Autor Wątek: Nasz film o Suwałkach  (Przeczytany 22142 razy)

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
Nasz film o Suwałkach
« dnia: 10 Maj, 2010, 18:18:42 »
Tak, tak wiem - nagłówek jak z onetu  ;D
A więc tak: Ostatnio przeglądając YT wpadłem na dość ciekawy filmik promujący Poznań (pozdro gaga :D )
http://www.youtube.com/watch?v=d2f4mbhASwo
Pomyślałem - fajne, czemu by nie zrobić czegoś takiego o Suwałkach ? Mamy przecież forum, więc ludzie pozytywni są  ;D Miejsca mamy, taka na przykład Plaza  ;). W sumie - może się udać tak jak przy wiatrakach. Oczywiście my zrobilibyśmy ten film w o wiele luźniejszy sposób. Do tego jakaś rockowa/bluesowa/ czy jaka tam muzyka. Ja na przykład byłbym za tym żeby wybrać coś z płyty nagranej z koncertu na starówce o której więcej tutaj

Jaka byłaby rola użytkowników ?
Tu jest sprawa jeszcze do uzgodnienia ponieważ na Forum jest więcej pstrykaczy niż filmowców. A jak wszyscy wiemy większość lustrzanek nie ma opcji kręcenia filmów, pozostają kompakty które nie każdy ma. Ale mam nadzieję że się uda  ;D Zawsze możemy zrobić film w technice poklatkowej, co prawda więcej roboty, ale jaki efekt  ;D

A co ty byś z tego miał ?
Ogromną satysfakcję że uczestniczysz w czymś czego jeszcze Suwałki nie widziały  ;D. Będzie to taka nasza forumowa akcja.

Oczywiście termin jak i ogólny plan jest do ustalenia - na razie chcę zobaczyć czy ktoś w ogóle jest takim pomysłem zainteresowany, dlatego prosiłbym o napisanie co sądzicie o tym projekcie (wstępna nazwa "Świat widziany oczami Forum Suwałki").

Jak czegoś nie napisałem to dopowiem  8)
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 19:06:30 wysłana przez marcim »

Offline Szymon

• Weteran
Odp: Nasza forumowa akcja !
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maj, 2010, 18:50:33 »
Fajny pomysł! :D
To dlatego, że do tej pory nie widziałem żadnego filmiku promującego Suwalszczyznę, a tym bardziej wykonanego przez mieszkańców.
Tylko wiele pytań się nasuwa w sprawie organizacyjnej.
- kto będzie "głównym reżyserem"
-kto to poskłada w "kupę"
-co nagramy(miejsca)
-czym będziemy się "chwalić"
-czy ktoś ma możliwość nagrania czegoś z lotu ptaka (w filmie przez Ciebie pokazanym były fajne ujęcia z góry)
-kto ma muzykę(najlepiej, aby miał ktoś z forum prawa do muzyki do filmu)
i wiele innych pytań.
Proponuję w tym wątku ustalić miejsca/"reżysera"?/ następnie kto podejmie się nakręcenia/i kto to poskłada w całość.

Z mojej strony tyle, jak coś sobie wymyślę dam znać.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 18:54:50 wysłana przez Szymon »

Offline noka

• Administrator
Odp: Nasz film o Suwałkach
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maj, 2010, 19:06:20 »
Tak, tak wiem - nagłówek jak z onetu

Dlatego pozwoliłem sobie na zmianę tytułu wątku na bardziej adekwatny do treści. Od razu powtórzę swój apel o rozsądne nazywanie tematów, gdyż tytuł wątku wchodzi do adresu url, a jego zmiana wymaga potem ingerencji w bazie danych i plikach.

Co do filmiku - pomysł mi się podoba. Nie jest to oczywiście żadna nowa koncepcja, ale tego typu produkcji zostało sfinalizowanych chyba niewiele:
http://www.forum.suwalki.pl/nasze-miasto/kocham-to-miasto-konkurs-z-radiozet/

Jeśli chodzi o sam aspekt techniczny , czyli nagrania materiału - największe doświadczenie ma Harry, zarówno w nagrywaniu surowego materiału jak też montażu. Muzyka - oczywiście w wykonaniu suwalskich zespołów, wykorzystana za ich wiedzą i zgodą.

Te sprawy należałoby chyba  odłożyć jednak na jakiś czas i zająć się pomysłem czy też scenariuszem. Co i jak pokazać - to są chyba fundamentalne pytania dla projektu i od tego proponuję zacząć rozważania.

Pytanie tylko, czy to ma być filmik pokazujący co ciekawego można zobaczyć - robić w naszym mieście, czy o nas - mieszkańcach?

Pokazany w przykładzie powyżej film o Poznaniu jest raczej skierowany w stronę biznesu i ten kierunek proponuję odpuścić.

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maj, 2010, 19:32:14 »
- kto będzie "głównym reżyserem"
Właściwie to wszyscy :). Nie chcę żeby była to robota jednej osoby. Chciałbym żeby to była taka wspólna robota.
-co nagramy(miejsca)
Ja ze swojej strony chciałbym widzieć w filmie witraki, życie miasta (tzn. ruch na ulicach), ślepsk. Myślę że właśnie w tym wątku można by dopisywać miejsca, eventy. Podejrzewam że wakacje będą odpowiednim czasem do działania, dlatego można np. wsadzić Blues festival...
Bardzo ładne ujęcia będą wychodziły przy fontannie w parku, szczególnie w wakacje kiedy jak wiadomo dzieci się bawią :) Kolejne ujęcia ? Plaza wieczorem na pewno będzie wyglądać niesamowicie ;D
No to tyle ode mnie. Jeżeli przyjdzie mi do głowy więcej propozycji miejsc to z pewnością napisze ;D. Kiedy skończą się już pomysły to wszystko zbierze się w "kupę" ;D i przejdziemy do nakreślenia wizualnie jak to będzie wyglądać np. za pomocą zdjęć, painta (?)
Pytanie tylko, czy to ma być filmik pokazujący co ciekawego można zobaczyć - robić w naszym mieście, czy o nas - mieszkańcach?
Generalnie zamysł był taki żeby każdy napisał co chciałby pokazać, ale żeby nie wyglądało to jak reklamówka do TVN24 ;D

Wszystko ma być taką fajną, miłą w realizacji społecznościową akcją. Chodzi o wspólną zabawę :D

co do formy realizacji to chyba będzie potrzebne głosowanie....

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj, 2010, 19:52:41 »
ślepsk.
Chyba to załatwione/ Noka masz coś w zanadrzu? Jakieś ładne akcyjki?
Proponuję kilka ujęć ze ścieżek rowerowych(jeżdżących po nich ludzi) i park nad rzeką. Nowe autobusy(przyszłe i teraźniejsze)? ul. Chłodna w godz. szczytu. Utrata w przyspieszonym tempie.

Trzeba tutaj wymienić chyba wszystkie możliwości nawet te błahe, a potem się wybierze. ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 19:54:42 wysłana przez Szymon »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj, 2010, 20:00:59 »
Wasz pomysł jest dobry,zastanawiacie się co pokazywać? Patrzycie na swoje miasto z własnego punktu widzenia,spójrzcie przy okazji jak Suwałki się zmieniły ostatnimi laty. Wy tego nie dostrzegacie ,ale zobaczcie Arkadię ,Oś .Północ ,choćby ścieżki rowerowe nad Czarną Hańczą.Przecież o takich widokach nikomu się nie śniło. Sama ul.Kościuszki ,Noniewicza -przecież  ich widokiem można się szczycić.
Na pewno ludzi również znajdziecie ,odpowiednich.
Myśląc o stronie technicznej od razu ,tak jak noka pomyślałam o Harrym.Wy talenty również posiadacie ,a najważniejsze ,że pomysł już zaistniał.

Znam poznaniaka będącego na obczyźnie ,który np. zajął się przedstawieniem starych zdjęć Poznania ze współczesnymi miejscami.Nie twierdzę ,że macie robić to samo ,ale przedstawiłam tylko kochając swoje miasto ,można wszystkie perełki znaleźć i na pewno nie będzie to bardzo trudne. W tym miejscu -dzięki GaTri ,że jako przykład pokazałeś moje miasto :P Na pewno wiele miejsc poznaliście ,jeśli zwracaliście uwagę na wątek ''Poznań''.

Powracając do spraw technicznych ,to wierzę ,że dalibyście radę ,a wakacje faktycznie są dobrym czasem na zbieranie materiałów.Wbrew temu co Wam się wydaje ,w Suwałkach dużo się dzieje. Taką ''egzotycznym''wydarzeniem jest Wasz targ,bywałam w mniejszych miastach i nie wszędzie jest coś takiego.Zresztą wiem ,że pomysłów Wam nie zabraknie.-Powodzenia,będę kibicować.

Szymon pisaliśmy w jednym czasie i trochę mamy równe opinie  :P

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj, 2010, 20:02:01 »
- kto będzie "głównym reżyserem

Właściwie to wszyscy. Nie chcę żeby była to robota jednej osoby.

Więc muszę Cię sprowadzić na ziemię. Reżyser musi być jeden, tak jak jest jeden prezes, naczelnik czy ... admin na forum.

Jako społeczność nie damy rady tego rozbić wieloosobowo. My możemy dać pomysły - ktoś (jeden) musiałby to zrobić (zwłaszcza montaż).

Mam zatem inną propozycję - łatwiejszą w wykonaniu i dającą każdemu szansę na wniesienie czegoś od siebie. Można zmontować filmik ze zdjęć - jako coś w rodzaju pokazu slajdów z podkładem muzycznym, prezentujący dotychczasowe foto-dokonania użytkowników i ich zainteresowania.
Mielibyśmy tu: wiatraki, mecze ślepska i wigier, koncerty (z tym Blues Festiwal), zdjęcia z wycieczek rowerowych,  chemtraile, budowę plazy i aquaparku, wyciągi na szelmencie i dąbrówce i wszystko to czym Forum żyło od chwili powstania. Taki kilkuminutowy mix.

A jak nam się uda, to wówczas się chwycimy za coś większego  ;)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maj, 2010, 20:04:50 »
Dobry pomysł ,przecież można wykorzystać istniejące już zdjęcia.
Należy pamiętać o jarmarkach :P

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maj, 2010, 20:09:37 »
No właśnie, można wykorzystać zdjęcia istniejące, ale też zrobić aktualne ujęcia miasta. Każdy będzie mógł wówczas pokazać to co uważa za ważne.
Druga sprawa to taka, że lepiej doprowadzić to finału projekt mniej ambitny, niż pozostać na etapie organizowania czegoś dużego. A zrobienie dobrej filmowej zajawki jest sporym wyzwaniem. 

Offline marcim

• - VIP -
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maj, 2010, 20:18:45 »
Pokaz zdjęć to dobry i łatwy do zrealizowania pomysł. W tle może Hymn Suwałk? http://www.forum.suwalki.pl/nasze-miasto/hymn-suwalk/
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2010, 20:21:40 wysłana przez marcim »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maj, 2010, 20:23:36 »
Hymn jest taki .... poważny, a my tacy .... niepoważni  :D

Ja bym widział jako podkład utwór tego oto suwalskiego zespołu:

http://www.youtube.com/watch?v=SPYtYQLm5C8

Offline kuba1193

• Weteran
Odp: Nasza forumowa akcja !
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maj, 2010, 20:26:36 »
Taki filmik ze samymi zdjęciami to każdy może zrobić. Trzeba mieć bardziej ambitniejsze wyzwania. Czy to nie prawda?

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maj, 2010, 20:35:20 »
Taki filmik ze samymi zdjęciami to każdy może zrobić. Trzeba mieć bardziej ambitniejsze wyzwania. Czy to nie prawda?
Właśnie ambicja przemawia za tym ,aby się dobrze do tematu przygotować  :P

marcim -popieram hymn.noka-my niepoważni? Przecież nami szargają wszystkie nastroje ,a jak na razie mnie głowa rozbolała od tej muzyki ;D Może jestem w złym nastroju  ???

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maj, 2010, 20:39:41 »
@noka - podkład muzyczny pierwsza klasa.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Maj, 2010, 20:41:51 »
TuneR nie bądź okrutny  ;D