Autor Wątek: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T  (Przeczytany 57029 razy)

Offline mazbog

• Stały Bywalec
  • **
Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T
« dnia: 22 Lip, 2011, 21:21:48 »
Dziś mamy historyczny dzień, zaczęło się nadawanie telewizji cyfrowej z nadajnika Krzemieniucha . Mamy tam pakiet MUX2 z ośmioma programami na kanale 29 :spoko:
« Ostatnia zmiana: 17 Lip, 2012, 16:33:33 wysłana przez the_mask »

Offline TuneR

• Mega Poster
Odp: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lip, 2011, 07:30:00 »
Powiedzcie jak jakość odbioru i jakich anten używacie.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lip, 2011, 08:02:59 »
Teoretycznie:

Multipleks 2
obecnie
Polsat, TVN, TV 4, TV Puls, TVN 7, Polsat News Sport
16.07 Suwałki/Krzemianucha - k. 29 (538 MHz)

Praktycznie:

Jakby komuś udało się złapać sygnał, niech da znać :) Bo jakoś nie bardzo mi to wychodzi :D może z powodu braku anteny?
« Ostatnia zmiana: 23 Lip, 2011, 08:06:42 wysłana przez the_mask »

Offline mazbog

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lip, 2011, 09:01:35 »
Jest jeszcze TV6 i Puls 2, antena zwykła do telewizji naziemnej,najlepiej odbiera w oknie od strony nadajnika,praktycznie na kawałku drutu:)

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lip, 2011, 21:55:55 »
Gdyby sygnał został nadany z nadajnika Krzemieniucha, to rzeczywiście byłby to historyczny moment :) Nadajnik to Krzemianucha :)

Offline mazbog

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lip, 2011, 22:06:29 »
Czepiasz się, to poprostu mała literówka,już poprawiam, a jednak już tego nie mogę zrobić:(
« Ostatnia zmiana: 23 Lip, 2011, 22:08:47 wysłana przez mazbog »

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lip, 2011, 22:07:46 »

Offline mazbog

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lip, 2011, 22:10:23 »
To jednak się czepiasz:) Mimo wszystko jest to wydarzenie które warto zapamiętać, tak jak np. uruchomienie 2-go programu TVP w latach 70-tych na naszym terenie
« Ostatnia zmiana: 23 Lip, 2011, 22:14:53 wysłana przez mazbog »

Offline david565

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lip, 2011, 14:10:33 »
Więc niech ktoś odpowie na pytanie, jak to odbiera? Czy działają wszystkie funkcje takie jak EPG, nagrywanie programów itp?  Jaka jest cena całego zestawu ? Czy warto zakupić zestaw teraz czy może poczekać  aż odetną kompletnie telewizje ?

Offline mazbog

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lip, 2011, 16:19:05 »
Odbiór jest naprawdę super,prawdę mówiąc to nie ma co porównywać do analogu,EPG jeszcze chyba nie działa,ale trzeba wspomnieć iż to narazie test nadawania,ja odbieram to na tunerze w laptopie ,antenka jest malutka ale sygnał jest na fuul

Offline bipower

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lip, 2011, 21:31:57 »
Opcja nagrywania działa ,ale wydaje mi się,że tylkow połączeniu TV-np.NAGRYWARKA HDD(innej opcji jeszcze nie wypróbowałem). Co do jakości odbioru to porównywalna jest z TV satelitarną,chociasz Polsat i Polsat Sport jest chyba lepszy jakościowo (wg.mnie) .Generalnie NCT daje tą samą jakość(czasami lepszą) i funkcje jak w odbiorze TV satelitarnej.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lip, 2011, 21:48:11 »
Mazbog - te 'czepianie się' nie  było złośliwe, sam się wczoraj dowiedziałem, że całe życie tą górę z nadajnikiem nazywałem inaczej :)

Offline adnar

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lip, 2011, 00:56:14 »
U mnie działa bezproblemowo. Na zwykłej antenie pokojowej z Kauflandu. W moim telewizorze wbudowany dekoder ma 3 rodzaje jakości: Słaba, Normalna i Dobra - u mnie jest Dobra. Okna mam w kompletnie przeciwnym kierunku niż nadajnik, mieszkam na IV piętrze ok. 9 km od nadajnika. Spotkałem się z opiniami, że można też w Suwałkach odbierać MUX-2 z Białegostoku (kanał 49) i DVB-T z Białorusi (kanał 42), ale to już raczej na antenie zewnętrznej i ustawionej idealnie w kierunku tych nadajników.

Offline david565

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lip, 2011, 10:18:46 »
Czy te przerwy w dostawie TVP1 TVP2 Polsat są spowodowane wprowadzaniem telewizji cyfrowej ?  Bo przyznam ze ostatnio często zabierają .

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lip, 2011, 16:15:13 »
Nowe kanały daje TVP cyfrowa.

Od poniedziałku będziemy mogli korzystać aż z siedmiu kanałów telewizyjnych. Ale tylko właściciele niektórych telewizorów będą mieli je za darmo. Pozostali muszą kupić dekoder. A to wydatek rzędu 300 złotych.

Potrzebny nowy telewizor
Od początku sierpnia rozpocznie się w naszym regionie nadawanie multipleksu II. W jego skład wchodzą kanały: Polsat, TVN, TVN7, TV4, TV Puls, TV6 i Polsat Sport News. Do tej pory, aby odbierać cyfrową telewizję naziemną potrzebna była antena satelitarna.

Teraz wystarczy telewizor wyposażony w dekoder MPEG-4. Jeśli dysponujemy odbiornikiem starszego typu, konieczny będzie zakup specjalnego urządzenia, tzw. „set top box”. Podłączamy go do tej samej anteny zewnętrznej, którą wcześniej używaliśmy do odbioru telewizji analogowej.

Urządzenie umożliwiające odbiór cyfrowej telewizji kosztuje około 300 złotych. Ale to i tak mniej niż nowy odbiornik. W suwalskich sklepach za telewizor, w zależności od wielkości i marki, trzeba zapłacić od 1100 do 6500 złotych.

– Telewizję cyfrową będziemy nadawać z tych samych miejsc, z których dziś emitujemy TV analogową – tłumaczy Piotr Siemieniec, dyrektor w TP EmiTel, która jest operatorem technicznym II multipleksu. – Nie trzeba więc będzie zmieniać ustawień domowych anten.

Obraz, mimo że uzyskiwany przez tą samą antenę co dawniej, będzie miał znacznie lepszą jakość.
– Rozdzielczość co prawda ta sama, ale nie będzie negatywnych efektów odbioru, tzw. odbić, obraz będzie ostrzejszy, większe możliwości daje również dźwięk – wylicza Piotr Siemieniec. – Wartością dodaną jest tzw. przewodnik po programach (EPG), gdzie na ekranie telewizora będzie można wyświetlić informacje o programie, który oglądamy, lub dowiedzieć się, co będzie w programie w najbliższej przyszłości.

Z czasem w całym regionie mają być dostępne nie tylko kanały z II multipleksu, ale też z dwóch kolejnych.

Konkurencji się nie boją
W Suwałkach na telewizji cyfrowej skorzystają przede wszystkim właściciele domów jednorodzinnych. Ci, którzy mieszkają w blokach korzystają z tzw. kablówki. Jeśli zechcą z niej zrezygnować będą musieli kupić własną antenę.

– Nie sądzę, aby uruchomienie sygnału naziemnej telewizji cyfrowej pozbawiło nas klientów – mówi Krzysztof Stefaniak z biura public relations firmy Vectra. – My oferujemy 152 programy cyfrowe, a nie kilka. – Nie jest to dla nas, jak widać, żadna konkurencja.

Źródło: wspolczesna.pl

Ja poczekam jeszcze do poniedziałku :) a jak nie będzie to zacznę kombinować, co jest nie tak, że mi TV nie chce wyłapać...