Autor Wątek: Dopalacze w Suwałkach  (Przeczytany 28344 razy)

Offline top2000

• Forumowicz
  • *
Odp: Dopalacze w Suwałkach
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Paź, 2010, 23:35:33 »
nareszcie zamknięte, już nie mogłem na to patrzeć

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #106 dnia: 05 Paź, 2010, 00:12:24 »
Fiolkę po dopalaczach miał przy sobie także 32-latek z Kępna,który wczoraj ranem zmarł w szpitalu

Druga sprawa,przedstawiono w skrócie życiorys chłopaka z Łodzi.noka wspominał,że jest to młody człowiek
Pierwsze pieniądze zarobił gdy miał 16 lat,następnie wyemigrował -smażył  hamburgery,później nalewał drinki w Londynie,Edynburgu i Szkocji.Tam właśnie zetknął się z dopalaczami.Po powrocie do Polski pożyczył kilkanaście tys zł i w październiku 2008r otworzył pierwszy sklep z dopalaczami.W zeszłym roku jego zysk osiągnął 5,5 mln zł.O czym donosiły media.

Głos Wielkopolski

Offline danek33

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 06 Paź, 2010, 18:59:37 »
na głównej stronie 23-letniego milionera znajduje się taka wzmianka:

Nasilają się akcje nękające, które zdaniem naszych liberalnych, oświeconych władz mają utrudnić funkcjonowanie legalnie działającym w Polsce sieciom prowadzącym sprzedaż wyrobów kolekcjonerskich, zwanych potocznie „dopalaczami”, w tym sieci sklepów Smartszop. Kolejne medialne „pokazówki” mają na celu zaprezentowanie sprawnego funkcjonowania państwa, które nie potrafi radzić sobie z rzeczywistymi problemami dotykającymi nasze społeczeństwo od początku istnienia demokracji w Polsce.

Według polskich władz do problemów alkoholizmu, bezrobocia, ubożenia społeczeństwa, pauperyzacji, narastających patologii społecznych, dziecięcej prostytucji, a także narkomanii doszedł kolejny - wzrastająca lawinowo od trzech lat ilość sklepów z dopalaczami. Zjawisko zaczyna być odczuwalne - spada konsumpcja alkoholu, ubożeją dilerzy narkotyków, burzy się istniejący "ład" społeczny! To budzi zrozumiały sprzeciw. Burzą się media, a politycy muszą przed wyborami wykazać się swoja sprawnością i troską o zdrowie społeczeństwa.

W dniu dzisiejszym hipokryzja władz osiągnęła kolejny punkt kulminacyjny. Pod pretekstem wycofania z obrotu produktu o nazwie "Tajfun" (dostępnego tylko w sklepach Dopalacze) na pierwszą linie frontu rzuceni zostali inspektorzy Sanepidu, w asyście 3 tysięcy uzbrojonych policjantów. Na zlecenie Głównego Inspektora Sanitarnego mają skontrolować działające legalnie sklepy z produktami kolekcjonerskimi oraz pobrać próbki, w celu wycofania ze sprzedaży artykułów zagrażających zdrowiu publicznemu... Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czemu liczne kontrole obejmują sieć sklepów Smartszop oraz SmileShop, które nie posiadają w swojej ofercie produktów o nazwie „Tajfun”? Pod tym pretekstem można wycofać praktycznie wszystko i ze wszystkich sklepów.

Akcja inspektorów Sanepidu w asyście uzbrojonych policjantów przebiega w sposób... znany nam z innej epoki, aż kusi sie o zacytowanie słów znanych i cenionych polskich polityków („Stoicie tam, gdzie stało ZOMO”, „Nie idźcie tą drogą”, itp).

Nie jest to pierwsza próba zamachu na firmy kolekcjonerskie. Od dwóch lat firmy te nękane są ciągłymi kontrolami, utrudniającymi ich funkcjonowanie - zjawiają się tajemniczy inspektorzy PIP-u, Sanepidu i wszelkich innych pomniejszych służb działających - o zgrozo - na odgórne zlecenie. Jeśli w ten sposób funkcjonuje demokracja, to chyba najlepiej będzie jeśli otwarcie nazwiemy ją totalitaryzmem, bo tym jest w obecnym wykonaniu. Trudno w tej chwili oszacować straty spowodowane dotychczasowymi nieudolnymi akcjami władz, zresztą za tę poprawność polityczną zapłacą... podatnicy!

nie popieram dopalaczy, ale z tego co pisze to serio niezłe cyrki się dzieją
oczywiście naszym kosztem i jak pisze... ludzie będą brać dalej tylko z podziemia
a my zapłacimy za niezłą akcję, która nie koniecznie skończy się sukcesem

co o tym sadzicie ?
FOTOGRAFIA REPORTAŻOWA - www.danek33.pl

Offline szaher

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 06 Paź, 2010, 19:22:08 »
Mi to się z tego śmiać chcę , sklepy zamykają policja wchodzi do nich .... niby dopalacze trujące , to niech wszystkie apteki zamkną tam też jest sporo "lekarstw" które mogą prowadzić do śmierci niewinnych . Moim zdaniem powinni wprowadzić zakup takich produktów po ukończeniu 25 lat  i sprawa by się rozwiązała

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #109 dnia: 06 Paź, 2010, 19:38:48 »
Powyższe oświadczenie zarzucające władzy hipokryzję, jest samo w sobie szczytem hipokryzji. Wskazuje na to taka oto "niekonsekwencja":

mają utrudnić funkcjonowanie legalnie działającym w Polsce sieciom prowadzącym sprzedaż wyrobów kolekcjonerskich, zwanych potocznie „dopalaczami”
Czyli najpierw przedstawia się jako sprzedawca wyrobów kolekcjonerskich i niby nie wie jak wykorzystują go "kolekcjonerzy"  ...

Zjawisko zaczyna być odczuwalne - spada konsumpcja alkoholu, ubożeją dilerzy narkotyków, burzy się istniejący "ład" społeczny! To budzi zrozumiały sprzeciw.
... a nieco dalej już  wie czego substytutem jest sprzedawany towar. Bo jak ma nie widzieć skoro kupujących nazwał debilami (dziwne określenie dla własnych klientów - podobno kolekcjonerów)

Odnośnie samej akcji - skutek jest dobry, ale sposób wykonania przypomina mi poprzednią epokę. Sklepy działają (działały) zgodnie z prawem, a więc legalnie. Władza pod naciskiem mediów nagle dostrzegła problem dopalaczy i nagle postanowiła "się pokazać".  Nie oszukujmy się - gdyby nie parcie medialne sklepy nadal miałby się dobrze, a "góra" zajmowałaby się innymi "ważnymi" dla kraju sprawami.

niezłe cyrki się dzieją oczywiście naszym kosztem i jak pisze... ludzie będą brać dalej tylko z podziemia
Podziemie było jest i będzie (mówię o różnych dziedzinach), ale to raczej zły powód aby legalizować produkty prowadzące do patologii.

my zapłacimy za niezłą akcję, która nie koniecznie skończy się sukcesem
Jestem niemal pewien, że może dojść do wypłaty słonych odszkodowań. Ale w obliczu milionów topionych w błocie przy innych okazjach - szczególnie się tym nie przejmuję.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #110 dnia: 06 Paź, 2010, 20:19:00 »
ubożeją dilerzy narkotyków, burzy się istniejący "ład" społeczny! To budzi zrozumiały sprzeciw
Wielkie zmartwienie :P
Ta wypowiedź najbardziej mnie poruszyła,dlaczego mają się bogacić? Nawet,jeśli sprzedają debilom-jak sam nazwał swych klientów.Gorzej jeśli sprzedają małolatom.

my zapłacimy za niezłą akcję, która nie koniecznie skończy się sukcesem
Posądzam,że faktycznie zapłacimy.Mając takie pieniadze,znajdą takich prawników,którzy pomogą im ''straty''odzyskać.

U mnie sklepy pozamykane,ale pod szkołami stoją-jednym słowem zeszli do podziemia-tak jak wspominaliście.

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #111 dnia: 07 Paź, 2010, 08:11:20 »
Przeglądałem net i znalazłem na Onecie fajnego newsa

Dawid. Lat 23. "Król dopalaczy", a nie "debil"
Ma raptem 23 lata, ale ostatnio bardzo zmężniał. Jeździ czarnym Porsche Turbo (drugie, jeszcze większe Porsche stoi w garażu). Nie kryje się ze swoim bogactwem – poza apartamentami w Polsce, dochrapał się także lokum na Lazurowym Wybrzeżu. Zarabia – jak sam mówi – na "debilach". Teraz idzie na wojnę z władzami, bo dopalacze to jego świat. Mówi o sobie "wizjoner".

Całość artykułu pod tym adresem " http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/dawid-lat-23-krol-dopalaczy-a-nie-debil,1,3725106,kiosk-wiadomosc.html

Chłop robi sobie taką reklamę, że głowa mała. Jeszcze do niedawna nikt nie wymieniał nazwy jego sieci. A teraz SMARTSHOP jest wszędzie w każdym środku przekazu. Jeszcze go niesbiescy zatrzymali to będzie męczennikiem. Swoja drogą nie rozumiem czemu nikt dopalaczami się nie zainteresował jak powstawały pierwsze sklepy. Czyli w 2008 roku. Wtedy chyba nikomu to nie przeszkadzało. Obecnie nagonka, że głowa boli. Nawet Tusk przykrył dopalaczami Palikota i problemy z nim związane. Moim zdaniem jest to kolejna wyborcza kiełbaska. Po wyborach pewnie problem ucichnie jak wiele innych.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Paź, 2010, 17:09:12 »
czemu nikt dopalaczami się nie zainteresował jak powstawały pierwsze sklepy. Czyli w 2008 roku. Wtedy chyba nikomu to nie przeszkadzało.
Już od dwóch lat projekt ustawy opracowany przez SLD leżał w sejmowej zamrażarce - Porażający SKANDAL.Rozliczyć MARSZAŁKA tego SEJMU.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Paź, 2010, 09:08:05 »
No to koniec dopalaczy :D Bitwa wygrana, ale czy wojna tez? Oficjalna strona sklepu [...] zamknięta.
« Ostatnia zmiana: 08 Paź, 2010, 20:49:02 wysłana przez noka »

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Paź, 2010, 09:17:26 »
wątpię, ze to będzie koniec... myślę, ze wojna będzie trwała i nie wiem czy sie kiedykolwiek skończy niestety.. 
Z wyrazami Szacunku Zespół Dopalacze.com

P.S. Do zobaczenia;)

mówi samo za siebie..

Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Paź, 2010, 10:00:05 »
Dla mnie te sklepy mogą sobie istnieć. Przecież nikt normalny tego nie kupi, a jeśli kupi to pytam : " gdzie są rodzice? ".
Wiem, czasem wpływ kolegów... czasem chęć zaszpanowania ... no ale na miłość Boską ... kto normalny będzie brał chemię której skład nie jest nikomu znany? Dzieci tego nie rozumieją i od tego są rodzice by tłumaczyć. A jeśli dorosły bierze to jego sprawa... równie dobrze mógłby brać nawozy do roślin i popijać olejem silnikowym. Jeśli jest się debilem ( sorry za słownictwo) to nic tego nie zmieni, może tylko tyle że lekko utrudnione będzie miał dojście do " artykułów kolekcjonerskich "  ;D
To moje zdanie.
 8)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #116 dnia: 08 Paź, 2010, 16:22:00 »
Na terenie Polski nie będzie można produkować i wprowadzać do obrotu produktów, które mogą być używane jak środki odurzające lub substancje psychotropowe, czyli np. dopalaczy - zakłada nowelizacja ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, którą w piątek uchwalił Sejm.

Za uchwaleniem noweli opowiedziało się 400 posłów, przeciw było trzech, tyle samo posłów wstrzymało się od głosu.

Więcej: wspolczesna.pl

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #117 dnia: 08 Paź, 2010, 20:39:51 »
Już od dwóch lat projekt ustawy opracowany przez SLD leżał w sejmowej zamrażarce - Porażający SKANDAL.Rozliczyć MARSZAŁKA tego SEJMU
A któż go teraz rozliczy :P  Jesteś optymistą  ;)

diabełek

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Paź, 2010, 09:51:21 »
Czytam wasze wypowiedzi na forum w tym poście i przyznaję prawo każdemu do własnej opini, ale dziwię się nieco niektórym luzackim wypowiedziom. Wszystko było by ok gdyby te specyfiki zażywali dorośli- wiedzą co robią ich sprawa. Ale przecież te gówno trafia do dzieci bo 11 latków nawet młodzieżą nazwać nie można. Moim zdaniem dobrze właśnie ,że wokół dopalaczy stał się taki szum. Choć może garstka zastanowi się zanim to weźmie do ust. To już jakiś sukces jak przez kampanię informacyjną jakieś życie zostanie uratowane. Jestem mamą dwójki chłopców i nie wyobrażam sobie, żeby pewnego dnia moje dziecko umierało przez te świństwo- bo chyba bym zwariowała. Dlatego pochwalam nagonkę na te sklepy( jak widać osoby je prowadzące zero odpowiedzialności mają skoro nawet nie legitymują kupujących) i działania rządu(późne to późne) ale w pewien sposób ograniczajace dostęp do tego rodzaju specyfików. Dopalacze są gorsze od narkotyków bo przynajmniej z tymi drugimi walczyć i leczyć umiemy. Co ma lekarz zrobić jak nawet tego gówna składu nie zna i takie dziecko na rękach mu umiera, a on nawet nie wie jak mu pomóc. To jest DRAMAT!!!! Niestety rodzice tu nie wiele mogą, owszem rozmawiać, ostrzegać. Ale cóż z tego jak teraz jest moda na bycie cool. I co to oznacza- luzak na maksa, olewający wszystko,zachowujący się jak dorosły jest wtedy trendy. Wiele dzieci i młodzieży by mieć przyjaciół, być popularnym i lubianym dostosowuje się do takich zachowań- bo jak nie jest na marginesie grupy. Wystarczy tylko wziąść to jest sekunda i rodzic nie ma czasu na reakcję. To nie tak ,że jak młodzież bierze narkotyki to mamy możliwość zauważenia i pomocy. Tutaj może nie być czasu. Moim zdaniem więc dobrze jest kiedy do tego czegoś będzie bardziej utrudniony dostęp.

Offline danek33

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Paź, 2010, 11:32:59 »
miałem wątpliwości co do akcji
ale pani wypowiedź przekonała mnie do pozytywnej oceny tej sytuacji
pozdrawiam
FOTOGRAFIA REPORTAŻOWA - www.danek33.pl