Autor Wątek: Suwałki Blues Festival 2010  (Przeczytany 29410 razy)

Offline gryson

• Super Poster
Odp: Suwałki Blues Festival 2010
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Lip, 2010, 19:56:09 »
Noka, bardzo fajne.
A ja dziś jestem "wskazujący" i nie zabiorę się za zdjęcia :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Lip, 2010, 21:06:09 »
Dzięks.

Na Festivalu był to dzień pełen wrażeń i dużo się działo na obu scenach. Tym razem kilka zdjęć spod głównej

i tyle by było na dziś  ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #92 dnia: 22 Lip, 2010, 21:47:03 »
APEL  Jeśli ktoś posiada zdjęcia z koncertu Mahoń Blues Cafe w klubie Elita - proszę o kontakt.

cd festiwalowych zdjęć:

Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers - koncert który mi się najbardziej podobał, ale fotki jakieś marne (jak dla mnie było trochę za ciemno)

Öllveti Blues Band

Przytuła i Kruk

Dura & Blues Club
W Rozmariono było zbyt zielono , więc cześć fotek w wersji czarno-białej (tak wyglądają nieco lepiej)

.. i na dziś to tyle  :P (cdn)

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Lip, 2010, 09:23:16 »

Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers - koncert który mi się najbardziej podobał, ale fotki jakieś marne (jak dla mnie było trochę za ciemno)

A ja jestem odmiennego zdania. Mnie się podobają i są jaśniejsze od moich. Piszę bez kadzenia, żeby ni było nie porozumienia...

GaTri, a gdzie Twoje następne fotki? Te z NZB całkiem, całkiem...

tajna

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Lip, 2010, 14:52:24 »

tajna

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 23 Lip, 2010, 14:55:25 »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Lip, 2010, 18:46:56 »
Hmmm ... ciekawe spojrzenie na temat.
Jednak wg mnie jest to zbyt agresywna obróbka, która bardziej uwypukla mankamenty zdjęć (przepały, ziarno) niż dodaje im nowej jakości.
Wiem, wiem  - to nie jest forum fotograficzne, ale czasami pozwalamy sobie na takie dygresje  ;)

Offline danek33

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Lip, 2010, 19:05:28 »
dla mnie też za ostro
spróbuj tajna użyć znacznie mniej ostrzenia
i zwróć uwagę na kontrast

szum przy tej obróbce może być przyjemny więc wg mnie to nie mankament
i żółć w większości fotek spróbuje doprowadzić do takiego stanu jak ostatnie zdjęcie w pierwszej części
wtedy może coś z tego będzie

powodzenia  ;D
FOTOGRAFIA REPORTAŻOWA - www.danek33.pl

andrzej.staszok

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Lip, 2010, 20:12:10 »
... to i ja dorzuce kamyk do zdjec tajna, sa inne , oryginalne, czasami jak ja to mowie oczojebne, ale przy tematyce koncertowej moze byc, tylko zeby nie przedobrzyc jak na jednym ze zdjec, ostatnie pierwszej serii, ogolnie ujmujac nie mam nic przeciwko tej technice ,wszak zdjecia koncertowe nie zawsze musza byc sterylnie czyste , ja to kupuje ale z umiarem tzn nie przeciagajmy na sile zdjecia, jesli sie "sypie " totalnie tzn , ze material wyjsciowy byl juz niedobry...

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Lip, 2010, 22:16:20 »
Prawdę mówiąc to nie wiadomo jaki ten materiał był, czy dobry technicznie czy nie, bo obróbka zniszczyła wszystko lub większość. Do mnie to nie trafia, zbyt agresywne. Szukanie na siłę "inności" nie jest dobre. To już wolę "nudne" niż takie agresywnie przerobione. Ale to moje subiektywne zdanie. Autor miał taką a nie inną wizję ;)

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Lip, 2010, 10:25:01 »
szum przy tej obróbce może być przyjemny więc wg mnie to nie mankament
i żółć w większości fotek spróbuje doprowadzić do takiego stanu jak ostatnie zdjęcie w pierwszej części
wtedy może coś z tego będzie
powodzenia  ;D

Mniemam, że mam na myśli WB? No tak, większość tych fotek Oddziału Zamkniętego wygląda na ok 5300 k, a powinno być pewnie z 3000-3300...
Widziałem też fotki Tajnej z Canned Heat i tam też WB  bym poprawił, bo błękit "rozlewa" się po twarzach muzyków...

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Lip, 2010, 13:41:31 »
Przejrzałem jeszcze raz nasz festivalowy wątek, i stwierdziłem, że prawie nie ma zdjęć z koncertu Mick Taylor Band. Obejrzałem swoje zdjęcia z tego koncertu i już wiem dlaczego :) Było strasznie ciemno i czerwono :) Szumy mogę spokojnie wyciągnąć (niektóre ze zdjęć poniżej były na iso3200 i dało się jeszcze wyciągnąć trochę cieni), ale ta czerwień, podobnie jak zieleń w Rozmarino jest ciężka do obróbki (i najłatwiej na niej przepalić).
Wrzucę kilka, żeby nie było, że tylko żubra piłem zamiast zdjęcia robić ;)

Ktoś chyba chciał bardzo wkurzyć fotografów tym czerwonym światłem, bo takie było przez pierwsze 2 utwory, gdy można było robić zdjęcia pod sceną, później światło się zmieniało, było ciekawsze, ale już się pod barierkę nie pchaliśmy, skoro był żubr ;)

Bonus ;p

andrzej.staszok

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Lip, 2010, 16:27:10 »
spotkałem sie juz z tym wielokrotnie, kiedy jest do dyspozycji fotoreporterow 15 minut lub trzy pierwsze utwory , to ( i tu zastanawiam sie na czyje polecenie), jest beznadziejne swiatlo, albo oswietleniowiec swieci bialym swiatlem i nie ma w ogole klimatu albo uzywa sie kolorow nieedytowalnych i ciemnych. Mysle , ze to "zalecenie" jest bardziej ze strony "chorych" managerow niz samego artysty, wszak jemu powinno zalezec na tym , zeby pokazac sie w jak najlepszym swietle ... :)

Offline danek33

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Lip, 2010, 02:52:44 »
no rzeczywiście szczególnie buźki wyszły nieciekawie
FOTOGRAFIA REPORTAŻOWA - www.danek33.pl

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Lip, 2010, 13:40:24 »
Ja chyba swoich wypocin z gwiazd wieczorów nie będę wstawiał, bo na zdjęciach prawie nic nie widać. Po pierwsze za ciemno, po drugie zbyt czerwono :)  Może taktyka była taka, żeby więcej świateł dawać w miarę rozkręcania się koncertu? Szkoda tylko, ze nie zgrało się to z wyznaczonym czasem do focenia.

A tymczasem kilka zdjęć ...

Kajetan Drozd Acoustic Trio

Trampled Under Foot  (dopiero teraz zauważyłem, ze trzymają gitary odwrotnie  :D)

Oddział Zamknięty

i bonus  ;D