Autor Wątek: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T  (Przeczytany 57156 razy)

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
Odp: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T
« Odpowiedź #255 dnia: 30 Paź, 2012, 11:19:51 »
U nas nadawany jest tylko TVP1 HD ale jeżeli ten dekoder nie odbiera TVP1 HD to jest on niezgodny z wymogami ustawy i jeżeli kupiłeś go niedawno a sprzedawca nie poinformował cie o tym fakcie to możesz zwrócić ten dekoder.

Offline bazyl

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #256 dnia: 30 Paź, 2012, 16:47:53 »
w sumie poinformował i aż tak bardzo nie zależy mi na tvp1 hd, bo w drugim tv mam i 1 i 2 hd więc nie narzekam, tylko gdzieś czytałem że nadawane są równolegle 1 hd i sd

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #257 dnia: 30 Paź, 2012, 19:06:33 »
tak ale to na MUX3 jest TVP1 i TVP2 HD a na MUX1 TVP1 HD i TVP2 a u nas jest tylko MUX1

Offline bazyl

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 01 Lis, 2012, 19:26:28 »
Wiec jak uruchomia mux3 to powinno byc ?

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 02 Lis, 2012, 06:55:37 »
Tak ale to dopiero w 2014 roku.

Offline Anka

• Nowy
« Odpowiedź #260 dnia: 28 Lis, 2012, 18:27:03 »
Witam, mam pytanko. Czy u Was odbiera cyfrowo TVP1 i TVP2 (reszta kanałów w porządku)? Wcześniej wszystko było OK, jakość bardzo dobra, a od wczoraj brak sygnału. Czy to możliwe że to przez tę mgłę? Antena kierunkowa Dipol. Dzięki.

Offline krzysioh1983

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #261 dnia: 29 Lis, 2012, 14:54:20 »
To nie wina anteny tylko dekodera.jaki dekoder masz??

Offline Santan

• Nowy
Problem z MUX 1
« Odpowiedź #262 dnia: 01 Lut, 2013, 17:27:40 »
Witam, zakupiłem ostatnio antenę zewnętrzną i dekoder STB firmy Opticum. Problem jest w tym, że nie wyszukuje mi wcale programów z MUX 1. Mam wszystkie 8 programów z MUX 2, ale brak mi tych z pierwszego czyli, np.: TVP1, TVP2.
Zastanawiam się czy problem z MUX 1 dotyczy tylko mnie czy całych Suwałk i okolic. Działają u Was wszystkie programy?
« Ostatnia zmiana: 01 Lut, 2013, 17:30:03 wysłana przez Santan »

Offline krzysioh1983

• Forumowicz
  • *
Odp: Problem z MUX 1
« Odpowiedź #263 dnia: 01 Lut, 2013, 18:45:35 »
Masz dekoder zewnętrzny czy przez tv wyszukujesz?? MUX 2 jest na 818 Mhz i często w dekoderach zewnętrznych tak jakby skala wyszukiwania kończy się dużo wcześniej. Problem z MUX 1 słyszałem że występuję u wielu ludzi.

Offline Santan

• Nowy
« Odpowiedź #264 dnia: 01 Lut, 2013, 20:27:37 »
Wyszukuję przez zewnętrzny dekoder. MUX 2 jest na 538 MHz, a MUX 1 na 818 MHz. Mój dekoder szuka na częstotliwości 818 MHz. Jak sprawdzam 538 MHz to mam 99% mocy sygnału. Na 818 MHz mam 0%.
To jakby na tej częstotliwości nic nie było nadawane.

Offline krzysioh1983

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #265 dnia: 02 Lut, 2013, 15:42:07 »
No to jest takie rozwiązanie że musisz latać z anteną gdzie złapie dwa MUXy. Niestety uroki cyfryzacji o których sie nie mówi.

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 03 Lut, 2013, 00:15:21 »
MUX1 jest na wysokiej częstotliwość i ma mniejszy system ochrony niż MUX2 z tego powodu jest bardzo podatny na zakłócenia, lecz docelowo MUX1 ma być nadawany na niższej częstotliwość.

Offline aroli

• Nowy
« Odpowiedź #267 dnia: 23 Lut, 2013, 19:50:45 »
a ja mam w tv dekoder dvb-t i do dzis mialem 8 programow cyfrowych polsat,tvn,tv4,tvn 7, polsat sport news, puls,puls2, tv6 a dzis wlaczylem szukanie to znalazlo jeszcze kilka innych w tym tvp1 hd, tvp2 i inne ale obraz zacina sie i nie mozna ogladac. co moze byc tego wina?

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 23 Mar, 2013, 22:34:18 »
W związku z czterema konkursami ogłoszonymi 27 grudnia 2012 roku, dotyczącymi możliwości uzyskania koncesji na rozpowszechnianie programu telewizyjnego w sposób cyfrowy w MUX 1, do KRRiT wpłynęło 16 wniosków. Przewodniczący KRRiT podaje do publicznej wiadomości listy wnioskodawców uczestniczących w postępowaniu o udzielenie koncesji na rozpowszechnianie drogą rozsiewczą naziemną w sposób cyfrowy w multipleksie pierwszym 4 programów telewizyjnych. Już wcześniej satkurier.pl jako jeden z nielicznych podał wszystkich kandydatów na MUX 1 (więcej tutaj).

Lista wnioskodawców:

Program telewizyjny o charakterze wyspecjalizowanym filmowym (4 wnioskodawców).
Telewizja Polsat Sp z o.o.
Stopklatka SA z kanałem Stopklatka TV
TV FILM Sp z o.o.
MEDIASAT Sp z o.o. z kanałem Kino5

Program telewizyjny o charakterze wyspecjalizowanym dla dzieci w wieku 4 – 12 lat oraz ich rodziców i wychowawców (2 wnioskodawców).
Telewizja Polsat Sp. z o.o.
Telewizja Polska SA z kanałem TVP ABC

Program telewizyjny o charakterze wyspecjalizowanym społeczno-religijnym (2 wnioskodawców).
Fundacja Lux Veritatis z kanałem TV Trwam
Wieczorna.pl Sp. z o.o. z kanałem Radiotelewizja
Media Works SA (wniosek wycofany przez KRRiT ze względu na bezprzedmiotowość)

Program telewizyjny o charakterze wyspecjalizowanym edukacyjno-poznawczym (8 wnioskodawców).
Apella SA
TVS Sp. z o.o. z kanałem TVS
4fun Media SA
TV Spektrum Sp. z o.o. z kanałem Fokus
Media Works SA
EDUSAT Sp. z o.o. z kanałem Edusat
TVR Sp. z o.o. z kanałem TVE
Discovery Communications Europe Ltd z kanałem DMAX

satkurier.pl

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 27 Mar, 2013, 19:22:42 »
27 marca TVP opublikowała koleje cztery ogłoszenia zawierające otwarte zamówienie publiczne na zwiększenie zasięgu MUX 3 Naziemnej Telewizji Cyfrowej w 41 obszarach. Jest to kolejny etap poszerzania zasięgu naziemnego multipleksu TVP. Celem jest wyeliminowanie wszelkich białych plam w pokryciu sygnałem. Jest to realizowane za pomocą lokalnych doświetleń - nadajników uruchamianych miejscowo, z niską mocą, uzupełniającą w sieci SFN transmisję z nadajnika głównego na danym obszarze.

Opublikowane 4 ogłoszenia dotyczące otwartego zamówienia publicznego na zwiększenie zasięgu MUX 3 Naziemnej Telewizji Cyfrowej dotyczą następujących 41 obszarów:

1) Katowice, Kraków, Konin, Kalisz, Świnoujście, Białogard, Koszalin, Lębork, Piła, Łódź, Bydgoszcz i Gniezno
 2) Białystok, Suwałki, Olsztyn, Łomża, Ciechanów, Dęblin, Lublin, Zamość, Siedlce, Płock, Tarnobrzeg, Przemyśl, Chruszczewka, Przysucha, Kielce i Bieszczady
 3) Jelenia Góra, Giżycko, Ostrołęka i Leżajsk
 4) Gorlice, Rabka, Zakopane, Wrocław, Tarnów, Szczawnica, Opole, Kłodzko i Częstochowa

Zgodnie z zamieszczonymi informacjami, podobne operacje zostały już przeprowadzone na potrzeby transmisji na obszarach Żagania, Zielonej Góry, Gdańska, Iławy i Poznania, gdzie wykonawcą została spółka EmiTel Sp. z o.o. Tak samo będzie dla ogłoszenia, które jest obecnie na etapie realizacji, obejmującego obszary: Warszawy, Szczecina, Wisły, Rzeszowa i Elbląga.

Celem ogłoszenia przetargu jest dostarczenie sygnału DVB-T MUX 3 na obszarach, na których wykryto brak dostępności sygnału z aktualnie pracujących nadajników. Na tych terenach zidentyfikowano obszary, pozbawione cyfrowej telewizji, do których należą m. in. obszary gmin Gorlice, Kudowa Zdrój, Kłodzko, Krynica Zdrój, Szczawnica, Zakopane, Cieszanów, Giżycko, Sztum, Lubań, Białogard, Kamieńsk, Mielno, Brodnica, Lębork, Słupsk i Babimost. Pokrycie tych terenów sygnałem MUX 3 jest możliwe dopiero po wyłączeniu telewizji analogowej (zaraz po wyłączeniu, następnego dnia) z uwagi na brak wolnych częstotliwości - emisja odbędzie się na częstotliwościach zwolnionych przez telewizję analogową.

Źródło: satkurier.pl

To oznacza że prawdopodobnie dzień po wyłączeniu TV analogowej zostanie uruchomiony MUX-3. Tak było po wyłączeniu TV Analogowej 19 marca 2013. We wszystkich miastach gdzie została wyłączona TV Analogowa a nie było MUX3 został on uruchomiony. Czyli przewidywany dzień uruchomienia MUX3 to 17-18 czerwiec.