innych ważnych stanowisk. Nie słyszałem także o żadnych wpadkach świadczących o nieodpowiedzialności, nieobyczajności czy niekompetencji Cz. Renkiewicza, co w przypadku osób "na świeczniku" na pewno byłby eksponowane w mediach. 

magelan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lis, 2010, 00:14:15 »
Uważam, że najlepszym kandydatem na urząd Prezydenta Miasta Suwałki jest - Agnieszka Rzatkowska

Już od dawna mówiło się o tym, że Suwałki potrzebują świeżej krwi, kogoś młodego, energicznego, kogoś kto poprowadzi nasze miasto ku przyszłości. Uważam, że Pani Agnieszka jest tą właśnie osobą, posiada ponadto wszystkie cechy dobrego przywódcy.

Na jej korzyść przemawia ponadto to, że jest ekonomistą i to jest moim zdaniem klucz do sukcesu. Ekonomista zupełnie inaczej patrzy na pewne sprawy.

Jeśli chodzi o Pana Renkiewicza to nie będę polemizował czy był dobrym zastępcą Pana Gajewskiego czy nie. Proszę pamiętać tylko o jednej rzeczy - dobry zastępca nie znaczy dobry lider! Uważam, że Pan Renkiewicz nie ma w sobie cech prawdziwego lidera, jest on w moim mniemaniu marionetką w rękach ludzi którzy obecnie zajmują stanowiska w spółkach komunalnych, a ja nie pozwolę na to aby taka osoba sprawowała funkcję prezydenta miasta, dlatego zachęcam wszystkich do oddania głosu 21 listopada na Agnieszkę Rztkowską ;)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lis, 2010, 06:25:07 »
Czesław Renkiewicz - Krótko mówiąc, stawiam na doświadczenie, a on wydaje mi się najbardziej kompetentny na to stanowisko. Miał już do czynienia z prezydenturą, więc wie co i jak. Do tego doświadczenie zdobyte przy Ś.P. Józefie Gajewskim, na pewno zaowocuje w przyszłości.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lis, 2010, 08:46:59 »
Do tego mój głos na Czesława Renkiewicza. W tym momencie z podanych kandydatów nie wyobrażam sobie nikogo innego. Czesław Renkiewicz działał na tyle blisko ŚP Prezydenta Gajewskiego, że poradzi sobie z prezydenturą.

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lis, 2010, 08:57:33 »
no ja też oddałam głos na Czesława Renkiewicza i na pewno tak zagłosuję w wyborach, argumentować tego chyba nie muszę ;)
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lis, 2010, 13:03:36 »
A ja na Rynkiewicza nie zagłosuję, z jednego powodu - on nie chciał kandydować - dał się namówić panom z SLD. Zbyt wiele wnikał i wyłuszczał tutaj nie będę, bo to nie miejsce na to, tak czy inaczej mego głosu nie dostanie.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lis, 2010, 16:06:52 »
Cytat: magelan
Proszę pamiętać tylko o jednej rzeczy - dobry zastępca nie znaczy dobry lider!
To prawda, ale młody, ambitny i energiczny - też nie znaczy dobry lider  :)

Cytat: gryson
A ja na Rynkiewicza nie zagłosuję, z jednego powodu - on nie chciał kandydować ...
Ja powiedział Wałęsa: "nie chcem, ale muszem"  :)

Offline Jobo

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lis, 2010, 16:12:04 »
Po obejrzeniu w dniu wczorajszym debaty kandydatów w TV Suwałki odniosłem następujące wrażenia:
a) Pani Agnieszka Rzatkowska - imo troszkę krótka praktyka, kilka lat po studiach, doświadczenie managerskie zdobyte w firmach - to trochę skromnie, a gdzie jakieś doświadczenia w zakresie funkcjonowania UM, samorządu oraz wszystkiego wokół...
b) Pan Grzegorz Mackiewicz - toż to chyba jakiś przypadek nadający się określić mianem politcznej schizofrenii - nie tak dawno partyjny kolega Pana Mackiewicza domagał się inwigilacji internetu, wczoraj zaś Pan Grzegorz wspominał oposzechnym dostępie do internetu - ciekawie to będzie Pan Grzesio założy miejską sieć... pan Jarek przydupas Jarka będzie go inwigilował, cenzurował, etc... dzięki... tym bardziej, że pan Grześ zadeklarował kompletne czystki w Ratuszu i podległych spółkach... Moim zdaniem PiSOM Stop.
BTW... Wypowiedzi pana Grzegorza cechowała obłuda i fałsz - mrugał powiekami jak dobrym wachlarzem - ok, może miał zapalenie spojówek - ale ja chcę mieć zdrowego Prezydenta.
c) Pan Bogdan Wieczorek - jak dla mnie mało przekonujący - komunikacja - turystyka - to nie wszystko - wszak my tu mamy "zimę" tylko od października do maja, a pza tym to lato i lato...
d) Pan Czesław Renkiewicz zasługuje na mój głos, gdyż jest fachowcem w swojej dziedzinie, fachowość poparta doświadczeniem... Sorry nie będę rozwijał tego wyliczania, bo i tak większość wybierze zgodnie ze swoim sumieniem - ja chcę kontynuacji dotychczasowego rozwoju Suwałk..

magelan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lis, 2010, 19:45:42 »
Wałęsa miał prawo powiedzieć "Nie chcę, ale muszę" - były to inne czasy, zaraz po obaleniu komunizmu. Nie ma też porównywać zasług obu Panów - Wałęsa przyczynił się do zmiany systemu politycznego obowiązującego w Polsce a Renkiewicz był jedynie zastępcą Prezydenta Józefa Gajewskiego.

Różnica między Panią Agnieszką Rzatkowską polega na tym, że ona powiedziała "Chcę i zrobię to!", a Pan Renkiewicz mówi: "Nie chcę, ale muszę". Dla mnie to mówi wszystko!

Jeśli Państwo oglądali debatę to widzieli Państwo reakcję Pana Renkiewicza po tym jak Pani Agnieszka Rzatkowska zaproponowała mu stanowisko Wiceprezydenta - uśmiechnął się i podziękował, jak by na to czekał. Pan Renkiewicz jest politykiem drugiego rzędu, takim był i takim będzie, a nam potrzeba lidera. Takiego właśnie człowieka będziemy wybierali 21 listopada, dlatego ja swój głos oddaję na Panią Agnieszkę Rzatkowska!

Zapraszam do obejrzenia :)

« Ostatnia zmiana: 05 Lis, 2010, 20:20:15 wysłana przez noka »

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lis, 2010, 20:27:43 »
Rozumiem że magelan ma coś wspólnego z panią Agnieszką?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lis, 2010, 20:34:30 »
Pan Renkiewicz mówi: "Nie chcę, ale muszę".
Nie, to napisałem ja i w dodatku w formie żartobliwej odpowiedzi na post grysona.

Nie ma też porównywać zasług obu Panów ...
Ale gdzieżbym śmiał.

Skoro uważasz, że  Pan Renkiewicz jest politykiem drugiego rzędu to cóż można powiedzieć o pozostałych kandydatach? Że są suwalskimi politykami pierwszego rzędu? Bycie "jedynie" zastępcą prezydenta miasta to przecież nie jest funkcja reprezentacyjna, a zarządcza i w mojej ocenie pełniona była dobrze. Do mnie bardziej przemawia to co ktoś już zrobił (i sprawdził się), a nie zamierza (obiecuje) zrobić. Obietnice i deklaracje przedwyborcze są piękne, ale cenię bardziej faktyczne umiejętności i doświadczenie.

PS 1
Przedstawiony spot jest bardzo sympatyczny, a paralotniarz mi chyba znany  ;)  

PS 2
Dla prowadzenia dyskusji nie ma to chyba żadnego znaczenia?
« Ostatnia zmiana: 05 Lis, 2010, 20:38:06 wysłana przez noka »

magelan

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lis, 2010, 20:59:33 »

a ja rozumiem, że the_mask ma coś wspólnego z Panem Renkiewiczem
Czyżby syn? :P

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lis, 2010, 21:29:40 »
the_mask jest antypolityczny :P

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lis, 2010, 19:24:00 »
A ja gdybym mógł wybrał bym Cześka i spółke, a tak z ciekawości kto głosuje na psychiatrę?