Autor Wątek: Nasz film o Suwałkach  (Przeczytany 20732 razy)

Offline noka

• Administrator
Odp: Nasz film o Suwałkach
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Maj, 2010, 20:44:12 »
Cytat: kuba1193
Taki filmik ze samymi zdjęciami to każdy może zrobić. Trzeba mieć bardziej ambitniejsze wyzwania. Czy to nie prawda?
Tobie nie chciało się nawet zrobić kilku zdjęć Aquaparku. Mimo składanych deklaracji skończyło się wrzuceniem tylko filmiku z YouTube, zrobionego przez kogoś innego.  Czy to nie prawda? klik

Offline barcz99

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Maj, 2010, 20:47:14 »
Witam. ja tez bym był zainteresowany tym temacikiem :) a jak przedstawia się sprawa ze sprzętem? kamery aparaty? kto w co jest wyposażony?  :)

Offline kuba1193

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Maj, 2010, 20:49:25 »
Cytat: kuba1193
Taki filmik ze samymi zdjęciami to każdy może zrobić. Trzeba mieć bardziej ambitniejsze wyzwania. Czy to nie prawda?
Tobie nie chciało się nawet zrobić kilku zdjęć Aquaparku. Mimo składanych deklaracji skończyło się wrzuceniem tylko filmiku z YouTube, zrobionego przez kogoś innego.  Czy to nie prawda? klik

Oj to też prawda. Ale czasu nie było niestety wtedy. A raz nawet to zapomniałem aparatu wziąć :)
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 20:51:54 wysłana przez kuba1193 »

Offline zaroowka

• Weteran
  • Debian, Pentax, Habanero!
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Maj, 2010, 20:55:23 »
Moim skromnym zdaniem hymn Suwałk jako podkład do filmu BARDZO średnio się nadaje - zbyt poważny, zbyt formalny i zbyt "bezjajeczny". Podkład zaproponowany przez Nokę o wiele lepiej pasuje (nawet jeśli się komuś nie podoba ;) ).
Ostatecznie to dopiero pierwsze idee na stworzenie filmu, podkład można dobrać, można stworzyć samemu od podstaw, można zmontować z 2-3 kawałków, można dużo.
Kwestia odpowiedniej inwencji i... chęci na stworzenie czegoś. :)

Debian addicted bastard.
A pentaxian, a loyalist, a diehard. ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Maj, 2010, 21:00:09 »
jak przedstawia się sprawa ze sprzętem? kamery aparaty?

Ja mam właściwie tylko aparat. O ile jestem wstanie wyobrazić sobie łączenie zdjęć z różnych aparatów, to nie bardzo widzę montażu nagrań z różnych kamer, w różnych formatach od różnych "reżyserów". I choćby z tego tylko powodu warto przemyśleć zrobienie filmo-slajdów zamiast filmu.  

Podkład muzyczny to jak najbardziej sprawa otwarta. Hymn kojarzy mi się z bardzo oficjalnymi uroczystościami, dlatego preferowałbym coś w wykonaniu naszych suwalskich zespołów, np:

http://www.youtube.com/watch?v=myUN_wBOGfI
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 21:04:05 wysłana przez noka »

Offline kuba1193

• Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Maj, 2010, 21:04:56 »
Jeśli mogłaby nie być muzyka suwalska to proponowałbym:

http://www.youtube.com/watch?v=eZn5ZSkSWSs&feature=related
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 21:06:16 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Maj, 2010, 21:16:11 »
I sądzisz , że udzielą nam pozwolenia do wykorzystania swego utworu jako podkład do naszej mega produkcji ?  :)

Ok, może na chwilę odłóżmy kwestię podkładu i zajmijmy się ... nadkładem  :D

Jeśli ktoś z Forumowiczów będzie zainteresowany wykorzystaniem jego zdjęć do filmo-slajdu proszę o przesyłanie linków do zdjęć w dużym rozmiarze dla mnie na PW. Co jakiś czas będę wrzucał do niniejszego wątku coś w rodzaju stykówek z tym co już mamy.  

Oczywiście osoby zainteresowane zrobieniem filmu (w pierwotnej wersji) zachęcam do zgłaszania pomysłów. 
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 21:19:38 wysłana przez noka »

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Maj, 2010, 21:51:39 »
Cóż filmik ze zdjęć da się ułożyć w jeden wieczór :D
Wymyśliłem coś innego.. no może nie do końca innego, ale bez sklejania filmików z fotek. Każdy z chętnych forumowiczów wybrałby 2-3 miejsca i sfotografował je tak, jak jego zdaniem powinny być pokazane w filmie. Następnie po zebraniu odpowiedniej ilości zdjęć wszystko ułożyło by się w sceny (w tym wątku, od 1 do tak.. 50) tzn. (przykładowo) fotografia GaTriego jako pierwsza scena i jest pokazana jako pierwsza w filmie (tzn. meega produkcji :D). Później z tego kręcimy mega produkcję i robimy wielką premierę w .... kinie 3D. No dobra z tym ostatnim żarcik :D

Podkład może na razie odpuśćmy. Na pewno ma być to suwalski zespół, bo film.. tzn. mega produkcja ;D będzie całkowicie suwalska :) Chyba wszyscy się z tym zgadzają :) ?

to nie bardzo widzę montażu nagrań z różnych kamer, w różnych formatach od różnych "reżyserów". I choćby z tego tylko powodu warto przemyśleć zrobienie filmo-slajdów zamiast filmu.   
To może technika poklatkowa ? Bo mniej więcej chodziło mi o to żeby każdy oglądając filmik dajmy na to .. ze znajomymi mógł powiedzieć "o to, to moje" :)

P.S Szukałem czegoś co by dobrze określiło mój pomysł i mam. Pamiętacie film o Suwałkach z 1900 któregoś tam roku (tak, tak trudno zobaczyć :) ). Ten filmik to będzie właśnie tak jakby udokumentowanie naszego teraźniejszego życia :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Maj, 2010, 22:35:29 »
Cóż filmik ze zdjęć da się ułożyć w jeden wieczór
Powiem więcej - da się w 5 minut, wystarczy zaznaczyć wybrane zdjęcia i kliknąć w odpowiednim programie  "zrób filmik".  Oczywiście jeśli chcesz mieć zrobiony pokaz slajdów przypadkowych zdjęć. Ale przecież nie o tym rozmawiamy.

Jak wspomniałem wyżej - wspólnego reżyserowania (kolektywnego układania poszczególnych kadrów) sobie nie wyobrażam, co nie znaczy że nie jest to możliwe. Bardziej przemawia do mnie zbiórka samych pomysłów i przekazanie tego w formie luźnego scenariusza dla jednej osoby, która zajęłaby się realizacją (i przyznam, że poza Harrym nie widzę innych poważnych kandydatów)

Ja w każdym razie będę przymierzał się do selekcji zdjęć do slajdów i spróbuję zrobić foto podsumowanie działalności Forum w przedstawionej wcześniej formi. To chyba będzie zadanie w sam raz na miarę moich obecnych możliwości :)

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Maj, 2010, 10:25:44 »
Moim zdaniem pomysły są OK - najpierw stworzyc przemyślany pokaz slajdów (a zdjęc mamy wiele i jest z czego wybrac) a jak to się uda, zebrac się więskzą grupą i podebatowac nad filmem. ;)

Offline PMG Studio

• Nowy
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Maj, 2010, 20:58:33 »
Witam!
Super pomysł.
My ze swojej strony możemy zapewnić zaplecze sprzętowe (kamera, wysięgnik, FlyCam, oświetlenie itp.) oraz ewentualny montaż.  Tylko aby było trochę wolnego czasu, a w sezonie letnim z tym problem... ale jak coś jesteśmy do Waszej dyspozycji.
Najlepiej byłoby jakby każdy z forumowiczów włożył jakiś wkład (zdjęcia, filmy amatorskie).
Promocja Suwałk zawsze i wszędzie.

Pozdrawiamy
Zespół Realizatorski PMG Studio

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Maj, 2010, 21:03:47 »
Zakładam, że Wasza oferta wiąże się z odpłatnością, której my chcielibyśmy uniknąć.

Offline PMG Studio

• Nowy
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Maj, 2010, 21:12:38 »
O odpłatności nie ma mowy. Chcemy to zrobić za free. Mamy nadzieję, że uda nam się wygospodarować jeden dzień i to zrealizować.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Maj, 2010, 21:35:42 »
Ok, zatem pozbieramy pomysły (poparte mam nadzieję jakimś materiałem foto lub video), pomyślimy nad zarysem (koncepcją) filmiku i Wam to wszystko przekażemy.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Maj, 2010, 22:37:21 »
Jestem bardzo mile zaskoczony - super, że są ludzie, którzy chcą pomagac w taki sposób ;)

Edit: Noka! Byłbym zapomniał. Mam możliwośc wejścia na te zielone elewatory na Sejneńskiej - na ten najwyższy budynek - pomyślałem o tym, żeby zrobic parę zdjęc, bo byłem tam ostatnio jednak nie miałem aparatu. Pomyślałem o tym, żebys wybrał się tam ze mną - masz dobry sprzęt, byłyby ekstra fotki z miasta.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj, 2010, 22:41:59 wysłana przez Rockers »