Autor Wątek: Dyskusja o Konkursie RWE  (Przeczytany 61468 razy)

Offline noka

• Administrator
Dyskusja o Konkursie RWE
« dnia: 14 Paź, 2009, 13:10:56 »
W tym wątku prowadzimy dyskusję wyłącznie dotyczącą trwającego Konkursu.

Wątek jest udostępniony także gościom, czyli osobom, które nie posiadają konta na Forum Suwałki.

Jeżeli w wątku będą pojawiały się treści nie związane z Konkursem lub niezgodne z Regulaminem Forum, wysyłanie postów dla gości zostanie zablokowane.
« Ostatnia zmiana: 02 Sty, 2010, 21:55:26 wysłana przez noka »

traladsf

• Gość
Odp: Dyskusja: konkurs i zdjęcia
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Paź, 2009, 20:21:23 »
Jak bedzie wyglądała sprawa głosowania.
Czy tylko zarejestrowania uzytkownicy czy goscie również beda mogli oddać głos. Na ile zdjęć??
Liczą się zdjęcia z największą liczbą głosów a co bedzie jezeli beda to zdjecia tego samego uzytkownika??
Jaka jest tematyka zdjęć? Czy musi być wiatrak w tle ??? Czy może być okolica, transport, sprzęt przy budowie etc,

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Paź, 2009, 20:44:53 »
Część Twoich pytań jest omówiona w regulaminie.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Paź, 2009, 21:03:18 »
Czy tylko zarejestrowania uzytkownicy czy goscie również beda mogli oddać głos.
Tylko zarejestrowani użytkownicy będą mogli głosować.

Na ile zdjęć??
Wydaje mi się, że tą wartość najlepiej będzie ustalić później, w zależności od ilości zgłoszonych zdjęć. Myślę, byłoby to w przedziale od 3 do 5 zdjęć.

Liczą się zdjęcia z największą liczbą głosów a co bedzie jezeli beda to zdjecia tego samego uzytkownika??
Wydaje mi się, że mamy wolną rękę, ale na wszelki wypadek dopytałem o limit zdjęć (kwestia jest w trakcie uzgodnień). Jeśli będzie to zależało ode mnie wybrałbym max 4 zdjęcia.
Jeśli nie będzie ograniczeń co do jednego zdjęcia, wówczas zostanie dopisany warunek, że jedna osoba może wygrać tylko jedną nagrodę za zdjęcie o największej ilości głosów.

Jaka jest tematyka zdjęć?
Cytując Regulamin:
4. Zadaniem konkursowym jest nadesłanie autorskiej fotografii wiatraków z Farmy Wiatrowej w Suwałkach.

Moim zdaniem powinny to być zdjęcia wiatraków znajdujących się w granicach Parku Wiatrowego. Myślę, że taka była intencja organizatora.

Czy musi być wiatrak w tle?
Z powyższego wynikałoby, że musi.

Czy może być okolica, transport, sprzęt przy budowie etc,
Okolica bez wiatraka na zdjęciu raczej nie, natomiast zdjęcie przedstawiające fazę budowy - myślę, że tak.

Postaram się to wyjaśnić do jutra.

Ważne Rejestrując się na Forum przy użyciu niektórych e-maili portalowych mogą wystąpić problemy z otrzymaniem potwierdzenia zwrotnego,  zawierającego link aktywujący konto użytkownika. Jeśli w kilkanaście minut po rejestracji e-mail aktywacyjny nie dotrze, proszę wysłać informację na adres admin@forum.suwalki.pl , wówczas konto zostanie aktywowane administracyjnie.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Paź, 2009, 21:12:48 »
Jak będzie z wynikami? Będą jawne przez cały czas trwania głosowania, czy poznamy je dopiero po zakończeniu?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Paź, 2009, 21:15:14 »
Do uzgodnienia. Myślę, że ciekawiej byłoby, żeby wyniki były podane już po zamknięciu głosowania.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Paź, 2009, 21:22:16 »
Też tak myślę. Niech będą niejawne.

Noka, powiedz mi, czemu ja całe życie taki dociekliwy jestem?  :-\ Znowu mam masę pytań  :-\

Jak wygląda kwestia przerabianych zdjęć? Przyznam szczerze, nie widzę sensu takiej rywalizacji. Nie potrafię zdjęć przerabiać, a z dotychczasowych doświadczeń konkursowych w regulaminie zawsze była informacja nt. przeróbek.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Paź, 2009, 21:33:03 »
Konkurs jest raczej dla amatorów, a technika fotograficzna jest dowolna. Czy przerabiane amatorsko zdjęcia będą bardziej się podobały niż surowe jpg z puszki? Wątpię. Raczej liczy się klimat, podejście i to coś, co sprawi, że fotka chwyci za serce  ;)   Fotomontaże oczywiście odpadają.

Jury też będzie amatorskie, anonimowe i każdy będzie wybierał według własnego gustu. 

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Paź, 2009, 21:36:58 »
Amator czy nie amator - warunki robią się powoli nierówne. Ale regulamin to regulamin.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Paź, 2009, 21:52:55 »
Jeśli ktoś zrobi zdjęcie w surowym pliku raw - wówczas wywołując do jpg będzie musiał poddać materiał obróbce. Taki już urok zdjęć cyfrowych i postępu. Jak wcześniej wspomniałem - dla mnie liczyć się będzie kompozycja, klimat i pomysł, a nie techniczne wykonanie. Myślę, że dla wielu "uprawnionych do głosowania" również.

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Paź, 2009, 22:26:09 »
Mam pytanie wyłącznie z ciekawości (taki dociekliwy jestem...) czy zdjęcia muszą być gotowego wiatraka czy budowa też wchodzi w grę ?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Paź, 2009, 22:31:37 »
(taki dociekliwy jestem...)

I bardzo dobrze. Im więcej się wyjaśni teraz, tym mniej nieporozumień w przyszłości.

Odpowiedź już padła kilka postów wcześniej.  ;D

Gotowe wiatraki na pewno, a budowa chyba też - na juto postaram się to wyjaśnić. (W każdym razie ja jestem za)

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Paź, 2009, 22:34:05 »
Bo muszę powiedzie że budowa byłe naprawdę widowiskowa i szkoda by było żeby takie zdjęcia nie były odnotowane w konkursie ...

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Paź, 2009, 22:37:17 »
Budowa, to i transport. I zapętlamy się ;D

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Paź, 2009, 22:44:43 »
Racja na tym bym skończył. Na zachętę tym którzy ciągle się zastanawiają .. dam zdjęcie IPod'a shuffle 4GB (zauważył ktoś błąd w regulaminie :D )