Autor Wątek: 5. Suwalskie Teatr-Akcje 2010  (Przeczytany 3906 razy)

Offline noka

• Administrator
5. Suwalskie Teatr-Akcje 2010
« dnia: 28 Lip, 2010, 19:38:12 »
STOWARZYSZENIE AKTYWNOŚCI SPOŁECZNO-ARTYSTYCZNEJ „NIE PO DRODZE”
www.niepodrodze.org |  www.teatr-akcje.pl

Informacja prasowa

5. Suwalskie Teatr-Akcje 2010 – Na Wschód

Jubileuszowy festiwal zyskuje międzynarodowy zasięg i utrzymuje wysoki poziom. W tym roku na Suwalskie Teatr-Akcje nie przyjedzie ani jeden polski artysta. Będą za to zespoły teatralne i muzyczne z Europy Wschodniej – Rosji, Ukrainy i Białorusi.  Łącznie około setka artystów i czternaście wydarzeń festiwalowych, wszystko od 7 do 16 sierpnia w Suwałkach i okolicach.

Uważamy, że wschód to nie tylko kierunek świata. To także kierunek myślenia i sposób odczuwania. Widzów 5. Suwalskich Teatr-Akcji 2010 – Na Wschód zapraszamy w podróż, podczas której poznają kulturę, mentalność i specyfikę „wschodniości”. Dla turystów z Polski i zza granicy być może będzie to podróż w nieznane. Dla mieszkańców miasta i regionu – podróż w głąb siebie. Ideą tegorocznej, jubileuszowej edycji festiwalu jest prezentacja sztuki, a szczególnie teatru Europy Wschodniej. Zgodnie z hasłem „myśl globalnie, działaj lokalnie”, 5. Suwalskie Teatr-Akcje z jednej strony przybliżają kultury krajów zza wschodniej granicy, z drugiej zaś pokazują lokalne związki tych kultur z regionem Suwalszczyzny.
Festiwal rozpocznie się prezentacją tzw. „produkcji Teatr-Akcji”, zatytułowanej „Na Wostok”. Będzie to spektakl plenerowy przygotowany specjalnie na tegoroczną edycję Teatr-Akcji przez dwa młode teatry „Plamę” z Suwałk i „Alter” z Drohobycza na Ukrainie. Tematem tego widowiska jest dramat jednostki wobec „wielkiej” historii, polityki, religii, władzy, na którą zwykły człowiek nie ma wpływu. Motywem spektaklu jest też „wschodniość” naszego regionu i jego wielokulturowa przeszłość. Spektaklowi towarzyszy biały śpiew i muzyka instrumentalna, wykonywana na żywo.
W ciągu kolejnych dni festiwalu zobaczymy spektakle teatrów, objeżdżających festiwale całej Europy, jak np. Brzeski Teatr Lalek, a także występy grup młodzieżowych. Będą również pokazy filmów rosyjskiego reżysera Iwana Wyrypajewa – „Euforia’ i „Tlen”, koncert grupy Malanka Orchestra z Mińska, otwarte warsztaty improwizacji teatralnej, prowadzone przez grupę "Zamutim" z Sankt Petersburga, warsztaty śpiewu archaicznego, a także wycieczki po historycznych i wielokulturowych Suwałkach. Jednym z ostatnich wydarzeń festiwalowych będzie plenerowy spektakl „Prolog do Makbeta”, przygotowany przez Centrum Sztuki Współczesnej "DAKH" z Kijowa. Spektaklowi będzie towarzyszyła muzyka zespołu "Dakha Brakha" (etno chaos), grana na żywo.
Wstęp na wszystkie wydarzenia festiwalowe jest wolny. Zapisy na bezpłatne warsztaty planujemy rozpocząć w drugiej połowie lipca. Zastrzegamy, że program może się jeszcze nieco zmienić.

Marta Grzymkowska
Koordynatorka ds. organizacyjnych 5. Suwalskich Teatr-Akcji 2010 – Na Wschód

Program Teatr-Akcji

7 sierpnia (sobota)
Na Wostok (prapremiera)
Produkcja Teatr-Akcji "Na Wostok" - Teatry "Alter" z Drohobycza (UA) i Form Czarno-Białych "Plama" z Suwałk
Turtul (k. Suwałk), siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego  |   g. 21:00 - wstęp wolny

8 sierpnia (niedziela)
Na Wostok (premiera)
Produkcja Teatr-Akcji "Na Wostok" - Teatry "Alter" z Drohobycza (UA) i Form Czarno-Białych "Plama" z Suwałk
Suwałki - łąka nad Czarną Hańczą naprzeciw Sądu Rejonowego przy ul. Waryńskiego 45  |  g. 21:00 - wstęp wolny

9 sierpnia (poniedziałek)
Sprawa sądowa nr 82-100
"Sprawa sądowa nr 82-100" - Teatr "Alter" z Drohobycza (UA)
Suwałki, ul. Sejneńska 18   |   g. 20:00 - wstęp wolny

10 sierpnia (wtorek)
Holstomer
"Holstomer" - Brzeski Teatr Lalek (BY)
Suwałki, sala widowiskowa Młodzieżowego Domu Kultury, ul. Noniewicza 42   |    g. 20:00 - wstęp wolny

11 sierpnia (środa)
Tort
Akcja uliczna "Tort" - grupa Verhotura z Kaliningradu/Sankt Petersburga (RUS)
Suwałki, Pasaż Grande Synthe (okolice D. H. Alfa)   |   g. 18:00 - wstęp wolny

11 sierpnia (środa)
Filmy: Euforia (2006), Tlen (2009)
Pokaz filmów "Euforia" (Rosja, 2006) i "Tlen" (Rosja, 2009), reż. Iwan Wyrypajew
Suwałki, Kino Bałtyk, ul. Kościuszki 24   |    g. 19:00 - wstęp wolny

12 sierpnia (czwartek)
Dzień dobry. To my
"Dzień dobry. To my"- grupa Verhotura z Kaliningradu/Sankt Petersburga (RUS) i uczestnicy warsztatów
Suwałki, ul. Sejneńska 18   |    godz. 19:00 - wstęp wolny

12 sierpnia (czwartek)
Koncert: Malanka Orchestra
Koncert zespółu Malanka Orchestra z Mińska (BY)
Suwałki, ul. Sejneńska 18   |   godz. 20:30 - wstęp wolny

13 sierpnia (piątek)
Improwizacja (feat. Zamutim)
Pokaz improwizacji teatralnej - grupa Zamutin z Sankt Petersburga (RUS) i uczestnicy warsztatów
Suwałki, ul. Sejneńska 18   |  19:00 - wstęp wolny

13 sierpnia (piątek)
Dzień i noc brodzącego skrajem sceny
"Dzień i noc brodzącego skrajem sceny" - grupa Zamutin z Sankt Petersburga (RUS) i uczestnicy warsztatów
Suwałki, ul. Sejneńska 18   |   godz. 20:30 - wstęp wolny

14 sierpnia (sobota)
Koncert: DakhaBrakha
Koncert zespołu DakhaBrakha (etno chaos) z Kijowa (UA)
Olecko, Plac Wolności (Mazurskie spotkania z folklorem)  |   godz. 21:00 - wstęp wolny

15 sierpnia (niedziela)
Prolog do Makbeta
"Prolog do Makbeta" - Centrum Sztuki Współczesnej "DAKH" z Kijowa (UA), muzyka na żywo - zespół DahkaBrakha
Suwałki, dziedziniec Muzeum Marii Konopnickiej, ul. Kościuszki 31   |   g. 21:00 - wstęp wolny

16 sierpnia (poniedziałek)
Stój. Nie ruszaj się
"Stój. Nie ruszaj się" - Teatr Form Czarno-Białych "Plama" z Suwałk
Suwałki, ul. Sejneńska 18   |   g. 20:00 - wstęp wolny
« Ostatnia zmiana: 28 Lip, 2010, 19:48:30 wysłana przez noka »

Offline gryson

• Super Poster
Odp: 5. Suwalskie Teatr-Akcje 2010
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lip, 2010, 19:54:41 »
Będą okazje do zrobienia ciekawych zdjęć ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lip, 2010, 20:03:15 »
O tym samym pomyślałem. Możemy poszwendać się razem i cyknąć fotki (kto chętny niech się dopisuje  ;)).
Przez pierwszych kilka dni Teatr-Akcji mnie nie będzie w Suwałkach, ale potem chętnie się przyłączę.

Kilka zdjęć z ubiegłorocznej edycji:

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lip, 2010, 20:09:55 »
Świetne te zdjęcia. Noka masz oko :)
Ja się oczywiście piszę, mnie pytać nie trzeba ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lip, 2010, 20:13:52 »
Dzięks.
W zeszłym roku Wojtek też focił (ale się jeszcze nie znaliśmy  :-\). Podejrzewam, że w tym "sezonie" też można będzie na niego liczyć.

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lip, 2010, 20:19:23 »
O tym samym pomyślałem. Możemy poszwendać się razem i cyknąć fotki (kto chętny niech się dopisuje  ;)).

Jestem za, mam wielką chęć . Ale wcześniej muszę kupić obiektyw 70-200 F2.8 bo inaczej nie da rady przy takim oświetleniu.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lip, 2010, 14:09:13 »
Wątek jest o Teatr-Akcjach, a posty - o sprzęcie i technikach foto (rodem z działu Fotografia)
Zrobiłem małe "sprzątanko"  - mam nadzieję, ze nikt się nie gniewa  ;)

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lip, 2010, 19:58:13 »
W zeszłym roku Wojtek też focił (ale się jeszcze nie znaliśmy  :-\). Podejrzewam, że w tym "sezonie" też można będzie na niego liczyć.

Tak, myślę, iż można na mnie liczyć ;), choć nie zawsze (nie na wszystkim)...

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sie, 2010, 19:17:21 »
No, i jednak nie można na mnie liczyć  :-[

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sie, 2010, 19:31:20 »
Nie przejmuj się, na mnie też nie. Jak dotąd chyba tylko 2 spektakle były w terenie, reszta jest w pomieszczeniach, a na to nie mam ochoty. Raz chciałem pomóc, zrobić fotki, bo mnie proszono, ale nie dałem rady przez pracę :( Na reszcie chyba też się nie zjawię. trudno.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sie, 2010, 19:49:59 »
Panowie bez takich proszę  :)  Może "skręcimy" jakiś wspólny wypad :)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sie, 2010, 20:52:16 »
Nic nie obiecuję. Od jutra mam już weekend, ale chcę go wykorzystać na fotki w plenerze (jak nie zaśpię to jutro poranny plenerek sobie robię o wschodzie słońca - pogoda powinna dopisać), potem będę odsypiał :)

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sie, 2010, 21:02:47 »
jutro postaram się na koncert wybrać na Sejneńską...

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sie, 2010, 21:18:24 »
Koncert miała zacząc ełcka Art Machina o 19:30. Zaczęła grać... godzinę później, gdy akurat przyszedłem. Pstryknąłem dosłownie parę razy i wróciłem do domu. Czy wrócę na Malenkę? Zobaczę. Muszę przyznać, że tego lata nie wytrzymuję już kondycyjnie i dermatologicznie  :(
http://wojtek-kosynier.fotosik.pl/albumy/778471-2.html

« Ostatnia zmiana: 12 Sie, 2010, 21:22:36 wysłana przez noka »

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sie, 2010, 23:48:03 »
Jednak na chwilkę zaszedłem...
Okazało się, że Malanka Orchestra jest mutacją doskonale znanego już w Suwałkach Naguala.
http://wojtek-kosynier.fotosik.pl/albumy/778501.html

« Ostatnia zmiana: 18 Sie, 2010, 22:16:48 wysłana przez noka »