Autor Wątek: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T  (Przeczytany 56176 razy)

Offline Asparte

• Nowy
Odp: Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T
« Odpowiedź #150 dnia: 16 Maj, 2012, 14:17:52 »
Dobry.
Jaka antenę polecacie do odbioru sygnału z centrum miasta(przy skrzyżowaniu 1-Maja i Waryńskiego)? Najlepiej gdyby to były konkretne modele.

Offline szymon_xd2

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 16 Maj, 2012, 15:02:45 »
na pewno jakąś zewnętrzną. na allegro jest dużo takich ;D poszukaj  :D

Offline krzysioh1983

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 18 Maj, 2012, 17:18:21 »
Dobra pożyczyłem od znajomego antenę kupioną w TESCO TA42SS10, jakoś tak się nazywa. Nie wiem nawet ile kosztowała, postawiłem przy oknie i odbiera MUX1 i MUX2 prawie po 100%!!! Jakieś tam od czasu do czasu zakłócenia są, myślę że kwestia jeszcze znalezienia lepszego miejsca.Aha antena ze wzmacniaczem. Przy wyłączonym wzmacniaczu nie chce odbierać tak dobrze już. To tak w ramach info...

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 22 Maj, 2012, 17:20:42 »
Cytat: radio5.com.pl
Za tydzień w północno-wschodniej Polsce rusza naziemna telewizja cyfrowa. Dzięki temu mieszkańcy powiatów sejneńskiego, suwalskiego i augustowskiego zyskają dostęp do kilkunastu programów, w tym telewizji regionalnej w doskonałej jakości. Z odbioru kanałów będą mogły skorzystać osoby, które zakupią odpowiedni dekoder lub telewizor ze standardem MPEG4. O szczegółach opowiadał dziś w Radiu 5 Rafał Rudnicki, kierownik sekcji reklamy, marketingu i promocji TVP w Białymstoku.
Oni są chyba trochę w nie temacie.

Dzisiaj po instalacji najnowszego softu do mojego STB ku mojemu zdziwieniu złapałem MUX-1 z Giżycka kanał 48, 690 Mhz. Podejrzewam iż jest to tropo lecz od ostatniego wyszukiwania kanałów zmieniłem położenie anteny. Dodam też iż MUX-1 z Giżycka nadaje z mocą 100kW a z Suwałk tylko 20kW a jakość i moc sygnału mam podobną jak na naszym Suwalskiem MUX-1.  + do tego to że mogę sobie oglądać TVP Info / TVP Olsztyn zawsze to coś.  :) . Od dziś mogę oglądać TVP Białystok - MUX1 Suwałki, TVP Olsztyn - MUX1 Giżycko i TVP Warszawa - TVK.

Tak na marginesie to po wyłączeniu TV Analogowej MUX1 zostanie przeniesiony na kanał 43. Aktualnie ten kanał blokuje Polsat z Giżycka, za to niedługo MUX2 z Suwałk będzie nadawał w SFN z Giżyckim MUX2 na aktualnym kanale.

SFN - Single Frequency Network oznacza siec dwóch (lub więcej) nadajników rozmieszczonych w odpowiedniej odległości od siebie (u nas zwykle nie więcej niż 67km). Ma to na celu zmniejszenie marnotrawstwa kanałów, których liczba jest ograniczona.

Docelowe kanały dla MUX-ów
MUX1 - Kanał 43
MUX2 - Kanał 29
MUX3 - Kanał 58
MUX4 - Kanał 36
MUX5 - Kanał 24
MUX6 - Kanał 53

* MUX3 w okresie przejściowym będzie nadawany na kanale 36.
* MUX4 Telewizja mobilna nadawana w standardzie DVB-T przez spółkę Info TV FM (Cyfrowy Polsat).

http://www.transport.gov.pl/files/0/1791824/PlanDTTxx11zalacznik2planykanalowerevpk20091106.pdf
« Ostatnia zmiana: 23 Maj, 2012, 06:42:29 wysłana przez the_mask »

Offline szymon_xd2

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 23 Maj, 2012, 22:33:34 »
Mux-4 płatny ? w jaki sposób ? proszę o wytłumaczenie jak oni ta chcą wprowadzić ?

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 24 Maj, 2012, 00:49:47 »
MUX4 i prawdopodobnie MUX5 i MUX6 będą płatne. STB to jest tylko odbiornik DVB-T nie jest to dekoder.
Jak posiadasz TV z DVB-T to do kieszeni CI będą moduły CI z kartą dekodującą.
W Dekoderach DVB-T będzie tak samo jak w TVK (np. Vectra Cyfrowa) i TV SAT to znaczy że do dekoderów będą same karty dekodujące do kupienia. W MUX4 będzie jeszcze możliwość oglądania DVB-T w telefonach za pomocą przenośnego dekodera o nazwie M-T 5000 (produkcja Cyfrowy Polsat Technology) i tutaj informacja iż ten sprzęt pozwoli też na odbiór MUX1, MUX2 i MUX3 (telefony z minimum iOS 4.3 lub Android OS 2.3). MUX4 będzie nadawał od 1 Czerwca tego roku ale oczywiście do Suwałk nie zawita najbliżej w Białymstoku znana też jest lista kanałów TV będą to: Polsat Sport, Polsat Sport Extra, Polsat News, Polsat Film, TVP Seriale, Comedy Central, Kino Polska i Nickelodeon + stacje radiowe RMF FM, Radio PIN, Radio Zet, Radio Złote Przeboje, PR1, PR2, PR3, PR4 (+ jeszcze jakieś 4 ale aktualnie nieznane) cena nie więcej niż 20zł. Cyfrowy Polsat Technology produkuje też dekoder DVB-T o nazwie T-HD 1000 który posiada aplikację o znajomej nazwie "Ipla". I to chyba wszystko na ten temat.

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 24 Maj, 2012, 01:14:19 »
I jeszcze jedno Info.
MUX4 w całej Polsce to znaczy też w Suwałkach ruszy najpóźniej 31 Maja 2015r. Kodowana będzie w systemie "Irdeto"
« Ostatnia zmiana: 24 Maj, 2012, 01:16:27 wysłana przez Kingston87 »

Offline david565

• Weteran
« Odpowiedź #157 dnia: 24 Maj, 2012, 06:48:17 »
A kiedy MUX 3 wystartuje ?

Offline szymon_xd2

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 24 Maj, 2012, 07:18:21 »
kwiecień 2014
Moim zdaniem te dekodery nie maja sensu  - oni tego nie przemyśleli. większość tv maja stb i też by chcieli odbierać te kanały ale nie można bo trzeba kupić dekoder-dodatkowa kasa. mogli wprowadzić abonament telewizyjny tak jak jest teraz tylko żeby go pilnowali-jeden płacił a jeden nie. i mogliby puścić te kanały już jak mux-1 czy mux-2 . no takie moje zdanie .

Offline krzysioh1983

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 24 Maj, 2012, 10:04:29 »
Zastanawiam się nad kupnem dwóch anten zewnętrznych z tym że montażu gdzieś w środku w mieszkaniu ze względu na to że ni mam możliwości wystawienia na zewnątrz anteny. Anteny które mnie interesują to: http://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-Opticum-AX-900-Triplex-DVB-T/290  oraz druga to http://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-Opticum-AX1000-Triplex-DVB-T/210. Lub tez coś podobnego w podobnej cenie. Odległość do nadajnika zmierzona to 10,1km. Co wy na to??

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 24 Maj, 2012, 11:35:05 »
MUX3 Wystartuje po wyłączeniu TV Analogowej ale nie później niż w kwietniu 2014r.

Te dwie anteny z tego co mi się wydaje to są zewnętrzne anteny kierunkowe.

A co do kodowanie to nie musi być zakodowany cały MUX tylko na przykład wybrane kanały dajmy na to Litewski TEO-2 (MUX4) Kanały VH1 European, Eurosport 2, BBC Entertainment, Nickelodeon, Fashion TV, Multimania, TLC i Euronews są kodowane a kanały TVP Polonia i jeszcze jeden na literę B są niekodowane.

Jak ktoś ma dobrą antenę (najlepiej kierunkową) to może się pokusić i spróbować odebrać DVB-T z Litwy
Link o szczegółach MUX-ów litewskich: http://www.skaitmenine.lt/lt/skaitmenine_tv_lietuvoje/antzemine_dvb_t/siustuvu_zemelapiai.html#1

« Ostatnia zmiana: 24 Maj, 2012, 11:41:09 wysłana przez Kingston87 »

Offline Kingston87

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 24 Maj, 2012, 13:24:20 »
Informacyjnie podam skład MUX-ów na litwie:
LRTC-1 (MUX1)
1. LTV - Niekodowany
2. LTV2 - Niekodowany
3. LNK - Niekodowany
4. TV1 - Niekodowany
5. Info TV - Niekodowany
6. Liuks! - Niekodowany
7. TV3 - Niekodowany
8. Viasat Tango - Niekodowany
9. BTV - Niekodowany
10 Show Time - Kodowany

LRTC-2 (MUX2)
1. PEH TV - Kodowany
2. MTV Litwa - Kodowany
3. BBC World News - Niekodowany
4. RTR Planeta - Kodowany
5. RTVi - Kodowany
6. NBA TV - Kodowany
7. RTL - Kodowany
8. Cartoon Network - Kodowany
9. Nieznam Nazwy (Pomarańczowe logo z literą B) - Kodowany
10. CNN International - Kodowany

TEO-1 (MUX3)
1. Rytas.TV - Niekodowany
2. Discovery World - Kodowany
3. Discovery Science - Kodowany
4. Eurosport - Kodowany
5. Animal Planet - Kodowany
6. Discovery Channel - Kodowany
7. 13th Street Universal (dawniej Hallmark) - Kodowany
8. oo Sport - Niekodowany
9. National Geographic - Kodowany
10. Travel Channel - Kodowany

TEO-2 (MUX4)
1. VH1 European - Kodowany
2. Nieznam Nazwy (Niebieskie logo z literą B) - Niekodowany
3. TVP Polonia - Niekodowany
4. BBC Entertainment - Kodowany
5. Nickelodeon - Kodowany
6. Eurosport 2 - Kodowany
7. Fashion TV - Kodowany
8. Multimania - Kodowany
9. TLC - Kodowany
10. Euronews - Kodowany

Pakiet wszystkich kanałów kodowanych kosztuje 29LT.

Myślicie że oni tam mają dobrze to tylko dodam że większość kanałów nadaje w języku Angielskim lub/i Rosyjskim. Na Litwie tylko około 10% mieszkańców zna język angielski.

Offline alek

• Nowy
« Odpowiedź #162 dnia: 28 Maj, 2012, 13:04:39 »
Witam, jaka antena dala by rade odbieradz tv z Litwy (chcialbym wiedziec konkretny model).Dodam ze mieszkam kolo podstawowki nr10

Offline mk cafe

• Nowy
« Odpowiedź #163 dnia: 29 Maj, 2012, 16:15:36 »
Witam. Parę słów o cyfrowej telewizji naziemnej. Mieszkam w bloku na I piętrze i na domiar złego na linii do przekażnika mam blok oddalony ok. 25m. Trochę po eksperymentowałem z anteną kierunkową (również eksperyment ze wzmacniaczem antenowym) i NIC nawet nie odbierały należycie programy analogowe. Antenę odwiozłem do sklepu i zostałem na starej siatkowej ze wzmacniaczem  (wzmacniacz z ręczną regulacją siły natężenia) na której Mux 2 odbiera czyściutko bez zakłóceń a i tvp 1 i 2 na analogu da się oglądać. Dlaczego eksperymentowałem? A mianowicie dlatego że Mux 1 nadaje od 2 maja na 64 kanale a moja antena posiada zakres kanałów od 21 do 60.  Ale..... ponoć Mux 1 nadaje tylko o mocy 2KW tzn tylko 10% docelowej mocy która ma być zwiększona do 20KW w chwili wyłączenia telewizji analogowej. Co nie które komentarze czytałem i czegoś nowego się dowiaduje np że nastąpi zmiana kanału z 64 na niższy co mnie cieszy. Także moi drodzy naziemna telewizja cyfrowa nie boi się wzmacniaczy antenowych. Zobaczę 31 maja jak ruszy oficjalne nadawanie Mux 1. Pozdrawiam.   

Offline bipower

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 29 Maj, 2012, 19:13:31 »
Czy to prawda ,że od 1 czerwca TVP1 TVP2 mają nadawać w Full HD ? Gdzieś w necie znalazłem taką info.