Autor Wątek: Protest Kierowców  (Przeczytany 5539 razy)

Offline DeltaFoto

• Forumowicz
  • *
Protest Kierowców
« dnia: 25 Sty, 2012, 22:46:39 »
PROTEST Przeciwko WYSOKIM CENOM PALIW W POLSCE

Dnia 28 stycznia zablokujmy wspólnie drogę NUMER 8 - jedyną w Polsce "obwodnicę" biegnącą przez centrum miasta.

Protest będzie polegał na poruszaniu się z prędkością 30km na godzinę i mniej.

Chcemy ostrzec tzw."rząd" że jeżeli nie zainteresuje się problemem to zablokujemy EURO 2012

ZBIÓRKA KIEROWCÓW 28 STYCZNIA GODZINA 12:00 na parkingu OBI, przejazd ul.Pułaskiego, tankowanie ZA JEDNĄ ZŁOTÓWKĘ, PŁATNOŚĆ KARTĄ na stacji ORLEN przy rondzie Utrata/Augustowska, powrót do OBI.

Zapraszamy MEDIA!

Wydrukuj http://twojepaliwo.pl/protest-a4.png i przyczep do wszystkich szyb w samochodzie.
« Ostatnia zmiana: 25 Sty, 2012, 22:49:37 wysłana przez the_mask »

Offline Rockers

• Mega Poster
Odp: Protest Kierowców 28 Stycznia 12:00
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sty, 2012, 23:14:38 »
Proponuję poczytać na temat minimalnej ilości paliwa, które można zatankować na stacji.
Info znajduje się też na dystrybutorze.

Offline DeltaFoto

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sty, 2012, 00:32:30 »
No to tankujemy minimalną ilość "zgodną" z Dyrektywami Koncernu w takim razie. Co za różnica.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sty, 2012, 00:52:27 »
Taka,że ogłaszając tego typu akcję przydałoby się określić,za ile tankujecie,żeby było zgodne z prawem. Wprawdzie rzadko to się zdarza,bo na co dzień kierowcy tankują 'normalne' ilości,ale w przypadku takiego protestu,jeśli trafi się na sprzedawcę bądź kierownika który nie będzie chciał (i zrobi to zgodnie z prawem) obsłużyć osób,które po 30 razy będą tankować za złotówkę, to może się to skończyć kłopotem. Minimalna ilość tankowania to 2 litry,czyli na ten moment około 12 złotych. I nie wzięło się to z nieba,tylko z Głównego Urzędu Miar. Po prostu - ktoś dołączający do akcji może o tym nie wiedzieć i narobić sobie kłopotów - mniejszych bądź większych. Nie lepiej określić w akcji (chociaż wiem,że jest ona inspirowana akcją ogólnopolską) tego,że tankujecie za np 20 złotych i płacicie jak najmniejszym nominałem? Sprzedawca nie ma wtedy lądu,musi przyjąć zapłatę, a trochę to potrwa :)
Akcję oczywiście popieram,bo to co dzieje się przy dystrybutorach to kpina,żeby za 50 litrowy zbiornik paliwa płacić 300 złotych. A moje 'czepianie się' wyżej bierze się tylko i wyłącznie ze 'zboczenia edukacyjnego' :)

Offline DeltaFoto

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sty, 2012, 10:34:49 »
https://www.facebook.com/events/367956729896688/

Nie przyjmujemy zgłoszeń - MASZ BYĆ!
« Ostatnia zmiana: 26 Sty, 2012, 10:55:38 wysłana przez the_mask »

Offline DeltaFoto

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sty, 2012, 11:03:42 »
Proponuję poczytać na temat minimalnej ilości paliwa, które można zatankować na stacji.
Info znajduje się też na dystrybutorze.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11020063,Protest_kierowcow__tankowali_za_51_groszy.html
A proszę bardzo. Można?

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sty, 2012, 12:50:24 »
Niezbyt dokładnie przeczytałeś co napisałem. Możesz zatankować i za grosz, tak samo jak jechać 150 km/h po polnej drodze. Stacja może przyjąć taką ilość a może jej nie przyjąć.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sty, 2012, 21:10:15 »
Jako kierowca też jestem zszokowany rosnącymi cenami paliw, prognozami ich podwyżek (Iran, blokada cieśniny Ormuz ect.) i przede wszystkim brakiem reakcji ze strony rządu. Jeszcze niedawno mister minister Pawlak wygłupił się w TV, że paliwa to u nas najtańsze w Europie ... tylko dochodów zapomniał  porównać. Wyraz społecznego niezadowolenia w tej sprawie popieram, tylko sensu tej formy protestu pojąć nie mogę. 

Chcemy ostrzec tzw."rząd" że jeżeli nie zainteresuje się problemem to zablokujemy EURO 2012

Ok, zablokujecie ósemkę, zablokujecie stację ORLEN i dacie się jej pracownikom we znaki, ale gdzie tu dolegliwość dla rządu? Jak wymienią Suwałki w tzw. mainstreamowych mediach (że przyłączyły się do protestu) to będzie Cud Nad Czarną Hańczą. Trzeba mieć przy tym nadzieję, że obejrzy to Tusk i się wzruszy.

A kto tak naprawdę na tym ucierpi - ano przeciętny kierowca jadący do pracy, do rodziny, na zakupy, który nie dość, że musi bulić ciężkie pieniądze za paliwo - to jeszcze jeszcze i w korku przy tym postoi. Albo Pan Sprzedawca na ORLENIE, który się tego dnia grosiaków naliczy. Albo sam ORLEN, który będzie miał rekordową ilość klientów i marny zarobek.

Dlaczego hakerzy w proteście przeciw ACTA nie blokowali stron internetowych np. Orlenu, tylko strony rządowe? Bo na tym ucierpiał decydent. Po co więc blokować drogi, którą rząd nie jeździ i stacji paliw, na której rząd nie tankuje? Żeby pokazać że można i potem zrobić powtórkę przed Euro? Pytanie tylko kto tak naprawdę na tym ucierpi?

Podkreślę raz jeszcze - jestem za tym, żeby przekazać jasny (i możliwie dotkliwie odczuwalny) sygnał od kierowców w stronę decydentów, że miarka już się przebrała i najwyższy czas interweniować, jednak ta forma protestu (czyli jak wyżej) jest wg mnie chybiona.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sty, 2012, 21:34:57 »
A jazda z prędkością utrudniającą ruch, także jest nagradzana kodeksem wykroczeń :D

(Jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym: 50 – 200 zł + 2 pkt)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sty, 2012, 21:38:32 »
Akurat w przypadku wolnej jazdy, to teraz bez problemu można to wytłumaczyć, zima jest, kierowca może się bać, że jest ślisko i jedzie wolniej. ;) Ale generalnie Noka ma całkowitą rację.

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sty, 2012, 22:42:02 »
  Byłem kilka razy na blokadzie drogi nr8 w Augustowie na rondzie (w sprawie obwodnicy),oprócz krótkiego szumu medialnego     kilkanaście sekund w wiadomościach więcej z tego nic nie wynikło a  kierowcy musieli kilka godzin przestać,chociaż też popierali tą akcję.Kto ma CB-radio to wie że w eterze codziennie słychać rozmowy na temat tej drogi, więc czy jedna blokada więcej czy mniej rząd ma to w nosie.Tą stroną Polski nikt nie jest zainteresowany, chyba że zaczną wydobywać gaz łupkowy to wtedy może nam zrobią drogę.Jest mi przykro że rząd zwykłych podatników nie szanuje,w zamian mamy coraz więcej zakazów,a rządową kasę chcą zapełnić akcyzami i coraz większą ilością mandatów nakładanych na kierowców. Protestować trzeba nie wiem czy w taki sposób bo jak napisał noka ktoś się tylko napracuje.Mam wrażenie że w naszym kraju dzieje się coraz gorzej i dla zwykłego obywatela żyje się coraz trudniej.    Bezsilność to chyba trafne słowo. :facepalm:

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Sty, 2012, 23:12:38 »
Tą stroną Polski nikt nie jest zainteresowany
a co gorsze ... nie będzie. Oto mapa planowanych i będących w projektowaniu autostrad i dróg ekspresowych. Ta biała plama to my

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Sty, 2012, 23:24:49 »
    Niezła ta pajęczyna z dróg, nawet jest kawałek fioletu i niebieskiego w naszym regionie.Ale dopuki nie wybudują fioletu doputy będą czekać z niebieskim,chyba że podłączą  8-kę od strony Dubowa. ;)

Offline majkel

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sty, 2012, 09:14:21 »
Tutaj chodzi o coś większego niż tylko zablokowanie stacji. Tym razem Suwałki się pewnie nie wyłamią i protest u nas będzie (nie tak jak w sprawie ACTA), ale przez "wiejskie" myślenie dużo mniejszy niż mógł by być... heh

Offline majkel

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sty, 2012, 16:42:28 »
Tak na prawdę nikt nie wie ile osób (samochodów) brało dziś udział w proteście, ale z mojej perspektywy na szczęście wyglądało to bardzo dobrze. Równocześnie mieliśmy zablokowane 2 główne ulice miasta Pułaskiego i Utratę. Wielkie Brawo dla wszystkich którzy zdecydowali się w tym brać udział  ;D. Przykro, że niektórzy chyba dostali mandat  :-\