Autor Wątek: Nasz film o Suwałkach  (Przeczytany 22143 razy)

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
Odp: Nasz film o Suwałkach
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Wrz, 2010, 16:19:20 »
Babcia i mama z kamerą biegały  :D :D :D :D

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #91 dnia: 02 Wrz, 2010, 17:04:58 »

Tylko troszkę drażni ta półprzezroczysta ramka ze zmieniającymi się literami ze słowa SUWAŁKI

Dokładnie. 

A gdzie jest wersja full HD? Daliby przynajmniej 720p.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #92 dnia: 02 Wrz, 2010, 17:17:42 »
Tyle ze jest tego aż tak dużo..... trochę za bogato to wyszło
Ani dla turystów ( co ich obchodzą nowoczesne parki technologiczne ) ani dla mieszkańców ( bajek im nikt nie wciśnie )....
Słuszna uwaga. Zdecydowanie to nie jest film kierowany do mieszkańców.

Wg mnie jest elementem Strategii Promocji Miasta Suwałki na lata 2010-2015 i służy wykreowaniu tzw. wizerunku miasta.

We wspomnianej Strategii czytamy bowiem:

Po analizie dotychczasowego wizerunku Miasta Suwałki – określono 3 podstawowe elementy, na podstawie których powinno budować się dalszą strategię marketingową tj.:
• Miasto aktywnej turystyki (jako główne).
• Położenie geograficzne Miasta Suwałki na pięknym Pojezierzu Suwalskim (jako dodatkowe).
• Jako wariant inwestycyjny - położenie przygraniczne (jako dodatkowe)

Wszystkie te elementy mają odzwierciedlenie w filmie.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Wrz, 2010, 21:43:00 »
No mi tam się podoba :) chyba korzystali z naszych pomysłów :D haha (kiedyś wiedziałem pana z kamerą na statywie w Plazie :) teraz już wiem co kręcił :D)

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Wrz, 2010, 21:55:16 »
a ja na Kościuszki, facet z kamerą i jakiś Rudy ;)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #95 dnia: 02 Wrz, 2010, 23:48:55 »
Film o Suwałkach,który dziś ogladamy na naszym forum,ukazał się dziś na NK na profilu Pogodne Suwałki.
Natomiast,jeśli ktoś nie widział,a chciałby bliżej poznać ''zawartość''filmów o Poznaniu-zapraszam do wątku Poznań,tam są obydwa filmy,które opisałam ukazujące się miejsca Poznania.
Dodam,że na początku wątku Poznań,umieściliśmy panoramy mojego miasta.Pisałam wówczas do autora i prosiłam o zgodę i ..otrzymałam odpowiedź pozytywną od.....suwalczanina.Tak,autor jest z pochodzenia suwalczaninem,mieszkającym w moim mieście.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Wrz, 2010, 06:31:47 »
Szkoda tylko, że zawsze pokazywanie Suwałk, ogranicza się do ul. Kościuszki, ratusza i Parku Konstytucji 3 maja...

Czytał... Tomasz Knapik :)

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Wrz, 2010, 09:01:33 »
Dla mnie film porażka. Skierowany do wszystkich i do nikogo, treść o wszystkim i o niczym. Ośrdkiem przemysłowym to my nigdy nie bylismy i nie będziemy. I tutaj cała SSSE i PARK nie pomoże. Z resztą pare ładnych lat działają i przysłowiowej "Irlandii" nie ma. Nie rozumiem po co było pokazywać PLAZE - bo niby ma przyciągnąć turystów,inwestorów? Czy też autor chciał pokazać, że nasze miasto to ma galerie a w innych galerii nie ma.
Uważam, że pieniądze puszczone w błoto. Włodarze nszego miasta przy kręceniu takiego powiedzmy sobie spotu powinni nastawić się na jedna dziedzinę gospodarki. W naszym przypadku może to być tylko turystyka i skierować ten film do potencjalnego turysty.

noka, PIKASON - po co ten film miałby być skierowany do mieszkańców? Przecież my znamy swoje miasto i mniej wiecej każdy wie co się w nim dzieje.

No a hasło, które mnie rozwaliło "PRZYROST NATURALNY SPRAWIA, ŻE W SUWAŁKACH CHES SIĘ ŻYĆ" - masakra jakaś (początek filmu).     
Mając na uwadze powyższe, film TVS jest dwieście razy lepszą promocja naszego miasta/regionu niż ten.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Wrz, 2010, 09:03:29 »
The_mask - zawsze można pokazac Wesołą i ułożyc chwytliwe hasło do promocji miasta ;D

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Wrz, 2010, 09:27:16 »
Kiedyś mówili, że Wesoła to bardzo wesoła ulica. Tylko niewiadomo czemu tam smutni ludzie mieszkają. :D Ale to się zminiło i teraz Wesoła wcale nie odstaje od innych ulic. Kamienice są wyremontowane stoją nowe budynki, sama ulica i chodniki również.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #100 dnia: 03 Wrz, 2010, 09:37:39 »
Tylko towarzystwo pozostało 'wczorajsze' ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #101 dnia: 03 Wrz, 2010, 16:10:04 »
noka, PIKASON - po co ten film miałby być skierowany do mieszkańców?

Przecież napisałem
Zdecydowanie to nie jest film kierowany do mieszkańców.
a zastanawialiśmy się nad docelowym odbiorcą owego spotu.

Nie chciałbym wchodzić w kompetencje UM, które zleciło wykonanie filmu, ale nasuwają mi się takie oto wnioski, co do jego celowości.

Śp. Józef Gajewski w jednym z niedawnych publicznych wystąpień, wspominał, że warto byłoby mieć spot reklamujący miasto w formie takiego właśnie krótkiego filmiku. Byłby odtwarzany np. podczas inauguracji oficjalnych uroczystości z udziałem osób "z zewnątrz"
Trudno powiedzieć co konkretnie Prezydent miał na myśli, ale podejrzewam, że chociażby emisję na telebimach przed głównymi koncertami Blues Festivalu, na który przyjeżdżają ludzie z całej Polski.

Jak wspomniałem wcześniej, uważam, że spot jest jednym z elementów budowania pozytywnego wizerunku miasta i nic ponad to. W zasadzie to nawet nie budowania, tylko całkowitej zmiany. Z czym dziś kojarzą się Suwałki dla przeciętnego mieszkańca kraju (jeśli w ogóle słyszał o naszym mieście)? Z niskimi temperaturami zimą, niedźwiedziami polarnymi grasującymi po ulicach i jak każde miasto ze ściany wschodniej - z biedą i zacofaniem.

Dlatego (jak sądzę) w filmie mamy nowoczesne technologie, wskazane możliwości rozwoju i słoneczny (pogodny) klimat. Migawki składające się na obraz miasta faktycznie dają złudne pojęcie o rzeczywistym obliczu Suwałk. Ale to nie jest film dokumentalny, tylko reklamowy. W reklamie tuszuje się wady, a podkreśla i uwypukla zalety.

Tak przynajmniej ja to odbieram, ale poczekajmy na oficjalne stanowisko zleceniodawcy.

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Wrz, 2010, 17:12:42 »
Z czym dziś kojarzą się Suwałki dla przeciętnego mieszkańca kraju (jeśli w ogóle słyszał o naszym mieście)? Z niskimi temperaturami zimą, niedźwiedziami polarnymi grasującymi po ulicach i jak każde miasto ze ściany wschodniej - z biedą i zacofaniem.

Zgadza się. Napiszę to w ten sposób ....
W Suwałkach mieszkam dopiero od 6 lat, na Suwalszczyźnie od 9 . Wcześniej mieszkałem na śląsku.
Z czym się Suwałki kojarzyły moim znajomym? Ano z niczym.... jeśli już ktoś coś słyszał to to że jest gdzieś koło Augustowa ( Augustów jest bardziej znany). Kiedyś kumplowi opowiadałem jakąś historię, i mówię że: coś tam, coś tam .. idę koło bloku coś tam, coś tam... To on wielkie oczy  :o i jego zdziwienie.... to tam są bloki?
Generalnie Suwałki uważa się za zacofaną wioskę z trzema domami w centrum i to krytymi strzechą  ;D
Taka jest prawda, i oby takie spoty coś w tym zmieniły  ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Wrz, 2010, 17:29:06 wysłana przez noka »

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #103 dnia: 03 Wrz, 2010, 17:18:40 »
Ale taki spot nic nie zmieni!!! Wszędzie są pokazywane tylko kamienice na ul. Kościuszki. Dlaczego nie pokażą jak pokaźne jest osiedle Północ itp?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #104 dnia: 03 Wrz, 2010, 17:28:39 »
Ale taki spot nic nie zmieni!
To jest jakby oczywiste. Bo czy można zmienić wizerunek miasta jednym filmikiem wrzuconym na YouTube ?

Spot jest tylko elementem całej Strategii, która zawiera w sobie wiele innych działań.

Dlaczego nie pokażą jak pokaźne jest osiedle Północ itp?
W sumie można pokazać pokazać więcej miejsc z Suwałk, tylko po co? Moim zdaniem im krótsza reklama tym lepsza.