FAQ Honorowego Oddawania Krwi
Co to jest krew?Krew jest płynną tkanką, która nieustannie krąży po organizmie. Składa się z krwinek czerwonych, białych, płytkowych oraz części płynnej czyli osocza.
Czy oddając krew nie ulegnę zakażeniu ?Oddając krew nie zarazisz się AIDS ani żadną inną chorobą zakaĽną. Regionalne Centra Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa są w 100% wyposażone w sprzęt jednorazowego użytku. Badania przed oddaniem krwi mają na celu ochronę tych, dla których krew jest przeznaczona - ludzi chorych. Badania w placówkach Służby Krwi stwierdzające czy nie jesteś nosicielem wirusowych zapaleń wątroby, HIV oraz kiły mają także na względzie i Twoje dobro.
Kto może zostać honorowym krwiodawcą ?Osoby zdrowe w wieku od 18 do 65 lat (wymagany jest dokument tożsamości ze zdjęciem).
Ile krwi pobiera się jednorazowo i jak długo to trwa ?Jednorazowo pobiera się tylko 450 ml i trwa to zwykle 5-8 minut
Nie jestem chory, ale czy na pewno mogę oddawać krew ?Jeśli nie jesteś pewny swego stanu zdrowia, nie musisz się obawiać, lekarz z Centrum Krwiodawstwa zbada Cię. Jeśli badania wykażą, że nie jesteś zdrowy, niestety nie będziesz mógł zostać honorowym krwiodawcą, ale zawsze możesz pomóc zachęcając innych.
Jak często można oddawać krew ?Kobiety mogą oddawać krew maksymalnie 4 razy a mężczyźni maksymalnie 6 razy w ciągu roku.
Czy przed oddaniem krwi muszę być na czczo ?Nie koniecznie, można wypić herbatę, wodę, sok i zjeść lekkostrawny posiłek, lecz oby nie był tłusty.
Jak często występują różne grupy krwi ?Częstotliwość występowania poszczególnych grup w Polsce przedstawia się następująco:
A – 40%
0 – 33%
B – 19%
AB – 8%
Czy po oddaniu krwi będę osłabiony ?Po skończonym zabiegu możesz sobie poleżeć i odpocząć. Cały czas będziesz pod czujnym okiem specjalistów.
Gdzie można oddać honorowo krew ?Zapraszamy do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Białymstoku i jego Oddziałów w województwie podlaskim (szczegóły -
www.rckik.bialystok.pl)
Ile krwi jest w organizmie dorosłego człowieka ?Około 5 litrów.
Czy po jednorazowym oddaniu krwi będę musiał oddawać ją stale ?Nie, oddawanie krwi nie uzależnia.
Nie wiem czy moja krew nadaje się do pobrania.Zgłoś się do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, tam zostaną wyjaśnione Twoje wątpliwości.
Czy nie ważę zbyt mało aby oddawać krew ?Jeśli ważysz co najmniej 50 kg - nadajesz się.
Czy jeżeli kiedyś oddawałem krew mogę to uczynić teraz ?Oczywiście.
Czy jeżeli nie znam swojej grupy krwi mogę oddać krew ?Nie jest to żadną przeszkodą. Oznaczenie grupy krwi będzie wykonane w Centrum Krwiodawstwa.
Czy mogę oddać krew jeżeli ostatnio chorowałem ?Nie , ponieważ nie pobiera się krwi od osób które nie są w pełni zdrowe.
Czy mogę oddać krew jeżeli uprawiam sport ?Tak.
Czy mogę oddać krew jeżeli przyjmuję leki ?Tak, jeżeli przyjmujesz witaminy, leki doustne antykoncepcyjne, leki hormonalne w okresie klimakterium.
Jeżeli stosujesz inne raczej nie, ale zasięgnij informacji w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.
Czy kobiety w trakcie trwania miesiączki mogą oddawać krew ?Krew można oddać dopiero po 3 dniach od jej zakończenia
Co zawiera ankieta, którą wypełnia się przed oddaniem ?Pytania odnośnie obecnego stanu zdrowia i w przeszłości.
Czy można pić alkohol przed oddaniem krwi ?Bezwzględnie NIE !!!
Więcej szczegółów na -
www.rckik.bialystok.pl