Autor Wątek: Wybory 2011  (Przeczytany 4224 razy)

Offline Suwalczanin

• Forumowicz
  • *
Wybory 2011
« dnia: 07 Wrz, 2011, 17:06:30 »
Wyniki ankiety

Witajcie, tyle mówi się o wyborach, nasi lokalni parlamentarzyści prześcigają się w eksponowaniu swoich zasług, jednak oddaję kilka faktów pod Waszą ocenę.

Jan Kamiński - PSL
Interpelacje: 147
Projekty poselskie: 41
Nieobecności: 1%

Jarosław Zieliński - PiS
Interpelacje: 59
Projekty poselskie: 119
Nieobecności: 2%

Leszek Cieślik - PO
Interpelacje: 16
Projekty poselskie: 56
Nieobecności: 4%

Te liczby mówią wiele, interpretację pozostawiam Wam drodzy Forumowicze.

źródło: sejm.gov.pl
« Ostatnia zmiana: 09 Paź, 2011, 21:03:40 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
Odp: Wybory 2011
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrz, 2011, 17:26:08 »
Z jednej strony te liczby mówią wiele, a z drugiej  - to tylko statystyka. A statystykę fajnie wyjaśnia pewien znany przykład (może nie najlepszy w tej sytuacji, ale ...):
Mój sąsiad bije żonę codziennie, a ja wcale, więc statystycznie obaj bijemy swoje żony co drugi dzień. 

Przedstawione liczby są na pewno miernikiem aktywności w parlamencie, ale przy wyborze kandydata na posła raczej kierujemy się sympatiami (poglądami) politycznymi. Poza tym ilość nie znaczy wcale jakość, więc jak dla mnie są to tylko cyferki czy też ich zestawienie - ciekawe, ale bez wpływu na wybór kandydata. Dla mnie ciekawsze byłoby zestawienie pracowitości posłów w ramach danej partii. Należę do tzw. twardego elektoratu i poglądy mam już wyrobione.

PS
Wkrótce dodamy ankietę wyborczą do wątku (i chyba przeniesiemy go do innego działu)

Offline Suwalczanin

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrz, 2011, 19:08:17 »
Przykład dobry choć mam ciekawszy: statystycznie pan i jego pies mają po trzy nogi. Nie bez kozery podałem także źródło abyście mogli zapoznać się tematyką interpelacji naszych posłów. Niektóre, trzeba przyznać, były dość istotne dla naszego regionu.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrz, 2011, 19:15:49 »
Co to znaczy "interpelacja"? :D

Offline andreak

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Wrz, 2011, 19:25:13 »
Abstrahując od sympatii politycznych, to gdzie w podanych liczbach widzicie statystykę? Przecież to są liczby rzeczywiste, oddające faktyczny (policzalny) stan.
"Źle nazwać rzeczy, to powiększać nieszczęścia świata". - Albert Camus

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrz, 2011, 19:42:27 »
Ok, są to liczby (dane) które sobie można potem analizować i interpretować (czyli statystyka będzie potem)

Definicję interpelacji zna wujek Google - zapytaj go, jeśli nie dostałeś wczęsniej bana :)

Aktywności poselska jest ważna, dbanie o sprawy regionu - jak najbardziej. Ja jednak najpierw wybieram partię (priorytet), a dopiero potem konkretnego kandydata (a nie odwrotnie). Może nie zawsze trafię na mocno aktywnego w debacie parlamentarnej, ale wiem, ze będzie podnosił w głosowaniach rękę wtedy kiedy trzeba (czyli głosował mniej więcej zgodnie moimi poglądami)

Edit.-> Ankieta dodana, oddajmy 1 głos, decyzję można zmienić przed zamknięciem ankiety (zostanie zamknięta przed ciszą wyborczą, a końcowy wynik podany po wyborach)
« Ostatnia zmiana: 07 Wrz, 2011, 20:42:48 wysłana przez noka »

winter

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrz, 2011, 23:10:57 »
Co do tych statystyk ze strony Sejmu - pamiętajcie, że o rubryka nieobecności odnosi się tylko do braku danego posła podczas głosowania, nie ma tu nic mowy o olewaniu posiedzeń sejmowych - grzecznie nazwanych inną pracą Posła, czyli Komisje Sejmowe, obiad w domu, wystąpienie na otwarciu nowego czegoś. Nie ma tu dość informacji dotyczącej wg mnie istotnej działalności, tzn. wystąpień sejmowych. Z tej 3 osobowej listy każdy zna jedną osobę (nasze Słoneczko ;) ) pozostałych w sumie zdecydowana większość nie kojarzy. I nad tym należało by się zastanowić, czy ponownie szukamy/chcemy żeby nas reprezentował ktoś wnoszący interpelację w sprawie Zaplazian, czy ktoś walczący np. o przeniesienie oddziału kardiologii do Suwałk z Augustowa (tak wiem, że w najbliższym czasie będzie, ale przez 3 albo 4 lata nie było i nagle przed wyborami znów się pojawi - uwielbiam to zrządzenie losu hehe). W ponad 70 tysięcznym mieście potrzeba posła dbającego o rozwój miasta i regionu. I należy bardzo się zastanowić nad wyborem, wg własnych przekonań, kto realnie może taką właśnie funkcję pełnić.

Offline majros

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrz, 2011, 16:50:52 »
Dobrze, że taki około polityczny post powstał. Ja jestem dość konkretny w zapatrywaniach politycznych, i mogę śmiało powiedzieć, że jestem żelaznym elektoratem pewnej partii.
Wracając do sedna tematu, Suwalszczyzna w polityce potrzebuje kogoś wyrazistego. Niem myślę o takich osobowościach jak Palikot czy Korwin Mikke, raczej myślę o polityku klasy Włodzimierza Cimoszewskiego. Ma to być pragmatyk z silnym zapleczem politycznym. Myślę o Zielińskim, ale nie do końca mi odpowiada, nie ma tej charyzmy, choć w wielu sprawach działa dobrze.
Coś "ala" śp. Gosiewski który załatwił zatrzymywanie się expresów we Włoszczowej, a dla Suwałk by załatwił obwodnicę.
Pozdrawiam.

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Wrz, 2011, 21:27:22 »
Suwalczanie Żadnego Załatwiania Nie Potrzebują - tylko budowy.Twoi Kandydaci Sami niechaj się Załatwią.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrz, 2011, 21:29:54 wysłana przez jesiotr1 »

Offline majros

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Wrz, 2011, 18:10:12 »
Jeśli Suwałki, według Ciebie nie potrzebują załatwiania, to skromnie mówiąc jesteś laikiem w sprawach politycznych. Pewnie nie wiesz jak miasta z poparciem politycznym żerują na miastach bez poparcia politycznego. Mógłbym opisać ten proces, ale pewnie i tak swoje wiesz.

ramada

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Wrz, 2011, 22:37:08 »
No cóż... Suwałki jak na razie miały się dobrze z politykami raczej lewicowymi i po trosze liberalnymi, a teraz? Zobaczymy... Miejmy nadzieję, że wygra rozsądek i spokój społeczny, a nie nienawiść polityczna tak dobrze znana z wystąpień lidera jednej z partii...

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Wrz, 2011, 22:38:28 »
Mentalność polska jest taka, że głosuję się przeciw komuś, a nie za kimś :)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Wrz, 2011, 23:07:48 »
nienawiść polityczna tak dobrze znana z wystąpień lidera jednej z partii...
Bądźmy obiektywni,nie tylko z jednej partii...
Nienawiść polityczna najwięcej jest podżegana przez media,a jak jest naprawdę to tylko politycy wiedzą.Przecież my widzimy lub słyszymy,to co nam pokażą lub napiszą.A tak naprawdę,po wszelkich debatach lub wystąpieniach publicznych,poklepują się wzajemnie po plecach,mówią sobie po imieniu,to my odbiorcy dopisujemy sobie resztę.

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Wrz, 2011, 09:32:53 »
miasta z poparciem politycznym żerują na miastach bez poparcia politycznego. Mógłbym opisać ten proces.
Nie czekaj pisz - nauczanie przed wyborami może się przydać w Suwałkach. 

Offline sq4fxu

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Paź, 2011, 14:45:13 »
 Witam. Nauczanie.- Właśnie. Tylko kto ma nauczać? Ja wstawiam coś innego. Może da Wam to do myślenia. Bo wszystkie bandy już były wybierane i co??  Świtoń nazywa to bandą czworga..Ile z polski Wam zostało?? Tylko nazwa. Pooglądajcie, i posłuchajcie uważnie.http://www.youtube.com/watch?v=5cp-jEFAl-U Oraz parę innych obok w propozycjach youtube. Liczę że się obudzicie. Bo jak pozostanie ta banda czworga jak nazywa Świtoń, to  co z nami??. Dalej. Tu jest parę tematów. Może warto ruszyć mózgiem .Zamiast gapić się w cyfrową  tellawizornię.http://kodczasu.pl/viewforum.php?f=94http://kodczasu.pl/viewtopic.php?t=1512&start=575 A podatek kastracyjny.O pardon katastralny , jak Wam się podoba?? Dużo macie kasy?http://kodczasu.pl/viewtopic.php?t=1512&start=575Zachęcam do sledzienia tego. Sporo możecie się z tego bloga nauczyć. Jeszcze jest przed ,a nie Po wyborachhttp://monitorpolski.wordpress.com/ Tylko na kogo zagłosować chyba nima odpowiednich ludzi. A może jednak nowi?
« Ostatnia zmiana: 02 Paź, 2011, 14:48:51 wysłana przez sq4fxu »