Autor Wątek: Suwałki Blues Festival 2012  (Przeczytany 22844 razy)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
Suwałki Blues Festival 2012
« dnia: 12 Sty, 2012, 20:07:13 »
SUWAŁKI BLUES FESTIVAL 2012

Eric Burdon i The Animals mają być największą gwiazdą tegorocznego Suwałki Blues Festival.

Wczoraj organizatorzy z Regionalnego Ośrodka Kultury i Sztuki uzgodnili z władzami miasta najważniejsze szczegóły dotyczące tegorocznej, piątej edycji festiwalu.

– Nie wszystkie umowy mamy już podpisane, ale bardzo zaawansowane rozmowy trwają – mówi Bogdan Topolski, dyrektor artystyczny imprezy. – Wszystko powinno być sfinalizowane na przełomie tego i następnego miesiąca.

Prawdziwa legenda
Impreza odbędzie się od 12 do 14 lipca. Jak zwykle, będzie można posłuchać kilkudziesięciu wykonawców. Mniejsze sceny mają znajdować się w paru miejscach miasta. Dwie największe, tradycyjnie, przy ratuszu oraz w Parku im. Konstytucji 3 Maja. Wystąpią tam największe gwiazdy.

Najjaśniej świecić pewnie będą Eric Burdon i The Animals. Ten legendarny zespół powstał w latach sześć-dziesiątych ubiegłego wieku. Nagrali mnóstwo znakomitych przebojów ze słynnym "Domem wschodzącego Słońca” (”The House of the Rising Sun”) na czele.

Grupa przechodziła różne koleje losu. Rozpadała się, łączyła. Ich nagrania wciąż jednak znakomicie sprzedają się na całym świecie.

Wokalista Eric Burdon zrobił też wielką karierę solową. To jeden z najbardziej cenionych muzyków rockowych i bluesowych. Występował ze światowymi tuzami reprezentującymi wiele gatunków muzycznych.

Grał z Mayallem
Jak już informowaliśmy, wystąpią też dwaj wykonawcy, którzy na festiwalu gościli w ubiegłych latach i bardzo się publiczności podobali. Chodzi o grającego na elektronicznym akordeonie Amerykanina Dwayne'a Dopsiego oraz niemiecką grupę B.B&The Blues Shacks. Ten pierwszy grał w Suwałkach w 2010 roku. Dał pamiętane do dzisiaj show.

B.B&The Blues Shacks występowali natomiast podczas ubiegłorocznej edycji. Okazało się, że był to jeden z najciekawszych koncertów.

W tym roku do Suwałk przyjechać ma także znakomity amerykański gitarzysta Buddy Whittington. Występował praktycznie wszędzie. Grał m.in. przez wiele lat ze słynnym Johnem Mayallem.
Wzbudzają entuzjazm

Główną polską gwiazdą będzie Dżem. Grupa występowała już podczas pierwszej edycji Suwałki Blues Festival.

Gdziekolwiek się pojawiają, wzbudzają entuzjazm. Do swoich wielu hitów sprzed lat dokładają też nowe utwory. Koncerty są zazwyczaj na bardzo wysokim poziomie.

Specjalny występ w Suwałkach da też polska legenda bluesowa – Nocna Zmiana Bluesa. Będzie to związane z 30-leciem działalności zespołu oraz złotą płytą, którą otrzymał za koncert nagrany swego czasu w Suwałkach.

– Będzie jeszcze wielu innych ciekawych wykonawców – dodaje Bogdan Topolski. – Wkrótce ogłosimy dokładny program.

wspolczesna.pl

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
Odp: Suwałki Blues Festival 2012
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sty, 2012, 20:24:43 »
To miała być tajemnica - przynajmniej do końca stycznia - do zachowania której się zobowiązałem. Jak widać bez sensu  :(
Szkoda, że Knut Reiersrud nie odpowiedział na zaproszenie organizatorów, bo dla mnie był najlepszym muzykiem jaki wystąpił dotychczas na SBF.

Offline Ula

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sty, 2012, 21:00:10 »
Jakąś fanką i specem od bluesa nie jestem, ale moim zdaniem Dżem jest jednym z najlepszych polskich zespołów, więc super, że znowu u nas zagoszczą  ;)
W ogóle fajnie, że kolejne edycje wcale nie są gorsze i festiwal trzyma swój wysoki poziom. Nie mogę doczekać się kolejnego SBF :)

Offline Kafar

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sty, 2012, 21:13:33 »
Perfect i tak wymiata !

NIE PŁACZ EWKA <3
Odrzucam waszą rzeczywistość i tworzę własną.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sty, 2012, 22:12:22 »
Ja czekam na Dopsiego, biorę kamerę i nie zawaham się nagrać całego koncertu :P

NZB tez mi pasuje, widziałem ich tysiąc razy i chętnie zobaczę 1001

i jeszcze B.B&The Blues Shacks
B.B & The Blues Shacks - Suwałki Blues Festival 2011

Koncerty legend jakoś dotychczas do mnie nie przemawiały, więc dobrze, że będzie kilku prawdziwych showmanów  :spoko:

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sty, 2012, 22:43:21 »
Faktycznie, legendy jakoś do nas nie przemawiały.
Super foty. Mówię o dwóch pierwszych, bo trzecia się nie wyświetla ;)
Co do nieobecnych znanych już z poprzednich edycji. Oprócz Knuta, chętnie zobaczyłbym jeszcze raz Francuzów z Jesus Volt, ale koniecznie po zmierzchu...

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sty, 2012, 23:31:08 »
... bo to ostatnie to filmik z jutuba  :cyk:

leinad

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sty, 2012, 01:37:54 »
The Animals w Suwałkach? Aż ręce mi drżą.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sty, 2012, 08:36:19 »
Zapowiada się nieźle ;) Widzę, że nie mam wyjścia, trzeba kupić konkretne szkło na takie focenie takich gwiazd. Ech... :)

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sty, 2012, 12:32:32 »
Do Line UP -  można jeszcze dopisać - Blue Sounds - Joanna Karkoszka.

Projekt BLUE SOUNDS powstał, aby wzruszać, zachwycać i niepokoić. Do repertuaru, który złożony jest ze standardów bluesowych i kompozycji własnych wnosi własne upodobania i fascynacje. Każdy z muzyków to indywidualność, ale utwory zaproponowane do wspólnego wykonania w ostatecznej formie zachowują ciepłe i specyficzne brzmienie, tworząc niepowtarzalny klimat zespołu. Szczególnie urzeka postać wokalistki obdarzonej charyzmą i niezwykłą barwą głosu. Zespół BLUE SOUNDS jest jednym z najbardziej aktywnych koncertowo polskich zespołów bluesowych (około stu koncertów rocznie, w tym występy na najważniejszych festiwalach bluesowych i jazzowych w Polsce). W roku 2006 światło dzienne ujrzała debiutancka płyta zespołu Tak naprawdę to wszystko z miłości, która spotkała się z dużym uznaniem zarówno wśród szerokiej rzeszy słuchaczy jak i krytyków muzycznych. Recenzowana była w prestiżowych pismach muzycznych, między innymi w JAZZ FORUM i TWÓJ BLUES. Zespół zdecydowanie określa rodzaj wykonywanej przez siebie muzyki - nie gra wyłącznie dla koneserów, lecz przede wszystkim dla wrażliwych słuchaczy.

Źródło : http://www.bluesclub.pl/zespoly/bluesnd
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

leinad

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sty, 2012, 15:21:55 »
Co byście powiedzieli na band Gienka Loski?

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sty, 2012, 18:13:38 »
Ja bym powiedział, że bez sensu...
Szybciej by pasował Piotr Karpienia. Nota bene on już występował - w ramach Flesh Creep - na SBF. Zresztą namawiałem Bogdana Topolskiego na ponowne wpisanie Karpieni (solo bądź z FC) do programu festiwalu, ale sukces w Mam Talent skomplikował całą sytuację...

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sty, 2012, 18:21:38 »
A ja bym powiedział, że ok.
Scena na Chłodnej byłaby chyba idealna (Gienek lubi takie uliczne klimaty :) )

leinad

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sty, 2012, 19:50:20 »
Klimat uliczny, swoją drogą. Na pewno Gienkowi by odpowiadał. Zainteresowanie SBF'em jest coraz większe, w związku z czym scena na chłodnej byłaby chyba zbyt kameralna ze względu na publiczność.

Osobiście, chętnie zobaczyłbym jakiś zespół blues punkowy. The White Stripes :P już nie grają ale znalazłoby się pewnie coś ciekawego ;D

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sty, 2012, 21:37:01 »
Czyli żartujemy sobie? Już widzę, jak Loska by chciał wystąpić na Chłodnej... 
Poza tym za jego honorarium sprowadzić by można pewnie z pięciu lepszych - no, sorry - wykonawców. 
Co do White Stripes. Bogdan 2-3 lata temu zastanawiał się chyba nad ich sprowadzeniem...