Autor Wątek: Koncert zespołów Apteka i The Lollipops  (Przeczytany 5606 razy)

Offline noka

• Administrator
Koncert zespołów Apteka i The Lollipops
« dnia: 14 Paź, 2010, 23:29:18 »
Suwalskie Ucho Muzyczne

Zapraszamy na koncert zespołów "Apteka" i "The Lollipops."

Data: 13 listopada 2010, godz. 19.o3.

Miejsce: "Na Starówce", ul. Chłodna 2, Suwałki.

Bilety do nabycia "Na Starówce", ul. Chłodna 2, Suwałki: 15 pln - przedsprzedaż, 20 pln - w dniu koncertu.

APTEKA
W październiku minie 25 lat od założenia Apteki – jednego z najbardziej zasłużonych i ekscytujących zespołów jakiekolwiek na polskiej scenie się pojawiły. Takie numery jak “Menda”, “Diabły”, “Chłopcy i dziewczyny” czy “Gdynia nocą” mają stałe miejsce w leksykonie rodzimej muzyki.

THE LOLLIPOPS
Grupa powstała na początku 2008 r. w Olsztynie. Muzycy czerpią z tradycji lat ‘50 i ‘60, czego efektem jest charakterystyczne rock’n’rollowe brzmienie. Wokal Kasi Staszko, lekko zachrypnięty i intrygujący, przypomina takie wokalistki jak Chrissie Hynde, Marianne Faithful czy Karen O.

Źródło: Fundacja Miasto

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
Odp: Koncert zespołów Apteka i The Lollipops
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Paź, 2010, 21:22:01 »
Jutro można będzie się przekonać, jak prezentuje się odnowiona (który to już raz można się spytać ;)) Apteka. Koncert w radiowej Trójce o 20.

tajna

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Paź, 2010, 11:55:07 »
Zobaczymy ile przyjdzie osób:) Suwalczanie zbyt biedni, żeby płacić 20zł za bilety

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Paź, 2010, 12:40:58 »
Ja myślę, że będzie sporo osób. A co do ceny biletów to wcale nie jest tak drogo. Można odżałowac i nie wypić czterech browarów w kanjpie lub 6 w domu. Ja sie wybieram na 100 prc.

p/s ostatnio w TVP KULTURA mozna było zobaczyc APTEKE a dzisiajszego koncerciku w Trójce przed meczem LECHA tez posłucham.

PZDR
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lis, 2010, 13:25:47 »
Kolejny SUM  - jak się zresztą można było z góry spodziewać - bardzo udany. I The Lollipolis, i Apteka. Kodym tasuje składem (trio) ale wciąż brzmi to bardzo dobrze. Wśród publiczności nie brakowało rzecz jasna stałych SUM-owych słuchaczy, przeważali jednak "starszacy"; nie będę wymieniał z nazwisk czy ksyw, ale naprawdę było ich dużo ;) Jedyne co mi się nie podobało, to oświetlenie sceny (a na PKS było już tak fajnie). Cóż, jak tego Marcin nie zmieni, to na Tymonie strzelę trzy fotki lampą jako dokumentację i skupię się na słuchaniu...

The Lollipolis =>
http://wojtek-kosynier.fotosik.pl/albumy/798921.html
jako pokaz slajdów

Apteka =>
http://wojtek-kosynier.fotosik.pl/albumy/798924.html
jako pokaz slajdów =>

« Ostatnia zmiana: 14 Lis, 2010, 13:35:30 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lis, 2010, 13:39:23 »
Nie ważne czy światło było dobre czy złe, grunt, że foty wyszły bardzo dobre  ;D
Dzięki za relację.

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lis, 2010, 13:44:03 »
...grunt, że foty wyszły bardzo dobre  ;D

Dobra, dobra, bo któreś z nich umieszczę na www.galeria.suwalki.pl  i wtedy zobaczymy co o nich powiesz...
« Ostatnia zmiana: 14 Lis, 2010, 16:16:27 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lis, 2010, 16:24:16 »
Powiem, że daleko im do zdjęcia R. Przemyk i dostaną adekwatną względem tego właśnie zdjęcia ocenę.

Pisząc "bardzo dobre" miałem na myśli ich jakość względem okoliczności w jakich zostały wykonane (na które czasem sobie narzekamy), ale nie chciałem się rozpisywać, żeby znów nam nie zarzucali, ze zamiast o koncercie gadamy o foceniu.   

Widzę, że na ścianę stanowiącą tło sceny puszczano slajdy. To chyba dobry pomysł bo tworzy dodatkowy klimat. No i dobrze, że puszczali dymy - mój ulubiony koncertowy gadżet  ;D

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lis, 2010, 13:58:14 »
Może Marcinowy niech teraz napisze jakie teraz maja plany na następnego SUM-A. 

ELO
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Marcinowy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lis, 2010, 15:33:13 »
Kolejnym zespołem, który zagra w ramach SUM-ego, będzie "Tymon&The Transistors"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tymon_%26_The_Transistors
rozgrzewać ich będzie jeden z lokalnych zespołów.
11 grudnia (sobota) 2010r. "Na starówce" w Suwałkach.
Koncert organizuje współzałożyciel SUM-ego, Paweł Bydelski znany jako "Fikou".
Niedługo ukaże się więcej informacji na temat tego koncertu  8)

Jeśli chodzi o oświetlenie ostatniego koncertu Apteki i The Lollipops to muszę napisać, że oświetlenie jest konsultowane z zespołami a organizator spełnia sugestie artystów, którzy mają swoje wymagania,
i przeważnie nie chcą mocnych (jasnych, białych, itp) świateł i w ogóle mnie to nie dziwi. 
Rozumiem, że np. Wojtek może mieć pretensje do oświetlenia (czyt. organizatora) ale to nie jest mój problem. Zawsze miałem przeświadczenie, że jeśli ktoś zajmuje się fotografowaniem to powinien przyjmować warunki takie jakie są i poprzez swoje umiejętności i doświadczenie, wykonać dobrą fotografię nawet przy słabym oświetleniu. Słyszałem opinię od ludzi zajmujących się ta dziedziną, że można...
Pozdrawiam Serdecznie i w imieniu Fikou'a zapraszam na koncert bandu Tymon&The Transistors!   

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lis, 2010, 19:31:49 »
Słyszałem opinię od ludzi zajmujących się ta dziedziną, że można...

Zrozumiałem sugestię. Zresztą niebawem zawieszam aparat no kołku.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lis, 2010, 19:46:36 »
Zrozumiałem sugestię. Zresztą niebawem zawieszam aparat no kołku.

Nie przejmuj się Wojtek, ja też niedawno stwierdziłem, że sprzedaję aparat i kupuję wędkę :)
Foty bardzo fajne, a światło miałeś nieciekawe, nieklimatyczne, ale przynajmniej jasno było :)

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lis, 2010, 19:52:10 »
ja też niedawno stwierdziłem, że sprzedaję aparat i kupuję wędkę :)

Nie mam zamiaru sprzedać aparatu i kupować wędki ;)
Po prostu obawiam się że od lutego/marca trudno mi będzie znaleźć choćby chwilkę czasu...

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lis, 2010, 20:06:33 »
No nie żartuj, fotografii chyba nie porzucisz :)
Ja przestawię się na focenie u cioci na imieninach, aparatu też nie będę sprzedawał :)

Marcinowy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lis, 2010, 08:30:23 »
Wojtek,
mnie podobają się fotki robione przez Ciebie i w dodatku robisz je bezinteresownie, z pasją - od początku SUMa i jestem bardzo wdzięczny za to, i dziękuję bardzo za Twoją pracę! Pamiętaj o tym, że doceniam to a Ty zarazem mogłeś pokazywać ciekawe zespoły osobom, które nie były na danym koncercie - poprzez swoje foty.   
Natomiast, po raz kolejny usłyszałem o oświetleniu niedobrym itd. (zresztą spodziewałem się tego) więc chciałem powiedzieć, że koncert jest robiony dla 'żywej' muzyki jednak nie dla dobrych fotek i komfortowych warunków do ich robienia.
Rzeczywiście słyszałem opinie, że można zrobić ciekawą, dobrą fotkę przy słabym oświetleniu i nie była to żadna sugestia, że Ty tego nie potrafisz... Ty po prostu nie lubisz słabego oświetlenia, wolisz optymalne warunki, żeby było bardziej komfortowo i efekt finalny był łatwiejszy do osiągnięcia. Być może tak jest... I rozumiem to, każdy ma swoje ulubione "mojszości" ;) Możliwe, że na Tymonie będzie jaśniejsze światło... ale tym już będzie zajmował się Fikou ;)
Pozdrawiam Serdecznie!
Marcin