Autor Wątek: Hubert Stojanowski - Napowietrzne. Suwalszczyzna z perspektywy bociana.  (Przeczytany 6452 razy)

Offline noka

• Administrator

Hubert Stojanowski

prezentacja albumu fotograficznego:

NAPOWIETRZNIE

wystawa zdjęć

NADMGIELNYCH

pokaz filmu autorskiego:

Ptasznie - czyli jak mi się lata

18 marca 2010 r. (czwartek) godz. 18.30

GALERIA AKADEMICKA PWSZ
Suwałki, ul. Noniewicza 10

w s t ę p    w o l n y

Info:
Autorowi projektu „Napowietrzne. Suwalszczyzna z perspektywy bociana.” obejmującego wydanie autorskiego albumu fotograficznego, zrealizowanie wystawy autorskiej oraz filmu dotyczącego pracy nad projektem przyznane zostało stypendium Urzędu Miasta w Suwałkach w wysokości 15.000 zł

Zwiastun:
http://www.youtube.com/watch?v=-8H95No_HbA

Źródła: www.sturnusek.republika.pl  ,  www.bip.um.suwalki.pl

Notka:
Po obejrzeniu zwiastuna jestem niemal pewien, że już kiedyś się spotkaliśmy:

« Ostatnia zmiana: 20 Maj, 2010, 22:16:04 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
Odp: Hubert Stojanowski - Napowietrzne. Suwalszczyzna z perspektywy bociana.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Mar, 2010, 21:04:02 »
To było bardzo ciekawe i interesujące wydarzenie. Tryptyk Huberta Stojanowskiego serwowany był licznie przybyłej suwalskiej publiczności w kolejności jego powstawania.

Najpierw odbyła się projekcja autorskiego filmu pt.: "Ptasznie - czyli jak mi się lata" Mogliśmy zobaczyć nie tylko sam techniczny proces powstawania zdjęć z perspektywy ptaka, ale także poznać inspiracje autora oraz genezę jego "ptaszności"

Część druga to prezentacja samych fotografii w patio PWSZ. Najpierw wrażenie na mnie zrobiło samo patio, gdyż byłem tu pierwszy raz od czasu modernizacji budynku. Duży przestronny hol z tarasami i dobrym oświetleniem idealnie nadawał się na tego typu prezentację.
Fotografie ustawione były na sztalugach w centralnej części holu i mimo dość dużej przestrzeni, trzeba było chwilę poczekać w kolejce do obejrzenia zdjęć. Jedyny niedosyt tego wieczora to zbyt mały rozmiar prezentowanych prac. Przy takiej tematyce jak przestrzeń i przy rewelacyjnych warunkach do prezentacji, aż prosiło się żeby fotografie były pokazane w możliwie największym formacie.

Ostatnią - finalną częścią zarówno tryptyku jak też wernisażu, była prezentacja albumu "Napowierztnie" zawierająca wybraną część z dorobku fotograficznego autora. Jak sam podkreślił, do albumy wybierał zdjęcia artystyczne, a nie "pocztówkowe".  I rzeczywiście można odnieść takie wrażenie przeglądając ten album. Nie ma tu zdjęć "pod publiczkę" , które łatwo wzbudzałyby zachwyt. Widać natomiast poszukiwanie pewnego rytmu i harmonii naszej suwalskiej przyrody oraz koncepcję zbioru jako całości. Album oczywiście można było nabyć i uzyskać dedykację autora.

Dodać należy, że na prezentację przybyło bardzo dużo osób. Jak dla mnie był to najlepszy wernisaż na jakim uczestniczyłem.  Bardzo dobrze przygotowany i "podany" w przemyślany sposób.

Ok, czas na kilka fotek

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Mar, 2010, 22:34:34 »
Jaki ten Świat mały .... 

Okazuje się, że kiedy ja robiłem fotki dla Huberta Stojanowskiego (slajdy w pierwszym poście), on robił dla mnie  ;D 
Właściwie to robił materiał do swego albumu fotograficznego.

Gdyby nie wystawa, zapewne nigdy nie dowiedzielibyśmy się, kogo mamy na swoich zdjęciach. A teraz wszystko jasne  :)

noka się szczerzy na wieży

PS
Dzięki za przesłanie zdjęcia

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Mar, 2010, 19:02:34 »
Jakże żałuję, że jakoś nie dotarłem/dotarliśmy do PWSZ. Już dwie osoby - znające moje zamiłowanie do "zaliczania" imprez kulturalnych - zdążyły wyrazić zdziwienie wobec mojej nieobecności ;)
Panu Hubertowi zazdroszczę oczywiście tego latania itepe. Ale także współpracy z panem Wosiem...

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Mar, 2010, 19:49:37 »
Tak, robi całkiem świetne zdjęcia, zważając na to, że z lotu.
Pragnę też dodać, że jest nauczycielem j. polskiego w ZST, co prawda mnie nie uczy, ale słyszałem że w wolnym czasie na lekcjach opowiada o swoim zainteresowaniu 8)
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Mar, 2010, 20:00:21 »
No, o tym, że jest polonistą, to chyba każdy wie.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maj, 2010, 22:15:11 »
W piątek 21 maja 2010 o godz. 18.00  w Gminnym Ośrodku Kultury w Raczkach będzie można zobaczyć film Huberta Stojanowskiego " Ptasznie – czyli jak mi się lata..."   oraz  kilkanaście prac z cyklu „Para(nie)normalni”.

Po prezentacji zagra zespół Otako, którego muzyka została wykorzystana w filmie.

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maj, 2010, 22:39:09 »
Na 95 % będę. Zresztą jestem nadwornym fotografem OTAKO  ;)

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Ostatnia zmiana: 23 Maj, 2010, 20:06:42 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sie, 2010, 18:38:51 »
Jeśli dobrze rozpoznałem to chyba nasz kolega właśnie mignął przed moim oknem. Może przygotowuje kolejny projekt  ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sty, 2011, 22:20:07 »
Niedawno "ukazał się" w sieci film, który prezentowany był w trakcie wernisażu. Kto nie był, a chce zobaczyć jak wygląda Suwalszczyzna z lotu ptaka i nie tylko- ma doskonałą okazję.
Polecam. 

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sty, 2011, 14:21:08 »
Dzieki noka za wrzucenie filmu. Byłem na wernisażu i z miłą checią jeszcze raz sobie oglądnę.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Marcin.MGRa

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lut, 2011, 14:00:43 »
Zaje%^&te. Gratulacje.