Autor Wątek: Konkurs - Suwalszczyzna Jesienią  (Przeczytany 19528 razy)

Offline noka

• Administrator
Konkurs - Suwalszczyzna Jesienią
« dnia: 28 Wrz, 2010, 17:47:57 »
Nastała Złota Polska Jesień, czas więc na mini konkurs będący zachętą do jesiennych spacerów z aparatem po pięknej Suwalszczyźnie.

Konkurs foto - Suwalszczyzna Jesienią

Zasady zabawy:

Zdjęcia

Tematyka zdjęć – Suwałki, Suwalszczyzna jesienią, przy czym temat jesieni ma być głównym motywem zdjęć, a Suwałki i Suwalszczyzna jedynie miejscem wykonania.  

Uczestnicy – osoby, które w podanym terminie prześlą zdjęcia własnego autorstwa, na adres konkurs@forum.suwalki.pl zgodne z zasadami Konkursu  (mogą to być także niezarejestrowani na Forum użytkownicy).

Limit zdjęć – 3

Rozmiar – max. 800 px na dłuższym boku zdjęcia.

Opis – zdjęcia muszą być opatrzone tytułem zawierającym nazwę fotografowanego miejsca, datą wykonania oraz nazwą (nickiem) lub nazwiskiem autora. Dane autora zostaną podana publicznie w przypadku zwycięstwa.  

Termin nadsyłania zdjęć – 14.11.2010 r. do godz. 19.00

Głosowanie

Zdjęcia zostaną kolejno ponumerowane i po upływie terminu na ich przesłanie - opublikowane w odrębnym wątku (dane autora nie będą podane). Wątek będzie zawierał ankietę do głosowania dla zarejestrowanych użytkowników, której wynik rozstrzygnie o wygranej. Wynik zostanie podany po zakończeniu głosowania. Czas  głosowania oraz ilość opcji do wyboru zostanie ustalona po upływie terminu do nadsyłania zdjęć. Jeśli ankieta nie rozstrzygnie zwycięzcy (gdy zdjęcia otrzymają taką samą ilość głosów) – konkurs rozstrzygną noka i gryson, którzy nie biorą udziału z zabawie.
Głosy użytkowników, którzy zarejestrują się na Forum po ogłoszeniu Konkursu (ID>1646) - nie będą brane pod uwagę.

Nagrody

Trzej autorzy, których zdjęcia uzyskały najwyższą ilość głosów otrzymają upominki przygotowane przez:

Wydawnictwo Helion
www.helion.pl

w postaci książki (dla każdego autora indywidualnie)

Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie V
autor SCOTT KELBY

oraz upominki przygotowane przez:

Marka Giersę  – www.giersa.pl

w postaci następujących albumów poświęconych Suwałkom, Suwalszczyźnie i Podlasiu:

"SUWAŁKI. Miasto i ludzie"
Najnowszy album wydany przez Urząd Miejski w Suwałkach ukazujący, na często doskonałych fotografiach, nasze miasto i jego mieszkańców.

"Województwo Podlaskie"
Album promocyjny wydany przez Podlaski Urząd Wojewódzki, prezentujący za pomocą fotografii najpiękniejsze miejsca Podlasia, jego architekturę, zabytki,a także mieszkańców, sport i kulturę północno - wschodniej Polski.

"Suwalskie epizody"
Książka suwalskiego prozaika Eugeniusza Janusza wydana w 2006 roku.

Głosy z poszczególnych zdjęć nie będą sumowane. Pod uwagę będą brane tylko głosy na konkretne zdjęcie autora. Jednemu autorowi przysługuje jedna nagroda ufundowana przez Wydawnictwo Helion oraz do wyboru jeden albumów o naszym regionie. Laureat wybiera upominek jako pierwszy, potem osoba z miejsca drugiego itd.  

Ważne: Konkurs nie zostanie rozegrany jeśli nie zgłosi co najmniej 6 autorów zdjęć.

Pytania i wątpliwości można wpisywać poniżej.
Miłej zabawy życzą:
noka & gryson
« Ostatnia zmiana: 15 Paź, 2010, 17:13:18 wysłana przez noka »

mycha777

• Gość
Odp: Konkurs - Suwalszczyzna Jesienią
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Wrz, 2010, 20:19:35 »
Rozumiem że zdjęcia będa opublikowane w specjalnym watku dopiero po 30.10?
Czy też na bieżaco będa pokazane a dopiero głosowanie uruchomione po tym terminie?
Gdyby były publikowane na bieżaco i można by dosyłać kolejne (max 3 oczywiście) to motywowałoby to do wykonania jeszcze lepszej fotki nr 2 i dopracowaniem fotki nr 3.
I ostatnia watpliwość - obróbka zdjęcia. Mówimy o naturalnie wygladajacych fotkach bez specjalnego retuszu (jakieś drobne korekcje balansu bieli lub lepsze wykadrowanie) czy cukierkowych hdr-ach po ciężkiej obróbce?

Pozdrawiam i idę sprawdzić czy akumulator w aparacie jest ok.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Wrz, 2010, 20:30:59 »
Jako "sponsor, i ten, od kukiełek, no, hm, animator" ;) myślę, że technika i obróbka jest dowolna. To Wasze zdjęcia, Wasze spojrzenie na temat, tak jak Wy tę jesień widzicie. To nie muszą być zdjęcia "widoczków", Wy interpretujecie temat i pokazujecie go innym. Temat jest ogólny, powinien się kojarzyć z Suwalszczyzną jesienią, ale przecież nie musi dosłownie. Technika jest dowolna, poza jednym, powinna to być fotografia. Obróbka też jest w zasadzie dowolna.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Wrz, 2010, 20:41:16 »
Rozumiem że zdjęcia będa opublikowane w specjalnym watku dopiero po 30.10?
Zaraz doprecyzuję zasady. Zdjęcia będą opublikowane dopiero po zakończeniu terminu na ich przesłanie - uwzględniając dotychczasowe doświadczenia tak będzie lepiej (i mniej roboty dla mnie  ;)
Jeśli ktoś przyśle 3 fotki, a potem zrobi lepsze - oczywiście można przesłać ponownie, trzeba tylko zaznaczyć które są do usunięcia.

Obróbka - jak gryson napisał - wg uznania. Najważniejsze, żeby przesłany plik miał cechy zdjęcia, a nie grafiki. Ostatecznie to użytkownicy zdecydują, które zdjęcia im się podobają, a nie wszyscy zapewne lubią przesadzoną obróbkę.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Wrz, 2010, 21:39:29 »
Kochani starajcie się,bo pierwsza książka jest warta zdobycia,pozostałych nie mam,więc nie mogę się wypowiedzieć.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Wrz, 2010, 08:37:44 »
Album "Województwo Podlaskie" też polecam, też wiele ciekawych i ładnych fotografii. Warto mieć, obejrzeć, poszukać inspiracji dla własnych zdjęć lub poszukać miejsc dla wypraw. Trzeciej pozycji nie czytałem, ale myślę, że również warto. Na kolejną edycję konkursu też już mamy pomysł na nagrodę, mam nadzieje również ciekawą, ale nie wybiegajmy w przyszłość ;)

Aha, wśród zasad konkursu nie ma wzmianki, że muszą to być zdjęcia zrobione tej jesieni, jeśli macie ciekawe zdjęcia zrobione w latach poprzednich, nie ma problemu, by je także zgłosić do konkursu. Czekamy niecierpliwie na zdjęcia od Was :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrz, 2010, 16:51:52 »
Czas realizacji– od dnia ogłoszenia Konkursu do 31.10.2010 r.
W ten sposób chciałem podkreśli, że zdjęcia mają być wykonane w powyższym okresie, czyli nie byłyby to fotki archiwalne.

Widzę jednak, że główny sponsor Konkursu ma odmienne zdanie  ;)

Jeśli zabawa dojdzie do skutku (będzie co najmniej 6 zainteresowanych) będę starał się pozyskać sponsorów instytucjonalnych (że tak powiem  :D) do kolejnych konkursów. Jeśli nie - pewnie damy sobie z tym spokój.

Możemy też zorganizować forumowy jesienny plener foto, aby ułatwić nieco zadanie.

Informacje o ilości głoszeń do zabawy będę na bieżąco podawał w tym wątku.   

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrz, 2010, 17:13:04 »
Oczywiście, że miło będzie jak zdjęcia będą wykonane tej jesieni, jednak wiem z własnego doświadczenia, że jak się szuka tych zdjęć to nie zawsze znajduje, czasami trzeba sięgnąć do archiwum. To takie wyjście awaryjne, zaproponowane przeze mnie pod wpływem wczorajszej (i niestety dzisiejszej) pogody. Boję się, że jesień może być brzydka i deszczowa i może być niewiele okazji do dobrych zdjęć. My zapaleńcy nawet i bez idealnej pogody będziemy szukać kadrów ;), ale nie każdy ma takie zacięcie jak my. Dlatego awaryjnie można posiłkować się jesienią minioną. Aczkolwiek miło nam będzie, gdy przyślecie zdjęcia wykonane w tym roku. Wprawdzie i tak sprawdzić się tego nie da nie, ale wierzymy, że będziecie starali się zrobić je teraz, z październiku, i przysłać na konkurs.

mycha777

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Wrz, 2010, 17:31:22 »
spokojnie - pogoda nie jest zła. Łaziełem dziś po parku w lekkim deszczu i 2 fotki wyszły nienajgorsze - ale to jeszcze nie to co chcę wysłać. Więc dla chcacego...

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Wrz, 2010, 18:14:37 »
Możemy też zorganizować forumowy jesienny plener foto, aby ułatwić nieco zadanie.

jestem za  :)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Wrz, 2010, 18:35:24 »
Ja też jestem za :)

A wracając jeszcze do zdjęć z lat poprzednich, to zaproponowałem to rozwiązanie również pod kątem osób spoza Suwałk, które w najbliższym czasie na Suwalszczyźnie nie będą, a być może mają ciekawe zdjęcia jesiennej Suwalszczyzny i chcieliby je zgłosić do konkursu, jest przecież otwarty dla wszystkich. Dlatego powinna być alternatywa w postaci zdjęć z lat poprzednich.

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrz, 2010, 21:01:51 »
A wracając jeszcze do zdjęć z lat poprzednich, to zaproponowałem to rozwiązanie również pod kątem osób spoza Suwałk...

NIestety nie bywam w Suwałkach jesienią i bardzo tego żałuję ale dziękuję w imieniu emigrantów, że dajesz nam szansę uczestnictwa w równym stopniu z innymi  :)
Mogę co najwyżej zaprezentować fotki: "jesień za granicą"  ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Wrz, 2010, 21:04:23 wysłana przez vena »
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

tajna

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Paź, 2010, 14:14:19 »
Startuję

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Paź, 2010, 21:22:16 »
Aktualnie mamy 2 uczestników, którzy przesłali zdjęcia. Do rozegrania Konkursu brakuje jeszcze 4.
Zapraszam.

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Paź, 2010, 21:30:04 »
Biorę udział ;)
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page