Autor Wątek: Koncert pamięci Tadeusza Nalepy  (Przeczytany 2794 razy)

Offline noka

• Administrator
Koncert pamięci Tadeusza Nalepy
« dnia: 15 Lut, 2012, 19:48:15 »
Koncert pamięci Tadeusza Nalepy
3 marca 2012 r. godz. 19.00  Restauracja Na Starówce

Kolejna (jubileuszowa) edycja koncertu poświęconego pamięci ojca polskiego bluesa Tadeusza Nalepy - w 5 rocznicę śmierci artysty.

W programie prócz utworów zespołów Breakout i Tadeusza Nalepy usłyszymy również kompozycje artysty znane z repertuaru Miry Kubasińskiej.

W ramach koncertu wystąpi zespół Dreszcz Blues Band w składzie: Bogdan Topolski, Tomasz Kierejsza, Andrzej Jasiński, Jerzy Korzun oraz zaproszeni goście: Anna Szafranowska (Suwałki Gospel Choir) i Agata Patoła (Gaz Blues Grupa) – śpiew oraz Tomasz Kamiński (Harmonijkowy Atak, Białystok) – harmonijka ustna. Koncert poprowadzi Edward Janus.

Bilety w cenie 7 zł do nabycia w piwiarni Warka do 2 marca i w cenie 10 zł przed samym koncertem.

Zdjęcia z ubiegłorocznego koncertu: http://www.blues.suwalki.pl/koncerty/koncert-pamieci-tadeusza-nalepy

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
Odp: Koncert pamięci Tadeusza Nalepy
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Mar, 2012, 11:01:16 »
W każdą rocznicę śmierci – aczkolwiek nie zawsze dokładnie 4 marca – Tadeusza Nalepy suwalscy bluesmani oddają hołd swemu mistrzowi. W tym roku odbyła się piąta już edycja imprezy. Jej inicjatorem był Tomasz Kierejsza, który ojca polskiego bluesa poznał w 1994 roku – jako muzyk szczecińskiego Free Blues Band. Nalepa był mocno zaskoczony kolekcją swoich płyt zaprezentowaną przez Kierejszę.  Takiego zbioru płyt Blackoutu, Breakoutu i solowych nie posiadał nawet jego syn, Piotr (w tym miejscu momentalnie na myśl przychodzi okładka kultowego albumu Breakoutu – „Blues”, na której ojciec prowadzi za rękę kilkuletniego potomka. Nota bene zdjęcie te znalazło się na plakacie zapowiadającym koncert). Panowie Tomasz i Tadeusz zaprzyjaźnili się. Po przeprowadzce do stolicy Kierejsza był częstym gościem w podwarszawskim Józefowie, gdzie od połowy lat 70. zamieszkiwał Nalepa.
3 marca w Restauracji Na Starówce zaprezentowali się: Dreszcz Blues Band oraz goście: Anna Szafranowska (szefowa Suwałki Gospel Choir), Agata Patoła (ex- Corner Band, obecnie - Gaz Blues Grupa) i także Tomasz Kamiński (białostocki Harmonijkowy Atak).
Wątku konferansjerki nie będę poruszał…

1. Gość z Białegostoku, Tomasz Kamiński

2. Jerzy Korzun

3.

4.

6.

8. Bogdan Topolski jak zwykle skrył się w najmroczniejszym zakątku sceny

9. Grał też jak zwykle, czego nie omieszkał zauważvć Tomasz Kierejsza

10.

12.

13.

16.

Set II

Anna Szafranowska
18.

19.

20.

22.

23.

Agata Patoła
25.

27.

28.

30.

I na koniec jeszcze raz gość z Białegostoku, Tomasz Kamiński
34.

35.

23.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar, 2012, 20:21:50 »
Na tegorocznej "edycji" było bardzo dużo osób, a mimo to impreza jakby bardziej kameralna. Najlepsza miejscówka do focenia zarezerwowana jak dla VIP-ów - tu ukłon i podziękowania dla Tomasza Kierejszy. Warunki do zdjęć jak to na Starówce, czyli trudne. Wydaje mi się także, że scena po lewej stronie jest nieco mniejsza niż po prawej. To tyle marudzenia, bo sam koncert (jak co roku) bardzo dobry  :cyk: . Wojtek opisał wykonawców i pewnie niuanse, więc nie będę tego powtarzał.

Wątku konferansjerki nie będę poruszał…

Wiedziałem, że zostawisz coś dla mnie  :spoko:
Ową konferansjerkę prowadził znany suwalski dziennikarz i piosenkarz Edward Janus. Tym razem nie śpiewał ( :spoko: ), a pomiędzy utworami przedstawiał historię kariery Tadeusza Nalepy, z pikantnymi wątkami życia prywatnego włącznie. Początkowo wydawało mi się, że to trochę chybiony pomysł, bo w tym czasie publika się rozgadywała, a muzycy czekali na zakończenie "odczytu". Niemniej  po jakimś czasie, jak już załapałem wątek w tym story - uważam, że to nie był zły pomysł.

Bez Bogdana Topolskiego - jego nie udało mi się "wyciągnąć" z cienia

Dwa Tomki fajnie się uzupełniali (na harmonijce - Kamiński, na gitarze - Kierejsza)

Wsparcie pięknych pań - Anna Szafranowska

Wsparcie pięknych pań - Agata Patoła

Scena w mroku - dla fotopstryków pewne utrapienie

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Mar, 2012, 20:37:11 »
Najlepsza miejscówka do focenia zarezerwowana jak dla VIP-ów - tu ukłon i podziękowania dla Tomasza Kierejszy.
Miejscówka do focenia super (gdyby jeszcze światła na scenie było więcej, duużo więcej...), do nagrywania filmów (i słuchania w sumie też) niekoniecznie, bo "ciut" za głośno było. Wprawdzie nagrałem 2 piosenki komórką, i o ile obraz jest w porządku, zważywszy na egipskie ciemności na scenie, to dźwięk wyszedł tragicznie. Dla odważnych filmik (ostrzegam lojalnie, że dźwięk do słuchania się praktycznie nie nadaje): http://youtu.be/q9iYvYXkOjg
Ja kilka swoich zdjęć z tego koncertu postaram się wrzucić w tygodniu, bo ugrzązłem w "modelarstwie" i nie mam czasu na inne zdjęcia :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Mar, 2012, 20:47:50 »
O tym, żeby zabrać kamerę kompletnie zapomniałem, mimo, że Wojtek przypominał mi już wcześniej (przed koncertem byłem na meczu Ślepska i do wyjścia spakowałem się "jak na mecz").
Dźwięk Panie masz w tym sprzęcie fatalny, ale na obrazie coś tam widać  ;D

Offline Benvolio

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Mar, 2012, 22:54:32 »
Koncert jak co roku trzymał poziom, chociaż mogłoby być trochę więcej wykonawców(część fanów suwalskiego bluesa wybrała inną bardziej kameralną lokalizację). Miejsce do focenia mieliśmy rzeczywiście najlepsze z możliwych. Co do warunków oświetleniowych na Starówce przestałem głośno narzekać, po koncercie Sidneya Polaka na jednym z SUMów.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Inna bardziej kameralna lub jak kto woli ciasna lokalizacja Kamienica. Wybaczcie WB, ale sufit ze skórek pomarańczy chyba był :) i musiałem się lampom wspomagać(czego nie cierpię).
16

17

18

19

20

21

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar, 2012, 23:08:12 »
O tym, żeby zabrać kamerę kompletnie zapomniałem, mimo, że Wojtek przypominał mi już wcześniej

Jak będziecie mieli chęć to dajcie mi wcześniej znać , wezmę kilka zabawek  ;D

A tak na marginesie ... dobre Wam zdjęcia wyszły  :spoko:

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Mar, 2012, 07:40:35 »
Dźwięk Panie masz w tym sprzęcie fatalny, ale na obrazie coś tam widać  ;D
Pan, dźwięk to ja mam generalnie w nim dobry, tylko za głośno było na sali, bo za blisko. Następnym razem nie wiem czy chcę stolik vip, bo jeszcze kilka takich koncertów i słuch stracę :) Ale czego się dla kadrów nie robi... ;)