Autor Wątek: Nasz film o Suwałkach  (Przeczytany 20731 razy)

Offline noka

• Administrator
Odp: Nasz film o Suwałkach
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Lip, 2010, 17:06:51 »
Co Wy na to?

Ja miałem/mam bardzo podobny pomysł, z tym że zamiast dziecka widziałbym po prostu osobę, której oczyma zobaczylibyśmy jeden dzień z życia miasta. Od porannego pośpiechu do pracy (ranek) , poprzez pokazanie różnych zawodów, miejsc pracy (południe), miejsc wypoczynku i rozrywki (popołudnie) aż do nocnego życia miasta (wieczór). Widziałbym to jako formę wędrówki po Suwałkach, z uwzględnieniem najciekawszych i charakterystycznych miejsc, ale bez jakiegoś szczególnego patosu, żeby było bardziej strawne.  ;) 

Offline PMG Studio

• Nowy
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Lip, 2010, 18:20:26 »
Czyli zarys mamy. Teraz musicie zebrać miejsca oczywiście może być jakiś plan ujęć, układacie to w całość, synchronizujemy terminy (oprócz: piątków, sobót, niedziel i poniedziałków)  i poświęcamy jeden dzień na realizację. Wybierzcie osobę, która zagra w tej produkcji. Do dzieła!!!!

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Lip, 2010, 19:50:28 »
Moim zdaniem ciekawy pomysł, ale to moje zdanie. Co na ten temat powie pomysłodawca, GaTri?

Ja tymczasem daję link do retransmisji programu "Miejsce z historią" wyemitowanego dziś o 11 w TVP1 (oczywiście odcinek poświęcony Suwałkom):

http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/miejsce-z-historia/wideo/06072010-1100/1970675

Właśnie miałem dać ten sam link  ;D ;D ;D

Fajnie pokazali Suwałki .

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Lip, 2010, 19:56:34 »
Wybierzcie osobę, która zagra w tej produkcji
Hmm ... myślałem bardziej o bezosobowej formie tj. pokazania miasta oczyma tej osoby - bez pokazywania jej samej.
Niemniej udział kogoś kto zechciałby wystąpić przed kamerą też może być interesujący  :)

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Lip, 2010, 19:58:37 »
Wybierzcie osobę, która zagra w tej produkcji
Hmm ... myślałem bardziej o bezosobowej formie tj. pokazania miasta oczyma tej osoby - bez pokazywania jej samej.
Niemniej udział kogoś kto zechciałby wystąpić przed kamerą też może być interesujący  :)

Lepiej by było bez " aktora "  ;)
Ale to moje prywatne zdanie

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Lip, 2010, 19:17:07 »
A mi właśnie pomysł dziecka jako autora się bardzo podoba, ale bez pokazywania twarzy :). Nie wiem czy to właśnie nie zepsuło by całego filmu. Najlepiej byłoby nakręcić test i porównać z dzieckiem- bez dziecka. Ja niestety teraz jestem "na wyjeździe" z powodu wakacji, a miałbym do zaoferowania aktora (znanego już na forum z konkursu zimowego :P )..

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Lip, 2010, 19:44:09 »
hmmmm a może pójść na szerszą skalę? :] idąc tym tropem, można, pokazując kolejne sceny, miejsca, używając do tego różnych osób, w różnym wieku :) np, zachód słońca nad wigrami i klasztorem przy przytulającej się parze, spacerujących starszych ludzi i rodziny w parku konstytucji, księdza pod kościołem św Aleksandra, witającym wiernych przed wejściem, rodziny idące do Plazy, rowerzystów na ulicy Kościuszki, ekipę forum pstrykającą zdjęcia dla wiatraków :D itp... do tego w tle nastrojowa muzyka ;)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Lip, 2010, 10:10:58 »
A może coś na wzór i podobieństwo tego? :D

http://www.youtube.com/watch?v=d-2bIqF8gz

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Lip, 2010, 12:24:00 »
 :o

the_mask nie spodziewałbym się po tobie nie czytania forum/tematu. Spójrz na mój wpis stronę wcześniej.  :P
Dodałem ten filmik do tematu ponad 2 miesiące temu. :)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Lip, 2010, 13:05:59 »
Przyznam się :P że tegoż tematu nie śledzę post po poście :P w takim razie noka :) proszę o usunięcie :)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Lip, 2010, 17:31:24 »
Myślę o Waszych propozycjach ,a może by tak połączyć bezosobową postać młodego człowieka i starszej osoby i wykorzystać spojrzenie na Suwałki przez pryzmat jednej i drugiej osoby? Współczesność połączyć ze wspomnieniami jak kiedyś było? Taki pomysł pogodziłby różnicę pokoleń i tym samym zróżnicowałby spojrzenie na Wasze miasto.

Wy widzicie Suwałki na co dzień ,a porównanie ich z tym co było kiedyś -mogłoby być ciekawe. Zwróćcie uwagę ile osób czyta wątek zagadek o Waszym mieście,nie ważne ,że nie ogadują zagadek  -ważne ,że chyba ich wspomnienia interesują.Zresztą mnie Suwałki zawsze kojarzą się z tym jak było,a obecny ich wygląd mnie zadziwia -dlaczego tego nie połączyć ? Nie ważne ,że wiele miast już coś takiego zrobiło -ważne ,że jest ciekawe i interesujące.W ten sposób można najlepiej pokazać rozwój miasta.

Drżę ,że może ktoś z Was na taki pomysł wpadł i będę kolejną ,która popełni gafę  :P Też ostatnio nie nadążam wszystkich wątków śledzić  ;)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Lip, 2010, 17:39:20 »
Największa bolączka tego filmu, to są miejsca i sposób ich pokazania. Dlatego potrzebujemy jak najwięcej propozycji. Jeżeli jest firma, która chce to zrealizować, to trzeba z tego korzystać. Musimy zrobić burzę mózgu. Dlatego podajcie jak najwięcej miejsc Suwałk i okolic które warto uwiecznić.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Lip, 2010, 18:28:14 »
Dlatego podajcie jak najwięcej miejsc Suwałk i okolic które warto uwiecznić.

Trzeba najpierw zdecydować czy miałby to być filmik o samych Suwałkach czy również o okolicach, a przy propozycji danego miejsca podać od razu krótkie uzasadnienie.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Lip, 2010, 18:45:45 »
Słusznie Gaga, po pierwsze ustalić kto ma być odbiorcą tego filmu  /  jeżeli wszyscy to praktycznie nikt /. Po drugie zwykły marketing  / badanie rynku /, a po trzecie i najważniejsze znaleźć ów genius loci, wyjątkowość tego miasta, tkwiącą w jego 300-letniej historii. Przez cały czas pamiętając o tym, że o przeszłości warto mówić wówczas o ile skłania do mądrej refleksji i wskazuje na jej dzisiejszą użyteczność. Więc nie tylko architektura, ale wielokulturowość, otwartość, gościnność i pewnie parę jeszcze innych rzeczy.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Lip, 2010, 19:04:10 »
Ale czy ustalenie odbiorcy jest rzeczywiście tak ważne?

Jeśli ten pomysł faktycznie zostanie zrealizowany to przy zaoferowanej pomocy firmy PMG Studio mamy tylko jeden dzień zdjęciowy. Na powyższym  filmiku z Podlasia widać od razu, że wymagał sporo pracy, a pokazane miejsca została dobrze przemyślna  i śmiem twierdzić, że niektóre wręcz inscenizowane. I teraz pytanie - do kogo ów film (o Podlasiu) jest adresowany?
Ja bym bardziej skupił się na celu niż odbiorcy. A cel to jak napisałeś mądra refleksja nad wielowiekową historią miasta, wielokulturowością, architekturą i wieloma innymi aspektami. Adresatami byliby nie tylko "przyjezdni" ale i "tubylcy" , młodzież i starsi, pracujący i bezrobotni - słowem każdy, kto będzie chciał poświęcić chwilę swego czasu. 
Podkreślę jednak jeszcze raz - przy jednodniowym ograniczeniu na wykonanie materiału źródłowego, raczej nie pokażemy tego wszystkiego co byśmy chcieli.