Autor Wątek: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T  (Przeczytany 56163 razy)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
Odp: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T
« Odpowiedź #225 dnia: 17 Lip, 2012, 21:27:04 »
19.07.2012r. Zacznie się dopiero nadawanie.

W najbliższy czwartek (19 lipca 2012 roku) w samo południe rozpocznie nadawanie nowy kanał Puls 2. Od początku nadawania sygnał stacji będzie dostępny m.in. w naziemnej telewizji cyfrowej oraz u 140 operatorów kablowych.

Media2.pl
« Ostatnia zmiana: 18 Lip, 2012, 06:07:59 wysłana przez the_mask »

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #226 dnia: 17 Lip, 2012, 21:29:22 »
Moja wina. Nie wiem czemu ale ciągle mi po głowie chodziło że to dzisiaj. Dzisiaj na TV Puls widziałem zapowiedź nowego kanału TV Puls 2.

Offline waldi

• Nowy
« Odpowiedź #227 dnia: 24 Lip, 2012, 20:06:32 »
Gdzie w naszym mieście można kupić w dobrej cenie dekoder DVB-t?

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #228 dnia: 25 Lip, 2012, 07:33:07 »
W każdym sklepie gdzie jest sprzedawany sprzęt RTV. Ja swój kupiłem w RTV Euro AGD. W Media Expert jest tuner Tuner MANTA DVBT06 za 99zł.

Specyfikacja techniczna tego tunera.
DVBT06 to nowoczesny, niewielkich rozmiarów tuner cyfrowej telewizji naziemnej firmy Manta Multimedia przeznaczony do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T w standardzie MPEG-2 i MPEG-4 w rozdzielczości HD. Urządzenie obsługuje wszystkie standardy odtwarzania cyfrowej wizji i fonii używane w Polsce i jest zgodne z ustawą o telewizji cyfrowej! DVBT06 wyposażony jest w złącza SCART - do podłączenia starszych telewizorów, HDMI - do podłączenia płaskich telewizorów (LCD, plazmowych) niewyposażonych w tuner DVB-T MPEG4 oraz cyfrowe wyjście audio. Z przodu urządzenia znajduje się gniazdo USB umożliwiające podłączeniu przenośnego dysku twardego lub pendrive i odtwarzanie z tych nośników filmów, muzyki, czy przeglądanie zdjęć. Tuner pozwala także na zapisywanie na podłączonym nośniku wybranych audycji telewizyjnych.
Dane techniczne:

Tuner:
-Zakres częstotliwości: 170-230 MHz, 470-860 MHz
-Poziom sygnału wejściowego: -78 do 20 dBm
-Pasmo przenoszenia: 7Mhz, 8Mhz
-Modulacja: QPSK, 16QAM, 64QAM
Wideo:
-Dekoder: MPEG 4 AVC/H.264 HP@L4, MPEG2 MP@MLHL
-Format wyjściowy: 1920x1080p, 1920x1080i, 1920x720p, 720x576p, 720x576i, 720x480p,720x480i
-Wejścia: antena
-Wyjścia wideo: HDMI, SCART
Audio:
-Dekoder: MPEG-2 (layer1&2), AC3, E-AC-3 (Dolby Digital+)
-Wyjścia audio: cyfrowe (koaksialne)
Odtwarzanie i nagrywanie USB:
-Odtwarzane formaty wideo: MKV H.264, M2TS, MPEG1/2/4 HD, XVID, AVI, VOB, TS
-Odtwarzanie formaty audio: MP3, WMA, WAV (MPEG-1, MPEG-2 (Layer I/II), AAC, HE-AAC)
-Odtwarzanie formaty zdjęć: BMP, JPEG, PNG
-Nagrywanie: TS (AVC, MPEG Audio/AC-3,
-teletekst)
Funkcje dodatkowe:
-Obsługa formatów dysków USB (FAT16, FAT32 or NTFS)
-Aktualizacja oprogramowania przez USB
-Funkcja TimeShift

Offline david565

• Weteran
« Odpowiedź #229 dnia: 01 Sie, 2012, 10:59:52 »
Telewizja Polska, TVN, Polsat i nadawca Cartoon Network zapowiadają woalkę o miejsce w ramach pierwszego multipleksu naziemnej telewizji cyfrowej. Jedno z miejsc przeznaczone ma być także dla kanału religijnego. Dla TV Trwam?
Przy okazji konsultacji w sprawie możliwości umieszczenia czterech programów telewizyjnych w sygnale multipleksu pierwszego (MUX-1), Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji sprawdziła, które podmioty są zainteresowane wzięciem udziału w konkursie i jaką ofertę programową mają zamiar przedstawić.
W ramach konsultacji w odpowiedzi na to pytanie zgłosiło się tylko czterech nadawców - Telewizja Polska, TVN, Cyfrowy Polsat oraz Turner Broadcasting System Europe, nadawca takich kanałów jak CNN, TCM czy Cartoon Network. Wszyscy są zainteresowani umieszczeniem swojej oferty na pierwszym multipleksie naziemnej telewizji cyfrowej, najlepiej w standardzie HD.

Stanowisko Tuner w tej sprawie jest objęte klauzulą tajemnicy przedsiębiorstwa. Jednak z informacji publicznych przekazanych KRRiT wynika, że program ma być skierowany do widowni dziecięcej. Program ma być nadawany przez podmiot, który uzyska koncesję od polskiego regulatora.

Telewizja Polska w przypadku ogłoszenia konkursu telewizja publiczna będzie chciała uzyskać koncesje dla TVP Info, TVP Seriale, TVP Rozrywka i TVP Dokument. TVP wnosi także o odstąpienie przez organ od ogłaszania postępowania koncesyjnego dla programów telewizyjnych do MUX-1 i udzielenie dla Telewizji Polskiej rezerwacji częstotliwości dla programów TVP1 HD oraz TVP 2 HD, które mogłyby na stałe zostać umieszczone w sygnale MUX-1.

Cyfrowy Polsat postuluje o przeprowadzenie migracji programów TVP1, TVP2, Polsat i TVN ze standardu SD na HD, tak aby najwięksi nadawcy mieli możliwość nadawania w standardzie HD. Podobnie uważa także TVN, który zauważa, że umożliwienie obecnie TVP rozpowszechniania programów w standardzie HD na MUX-1 oraz MUX-3 jest nierównym traktowaniem podmiotów.

W przypadku stanowisk przekazanych przez podmioty indywidualne przytłaczająca większość wskazała na nadawcę programu TV Trwam. Dlatego KRRiT podjęła decyzję, że jeden z kanałów DVB-T przeznaczony będzie na program o charakterze społeczno-religijnym. Nie wiadomo jednak czy konkurs wygra TV Trwam, szansę ma także inna stacja o profilu społeczno-religijnym - Religia.TV. Co ciekawe, protestująca od kilku miesięcy TV Trwam nie nadesłała własnego stanowiska w ramach konsultacji.

źródło:http://media2.pl/media/94651-TVP,-TVN,-Polsat-i-Turner-chca-umiescic-swoje-kanaly-w-naziemnej-TV-cyfrowej..html?ict=sg

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #230 dnia: 04 Paź, 2012, 05:22:39 »
Trochę ucichło to dodam że do 17 czerwca 2013r. według UKE w Suwałkach powinien być włączony nadajnik MUX-4 (TV Mobilna Polsatu).

Offline szymon_xd2

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #231 dnia: 04 Paź, 2012, 13:09:15 »
płatny ?

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #233 dnia: 04 Paź, 2012, 20:52:35 »
A dokładniej mówiąc to w MUX4 Suwałki to jest region i w naszym regionie nadajniki będą się znajdować pod dwa nadajniki w:
Suwałkach, Augustowie i Sejnach.
Po jednym nadajniku w miejscowościach:
Krasnopol, Bargłów Kościelny, Nowinka, Płaska, Rajgród, Giby, Puńsk, Bakałarzewo, Filipów, Jeleniewo, Przerośl, Raczki, Rutka Tartak, Szypliszki, Wiżajny, Kalinowo, Kowale Oleckie, Olecko, Wieliczki, Dubeninki, Gołdap.

Będą to nadajniki prawdopodobnie o mocach od 2,5 kW do 10 kW.
10 kW jak coś to jedynie w Suwałkach (miasto nie region)

Offline borowik81

• Nowy
« Odpowiedź #234 dnia: 27 Paź, 2012, 20:12:00 »
heja..wiecie co..albo ja jestem but totalny ale mi nie znajduje sygnału..
a mam antene
http://www.euro.com.pl/anteny/opinie-wiwa-an-200.bhtml
bez niczyjego doradctwa zakupilam w Tesco...mieszkam przy kaczym dolku..
macham tą anteną na kiju na balkonie i nic:) i tylko brak sygnalu,znalazlo mi na 64 5 kanalow, ale nie odbiera..
jestem laikiem..dokolola nikt jeszcze tego nie robil..i zostalam jak to g... w trawie :)

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #235 dnia: 27 Paź, 2012, 21:00:18 »
Odsyłam cię na forum emitel-a

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=4431

Antena posiada zasilacz czy nie.
« Ostatnia zmiana: 27 Paź, 2012, 21:03:28 wysłana przez Kingston87 »

Offline borowik81

• Nowy
« Odpowiedź #236 dnia: 28 Paź, 2012, 09:08:12 »
ma zasilanie z tunera..kurka..powinno normalnie działać..z tej stronki co mi podesłałeś wynika że powinno ściągać..
mój babski mózg tego nie ogarnia..ale pokombinuję..dzieki..

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #237 dnia: 28 Paź, 2012, 10:12:21 »
A na analogu działa.

Offline szymon_xd2

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: 28 Paź, 2012, 12:12:09 »
to po jakie cholere wy takie anteny kupujecie ? ja też święty nie jestem i kupilem sobie signal wewnętrzną- nic na tym g... nie odbierałem. a mieszkam 3 km od nadajnika (las na drodze ) .
Wiecie, że istnieje coś takiego jak antena kierunkowa ? takie  kupujcie i nie będzie problemów. ja za 69 zl  kupiłem i działa aż się zdziwiłem antena to ma być antena a nie jakieś ładnie wyglądające zabawki.

Offline borowik81

• Nowy
« Odpowiedź #239 dnia: 28 Paź, 2012, 13:45:58 »
wiesz..na analogu nie sprawdzalam bo ona ma zasilanie z tunera...a na analogu nie podlaczam tunera:)
ojj po jaka cholere..poprostu byłam w Tesco,był dekoder,obok antena..to wziełam..nie dla wyglądu..