Kończy się drugi miesiąc 2015 roku, a do zrealizowania Strategii 2010-2015 pozostało zaledwie 10 miesięcy. Założenia i plany kreślone 5 lat temu na nadchodzącą przyszłość były bardzo ambitne, a jak na dzień dzisiejszy wygląda ich realizacja?
Przypomnijmy założenia:
Etap pierwszy:
Skierowanie kampanii do wewnątrz czyli do mieszkańców miasta poprzez np:
wykorzystanie znanych osobistości pochodzących z Suwałk,
kampanię w lokalnych mediach,
konferencje prasowe,
produkcję gadżetów
W tym miejscu zaproponowano aby maskotką Suwałki był biały miś ubrany w koszulkę z logo i hasłem reklamowym Suwałk.
Dalsze działania w tym zakresie to:
nagranie piosenki (przeboju) o Suwałkach wraz z teledyskiem,
uruchomienie oficjalnego bloga Prezydenta Miasta Suwałk,
organizacja konkursów dla mieszkańców Suwałk
Znanych osobistości pochodzących z Suwałk i promujących miasto nie zauważyłem, ale gadżety, Misa i logo - owszem. Piosenki/przeboju o Suwałkach nie kojarzę. Prezydent Miasta uruchomił swoją stronę, która w czasie kampanii zawierała sporo informacji, a obecnie wygląda tak:
czeslawrenkiewicz.pl, czyli jest pusta. Konkursy dla mieszkańców są: letni oceniający ogrody i zimowy oceniający świąteczną luminację. Wydaj mi się jednak, że ich tradycja jest starsza niż Strategia.
Podsumowując: promowanie samej marki i logo Miasta (Pogodne Suwałki, gadżety, Miś) poszło całkiem nieźle.
Etap drugi – kampania zewnętrzna
Organizacja wydarzeń specjalnych:
Maraton rolkowy (np. Suwałki-Sejny-Szypliszki-Suwałki lub Suwałki-Mariampol)
Triathlon łączący pływanie, jazdę na rowerze oraz biegi
Ogólnopolska Liga Darta,
Mistrzostwa wspinaczkowe,
Organizacja nowych atrakcji do aktywnego spędzania czasu:
Park linowy na bulwarze nad Czarną Hańczą,
Utworzenie tras do jazdy na quadach,
Budowa profesjonalnej trasy nart biegowych z Suwałk do Szelmentu,
Lodowisko
Organizacja wydarzeń medialnych:
Podróże kulinarne pod roboczym hasłem „Suwałki - kraina smaku”,
Szersza promocja cyklicznych imprez kulturalnych Suwałk (zwłaszcza tych o dużej renomie)
Opracowanie i produkcję jednej obszernej broszury dotyczącej Miasta Suwałki zawierającej atrakcje turystyczne Suwałk, potrawy, sklepy, puby, mapki, atrakcje w okolicach itp.
Zmiany w zakresie strony internetowej poczynając do adresu url (i zagadnień technicznych) po zwiększenie interaktywności witryny.
Prowadzenie właściwej polityki medialnej polegającej na intensywnym pielęgnowaniu kontaktów z dziennikarzami opartych na dwustronnym komunikowaniu się (nadawca informacji ↔ odbiorca informacji).
Ożywienie bazy noclegowej
Mam nadzieję, że te maratony, triathlony, mistrzostwa, parki linowe i inne wymienione wyżej cuda, zostaną wkrótce wyciągnięte jak przysłowiowy as z rękawa, bo czasu do końca bieżącej "pięciolatki" pozostało niewiele. Przypomnę tylko, że stworzenie tej pięknej wizji kosztowało miasto 50 tys. zł.