Autor Wątek: Bunkier suwalski...  (Przeczytany 12674 razy)

Offline pawy

• - VIP -
Bunkier suwalski...
« dnia: 06 Mar, 2008, 16:51:06 »
Siedząc ostatnio przed komputerem przypomniałem sobie, głośną mniej więcej rok temu sprawę bunkru, który rzekomo miałby się znajdować w centrum Suwałk - mianowicie w Parku Konstytucji 3-go maja. Dla wszystkich, którzy nie znają sprawy podaję link gdzie można przeczytać kilka informacji: http://www.dawna-suwalszczyzna.com.pl/index.php?dzial=art&m=213

Czy nie wiecie jak ma się owa sprawa? Wiem, iż Pan Kozicz podejmował pewne kroki i chciał sprowadzić do Suwałk odpowiednie urządzenia do badania tego typu obiektów... miało to się odbyć w ubiegłe wakacje ale nic o tym nie słyszałem.

Wydaje mi się, że taki zabytek, byłby atrakcyjny dla naszego regionu i stanowiłby ciekawostkę dla turystów. Niestety władze chyba nie kwapią się aby się tym zająć... a szkoda.

Offline noka

• Administrator
Odp: Bunkier suwalski...
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Mar, 2008, 21:04:59 »
Miasto nie jest zainteresowane zapewne z 2 powodów:
- nie wiadomo czy tam napewno jest bunkier,
- trzebaby prowadzić "wykopki" w parku, w który ostatnimi czasy sporo zainwestowano.

Gdyby można tam wykopać jakąś atrakcję turystyczną , a zwłaszcza poniemieckie skarby  ;D, to już by tam  łopaty śmigały od dawna. 

jeden z wielu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Mar, 2008, 21:07:39 »
no trza rzucic hasło ze tam sie ponoc znajduje bursztynowa komnata-a za darmoche bedzie teren wzdłuz i wszerz rozkopany

Offline Pumex

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sie, 2008, 22:23:05 »
Są jeszcze takie obiekty - co prawda nie tak stare - bloki między ulicami E.Plater a Kościuszki także posiadaja bunkry - sam miałem okzję je odwiedzić pare lat temu

nie jest lekko... :( Ale jutro bedzie lepiej ! :)

Delta

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj, 2009, 10:32:11 »
bunkier znajduje się przed rondem na Wojska Polskiego , tam gdzie jest 'kamień wbity w ziemię', pomnik czegoś tam.. bezrobotnych Suwalszczyzny czy coś...

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Mar, 2010, 21:02:21 »
Odświeżam kotleta...

Dzisiaj błąkając się z Tokken'em po przedmieściach Suwałk, trafiliśmy na tajemnicze budynki o dość grubych ścianach, domyśliliśmy się, że to są bunkry, chyba radzieckie, naliczyłem ich ze 4 albo 5, niektóre w dobrym stanie, inne wyglądają jakby miały się zapaść pod ziemię, ostatni z nich ma także podziemne wejścia (co prawda przysypane), a nieopodal niego są... Wyraźne pozostałości po okopach, bo zwykłe górki to mało prawdopodobna rzecz. Tutaj mapka z orientacyjnym położeniem tychże bunkrów. Droga do nich to istna męka - przez bagna, podmokłe tereny, pola i chaszcze przynajmniej ta, którą my jechaliśmy :)

Następnym razem bierzemy aparaty ze sobą ;)
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Mar, 2010, 21:27:05 »
Jeśli dobrze widzę są to okolice rzeki. Daj namiar jak tam dojechać suchą stopą (zwłaszcza o tej porze roku). Wjeżdżaliście od Krasickiego?

Offline Guzik

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Mar, 2010, 21:56:57 »

To są byłe schrony bojowe a nie bunkry..........
...gUzIk pRaWda...

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Mar, 2010, 22:06:21 »
Jechaliśmy akurat z Ogrodowej i później przez pole, itd, ale od strony Krasickiego dałoby spokojnie radę dojechać na miejsce. Znowu mapka:

Obiekty są właśnie w okolicach rzeki. Droga żwirowa przy składzie na Krasickiego jest w miarę do przejechania, ale im dalej tym droga staje się bardziej polowa, więc ostrożność jak najbardziej wskazana, by nie wjechać przez pomyłkę w pole. Mniej więcej według tej czerwonej linii podróżowaliśmy. Na mapie bunkrów czy też bardziej schronów nie zaznaczę, bo słabo zorientowałem teren, wiem że jeden jest jakoś przy pierwszym (od lewej) jeziorze, ale pewien nie jestem. Ogólnie jakiś tajemniczy teren odkryliśmy 8)

Może to i schrony, ale niewielkie okopy są nadal..
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline barcz99

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Mar, 2010, 23:12:49 »
czy chodzi o to ?

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwi, 2010, 08:51:43 »
To są zsypy kruszywa - taśmociągi ładowały na wagony - tory są już rozebrane.Złoże Krzywólka-Suwałki zlokalizowane w zachodniej części Suwałk nie jest obecnie eksploatowane.
Tam teraz jest wszystko nielegalnie wysypisko śmieci i myjka samochodowa i jeszcze gorsze rzeczy się dzieją. W ubiegłym roku straż miejska przymusiła jednego brudasa i musiał posprzątać cały teren.Brawo.

Offline goran

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwi, 2010, 10:16:56 »
Potwierdzam to co mówi Jesiotr (pozostałości po byłej żwirowni).

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwi, 2010, 23:10:20 »
No i kolejna tajemnica rozwiązana. Trochę szkoda, bo ukryte bunkry zapowiadały się interesująco  ;)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Kwi, 2010, 07:46:48 »
Jeżeli dobrze zrozumiałem owe "bunkry" po kruszywach znajdują się w okolicy dwóch jezior oznaczonych na mapce jako "Żwirek". Zresztą na mapie widać pewne przejaśnienia na polu obok składu. Tory sięgały prawie do Czarnej Hańczy, teraz wiem skąd tam zawiłe nierówności i wystające fragmenty szyn. To by się zgadzało, że trafiliśmy na ruiny starej żwirowni, mapa poniżej mówi sama za siebie..
Ale bardziej mi znana jest żwirownia nieopodal ul. Krasickiego, którą z kolegami nazwaliśmy pustynią suwalską (bo faktycznie w lato jest tam bardzo gorąco - coś w formie mikroklimatu :))

No i kolejna tajemnica rozwiązana. Trochę szkoda, bo ukryte bunkry zapowiadały się interesująco  ;)
Nie ma się czym przejmować :) Pojechać zawsze można, ale teren mimo teorii innej niż się spodziewałem zostaje nadal bardzo tajemniczy i warty odwiedzenia 8) Zresztą nic do końca nie wiadomo, może te zsypy zostały zbudowane podczas wojny i służyły jednak jako bunkry/schrony? Chyba, że się mylę..
« Ostatnia zmiana: 02 Kwi, 2010, 07:49:26 wysłana przez Revan144 »
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwi, 2010, 08:25:24 »
Jakieś umocnienia/bunkry są w okolicach wiatraka E19 za skrzyżowaniem dróg z Potaszni i Żywej Wody. Miałem się wybrać, ale zabrakło czasu :)