Autor Wątek: Dopalacze w Suwałkach  (Przeczytany 28340 razy)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
Odp: Dopalacze w Suwałkach
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Wrz, 2010, 15:54:21 »
Dziś praktycznie cały dzień w Radio5 była dyskusja na temat dopalaczy...

Cytat: Radio5
Do walki z dopalaczami zachęcają władze Suwałk

Do walki z dopalaczami zachęcają władze Suwałk. Dziś Marek Buczyński, zastępca prezydenta miasta zwrócił się do właścicieli wszystkich suwalskich mediów z apelem o udział w walce z substancjami psychoaktywnymi. Buczyński prosi, aby media nie rozpowszechniały żadnych reklam sklepów, które handlują substancjami niebezpiecznymi dla zdrowia i życia. Niebawem władze miasta chcą wystąpić do właścicieli budynków, aby nie wynajmowali lokali handlowych osobom, które sprzedają dopalacze. W Suwałkach działają aktualnie trzy sklepy, które sprzedają substancje psychoaktywne. - Do walki z dopalaczami miasto chce włączyć nauczycieli- mówi Honorata Rudnik, naczelnik wydziału zdrowia Urzędu Miejskiego w Suwałkach. Niektóre suwalskie szkoły, jak na przykład Zespół Szkół Technicznych od dawna walczą z dopalaczami. W szkole odbyły się prelekcje na temat szkodliwości takich substancji.  Niebawem będzie zbiórka podpisów przeciwko sprzedaży dopalaczy. Czesław Wielgat, dyrektor ZST liczy, że parlamentarzyści uchwalą ustawę, która pozwoli zamknąć sklepy z substancjami psychoaktywnymi. Warto dodać, że tylko w ciągu trzech tygodni suwalski szpital przyjął ośmiu nastolatków po środkach odurzających.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Wrz, 2010, 18:01:11 »
... Buczyński prosi, aby media nie rozpowszechniały żadnych reklam sklepów, które handlują substancjami niebezpiecznymi dla zdrowia i życia.

No to apel chyba nieco spóźniony, np. na suwalki.info jest reklama od jakiegoś czasu. Oczywiście słowo "dopalacze" nie pada ... ot taki FUN SHOP dla kolekcjonerów.
Przypominał mi się zakaz reklamy alkoholi, gdzie pojawiały się "łódki" Bols i piwa bezalkoholowe - oczywiście ;)

Czesław dobrze mówi - trzeba zmienić ustawę (jeśli rząd widzi w dopalaczach problem, bo może nie widzi ?). Apele typu "nie reklamujmy" lub "nie wynajmujmy lokali" są i będą mało skuteczne, bo  ...  biznes jest biznes. 

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Wrz, 2010, 18:26:50 »
Znalazłam wiadomość,że: Koniec serialu z dopalaczami

-Projekt zmian dotyczący kwalifikacji tych środków został skierowany do konsultacji.Zmiany przygotowane przez resort zdrowia mają zrównać dopalacze z narkotykami.Daje to szansę na skuteczną walkę z plagą smart shopów w polskich miastach.Specjalne komisje toksykologów,będą sprawdzać tego rodzaju substancje,a to może oznaczać wycofanie ich z obiegu nawet na 18 miesięcy.Kontrole mają na celu do całkowitego zakazu tymi produktami.Mająca wejść w życie ustawa,ma dać oręż do ręki prokuratorom,którzy do tej pory nie mogli nic zdziałać,gdyż sprzedaż dopalaczy była dozwolona.
Oby tylko projekt nie utknął w jakiejś szufladzie  :P

Głos Wielkopolski

Offline xmen

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 27 Wrz, 2010, 23:16:46 »
zalegalizować marihuanę , chemików od dopalaczy do przemysłu farmaceutycznego, mocherów od krzyży do koścoła

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #79 dnia: 27 Wrz, 2010, 23:28:37 »
Nierealne w tym kraju.

PZDR
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline xmen

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 27 Wrz, 2010, 23:45:43 »
MORDUK  ,  wiecej wiary jak będzie nas baaaaardzo dużo to cos wkońcu zmienimy w tym kraju

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Wrz, 2010, 00:01:00 »
Dzisiejsze info z ZETki

Dwóch nastolatków zatruło się narkotykami i dopalaczami. Chłopcy zasłabli na ulicy w Bydgoszczy. Pogotowie wezwała przypadkowa kobieta.
Więcej -> http://www.radiozet.pl/Wiadomosci/Polska/Zatruci-dopalaczami

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Wrz, 2010, 00:02:53 »
xmen! zrozumiałam,że jesteś za legalizacją dopalaczy.Wg mnie co zakazane zawsze jest atrakcyjniejsze-to stara prawda.Jednak ważne jest,aby z tych dobrodziejstw korzystały osoby dojrzałe,które same za siebie odpowiadają,których psychika jest do jakiegoś stopnia ukształtowana :P Przeraża mnie,że wchodzą w to bardzo młodzi ludzie,którym te specyfiki mogą wyrządzić dużo złego.Jak widzę stojących pod szkołami dealerów,to mnie krew zalewa.Policja udaje,że nic nie widzi,a rodzice tworzą tzw.trójki klasowe i przychodzą po dzieci do szkoły. Zupełnie jak w znanym serialu ''Wojna domowa'' ;)

znowu pisałam razem z noką  ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Wrz, 2010, 00:10:39 »
xmen! zrozumiałam,że jesteś za legalizacją dopalaczy.
Chyba raczej za legalizacją Maryśki  ;)

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Wrz, 2010, 00:13:21 »
Sorki gaga ale te eksponaty kolekcjonerskie sa legalne na dzien dzisiejszy.A xmen-owi chodziło chyba o zalegalizowanie dżamby.I ja jestem tez za ta opcją.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Wrz, 2010, 01:15:48 »
Czytałam,że pisał o marihuanie,ale sądziłam,że podpiął to pod nasze wątpliwości co do dopalaczy.Nie mniej zdania nie zmienię,że żal mi tych młodych ludzi,którzy zostają wciągnięci -często w nałóg-przez ludzi dążących do wzbogacenia się na czyimś zdrowiu,nie patrząc na konsekwencje.
Powiecie,że się wymądrzam,ale nigdy nie broniłam moim dzieciakom-papierosów i nie gorszyłam się gdy widziałam,jak piją piwo-ale to był pikuś w porównaniu z tym,co Wy młodzi ojcowie przeżywacie,czy będziecie przeżywać.Serdecznie współczuję.Znam młodego,najzdolniejszego w szkole podstawowej młodzieńca,który dla szpanu w liceum tylko spróbował...wtedy tylko maryśkę. Dziś ma 25 lat i rodzina nie wie gdzie się podziewa.

Mogłabym opisać kilka przykładów,bo się tym trochę interesowałam -nie czytać -brałam :P Mam porównanie -narkotyki a alkohol i niby jedno i drugie nałóg,ale inaczej działa.

Offline Glina94

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Wrz, 2010, 07:00:01 »
Jakby zalegalizowali Maryśkę, to ponad 70% sklepów farmaceutycznych w Polsce by upadło.
« Ostatnia zmiana: 28 Wrz, 2010, 15:55:46 wysłana przez the_mask »

Offline xmen

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Wrz, 2010, 17:09:12 »
Chodzilo mi o legalizację marychy a chemia z dopalaczy powinna byc zakazana bo to jeden wielki syf !! A co do przemysłu farmaceutycznego to prawda że upadłoby sporo bo maryśka leczy bardzo duzo dolegliwości .

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Wrz, 2010, 07:13:52 »
[...] bo maryśka leczy bardzo duzo dolegliwości .
;D
Przepraszam, nie wytrzymałem.
 ;D

Offline Glina94

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Wrz, 2010, 07:56:14 »
12 osób w Suwalskim szpitalu. A co do leczenia,to jest śmieszne hehe