Autor Wątek: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T  (Przeczytany 57030 razy)

Offline kelvin

• Nowy
Odp: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T
« Odpowiedź #195 dnia: 17 Cze, 2012, 14:45:55 »
Przecież antena obsługuje kanały 21-69 tylko że kanał 64 odbiera na częstotliwości 818 zaś antena ciągnie 790 więc chodzi tylko o zmianę częstotliwości , jak ją zwiększyć aby chodziła w zakresie 470-860

Po przeprowadzeniu testu z inną anteną tzw. druciakiem wyszukało 15 programów. Jak wcześniej opisywałem zakres częstotliwości anteny to 460-790. Mam teraz pytanie jak zwiększyć zakres częstotliwości anteny?
« Ostatnia zmiana: 17 Cze, 2012, 15:08:30 wysłana przez noka »

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #196 dnia: 17 Cze, 2012, 16:04:09 »
Muszę cię zmartwić wszedłem na stronę producenta tej anteny i producent prosto w oczy kłamie na stronie podaje dwie sprzeczne informację że obsługuje pasmo "470-790MHz (kanał 21-69)" gdzie "470-790MHz" są to kanały 21-60, a w nawiasie napisał producent że obsługuje kanały 21-69 gdzie w częstotliwościach to by było 470-862MHz." Więc niestety ale antena do wymiany lecz to antenę bym zwrócił i żądał zwrotu pieniędzy bo nie jest zgodna z opisem.

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 17 Cze, 2012, 19:02:44 »
Mógłbyś zaglądnąć do puszki w antenie i napisać jaki tam siedzi symetryzator?

Offline kelvin

• Nowy
« Odpowiedź #198 dnia: 17 Cze, 2012, 21:33:07 »
Dzisiaj rozkręcałem puszkę ale nie sprawdziłem modelu symetryzatora, natomiast pracuje na 21-69 .   

Wpadłem na pomysł taki aby zmodyfikować antenę tzn. dokupiłem już w OBi rurki okrągłe aluminiowe oraz muszę dokupić aluminiową rurkę prostokątną po to aby przedłużyć antenę oraz poszerzyć o jeden panel. Będę wzorował się na antenie yagi21 elementowej. Po modyfikacjach napiszę czy dało to rezultat czy nie . Jak co nie pomoże spróbuje wymienić na inny symetryzator .

Gabaryty anteny w chwili obecnej :
wys. 32cm, dł.58cm. szer.25cm, ilość elementów 11

1. Gabaryty anteny po przeróbce , wzorowane na modelu YAGI ANTENA kierunkowa Dipol DVB-T 16

długość 89cm , ilość elementów 16   (dodać 31cm +3 panele przód +2 panele na wysokości koszt. ok 15zł)

2. Bądz następny wariant szachowy to będzie: Antena kierunkowa yagi 19/21-69DVB-T

19elementów , 109cm dł zysk 12-14dbi  ( dodać 2panele na wysokości + 6 na długości oraz 51cm na długości , koszt ok.20zł)

;)

« Ostatnia zmiana: 18 Cze, 2012, 06:21:13 wysłana przez the_mask »

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 17 Cze, 2012, 22:18:02 »
Może coś z tego wyjdzie.

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 18 Cze, 2012, 20:33:08 »
Za miesiąc ruszy nowy kanał TV Puls 2, który powstaje na potrzeby naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T). Nadawca zaprezentował logo nowej stacji, uruchomiono także konto na Facebooku.

TV Puls 2, nowy kanał telewizyjny przygotowywany przez nadawcę TV Puls, rozpocznie nadawanie 19 lipca 2012 roku o godzinie 19.00.. Nadawca rozpoczął już promowanie nowej stacji, uruchomiono fanpage TV Puls na Facebooku. Dodatkowo stacja zaprezentowała swoje nowe logo:

Jak informuje nadawca, w ofercie programowej TV Puls 2 znajdą się bajki dla dzieci, seriale, programy rozrywkowe, edukacyjne i poradnikowe. Nie zabraknie także najważniejszych informacji z show-biznesu oraz programów dokumentalnych prezentujących tajniki naszego globu. W ramówce znajda się także światowej renomy produkcje talk-show, programy reality oraz kulinarne.
Nie zabraknie rozrywki filmowej oraz pasm z największymi muzycznymi hitami.

Przypomnijmy, że kanał TV Puls 2 od samego początku dostępny będzie w ramach drugiego multipleksu naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T). Stacja dostępna będzie także w ofertach operatorów płatnej telewizji, którzy podpiszą stosowne umowy.
Źródło: media2.pl

A oto logo:

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 19 Cze, 2012, 01:43:42 »
Trochę nie na temat ale o mediach a dokładnie o radiu. Przeglądając dzisiaj rejestr częstotliwość dla naszego nadajnika (Suwałki / RTCN Krzemianucha) zauważyłem że są zarejestrowane dwie częstotliwości dla radia 88,7 MHz o mocy 0,20 kW i 93,1 MHz o mocy 0,10 kW. Więc może będziemy mieli dwa nowe kanały radiowe w eterze.

Offline Ania

• Nowy
« Odpowiedź #202 dnia: 19 Cze, 2012, 09:10:59 »
Witam, mam prośbę o pomoc.

Moja mama ma telewizor z MPEG-4, MUX-2 wyszukałam od razu bez dekodera odbiera bardzo dobrze natomiast nie wyszukuje MUX-1. TVP1 i TVP2 jest cały czas analogowo.

Zamieszkanie na osiedlu domków jednorodzinnych przy Zalewie Arkadia, antenę mamy na balkonie na I piętrze, taką dachową z prętów i pojedynczy biały kabel antenowy, bez żadnych wzmacniaczy (wybaczcie taki opis, ale nie wiedziałam jak mam opisać tą antenę).

Proszę napiszcie czy jest jakaś różnica w tych MUX-ach, że 2 odbiera a 1-go nie wynajduje?

Czytam, że Wy wyszukujecie na różnych kanałach rozumiem, że to przez dekoder.
Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś informacje to napiszę.
Wolę Was zapytać, bo jak zajdę do sklepu to zaraz zechcą wcisnąć mi dekoder, antenę i nie wiadomo co jeszcze, a może ja po prostu tylko coś źle wyszukuję... i szkoda pieniędzy...

Z góry przepraszam za taki niefachowy opis (tak jak Wasze powyższe), ale mam nadzieję, że mi pomożecie.

Pozdrawiam :-)

Offline majkel

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #203 dnia: 19 Cze, 2012, 09:33:48 »
MUX-1 jest po prostu nadawany ze słabszą mocą i to jest powodem tego, że nie wszędzie go od razu znajduje. Na pewno nie jest Ci potrzebny żaden dekoder jeśli odbierasz Mux-2. Spróbuj przestawić w inne miejsce antenę, czasami może pomóc jej obrócenie w innym kierunku.

Offline Ania

• Nowy
« Odpowiedź #204 dnia: 19 Cze, 2012, 09:44:44 »
Aha dobrze czyli pokombinować z tym co mam, (antena jest naprawdę duża).

Dzięki bardzo po pracy będę szukać.

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 19 Cze, 2012, 11:03:25 »
MUX1 i MUX2 są nadawane z tą samą mocą ale MUX1 jest na wyższym kanale co już pogarsza jego odbiór a dodatkowo MUX1 ma trochę inne parametry kompresji itp. co też pogarsza odbiór, w MUX2 są lepsze parametry kompresji. Wnioskując z opisu wychodzi że masz antenę siatkową, najgorszą do odbioru cyfrowego. Nawet że jest wielka to nie zmienia faktu. Jeden fakt mnie dziwi jakim cudem w antenie siatkowej niema wzmacniacza lub symetryzatora, może wzmacniacz jest ale niema zasilacza. Sprawdź czy w antenie w takiej czarnej puszce na pewno nie znajduje się żadna zielona lub czerwona lub czarna płytka do której jest podłączony kabel antenowy. Podaj mi jeszcze jaką masz moc i jakość sygnału w MUX2.

Dla pewności podaj która antena jest najbardziej podobna do twojej:

1. http://www.bro.net.pl/Obrazki/IMG_antena.jpg
2. http://www.goldex.pl/satelity/antena/x1.jpg
3. http://bi.gazeta.pl/im/7/8183/z8183857X.jpg
« Ostatnia zmiana: 19 Cze, 2012, 11:10:20 wysłana przez Kingston87 »

Offline majkel

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 19 Cze, 2012, 12:07:41 »
A faktycznie teraz sprawdziłem i masz racje Kingston. Kiedyś coś tam o tych mocach usłyszałem, nie sprawdziłem i tak mi zostało  :facepalm: Nie zmienia to faktu, że z antena warto jeszcze pokombinować a jeśli to nic nie da rozejrzeć się za lepsza

Offline Ania

• Nowy
« Odpowiedź #207 dnia: 19 Cze, 2012, 12:09:57 »
Antena siatkowa na pewno nie jest, ma co najmniej 25 lat hehe po pracy zrobię zdjęcie i pokażę a także zapytam brata o tą puszkę i płytki.

Dzięki bardzo za taki odzew z Waszej strony  :spoko:

P.S. Odezwę się jak pozbieram informacje.

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #208 dnia: 19 Cze, 2012, 12:15:59 »
Jak będziesz robić zdjęcie anteny to też możesz przy okazji zrobić zdjęcie tej płytki w puszcze oczywiście jeżeli jest.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #209 dnia: 19 Cze, 2012, 21:29:26 »
Hmmm... gdzieś na mieście widziałem reklamę anteny w cenie około 59zł? Tej tzw. kierunkowej.