Autor Wątek: Wiatraki w Suwałkach  (Przeczytany 413158 razy)

Offline gaga

• - VIP -
Odp: Wiatraki w Suwałkach
« Odpowiedź #315 dnia: 02 Maj, 2009, 15:37:29 »
Kierowcy mają wolne, ale reszta pracowników nie :) Hercules już góruje nad okolicą.

Jak czytałam co napisał Revan,to sobie pomyślałam,że zapewne mają wolne ze względu na weekend ,bo chyba w takie dni jest zakaz przemieszczania się takich pojazdów.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #316 dnia: 02 Maj, 2009, 22:14:56 »
Postanowiliśmy z bratem znowu wybrać się na park wiatrowy - tym razem nie od strony Potaszni i nie samochodem a rowerami od strony Białej Wody. Z rana było widać już rozstawiony dźwig, ale nie spodziewałem się, że będzie odbywał się montaż. I na tenże montaż spóźniliśmy się jakąś godzinkę...panowie złożyli 3 segmenty i na naszych oczach z gracją złożyli żurawia.

Fotki:

Kilka konkluzji:
- trasa "rowerowa" dość ciężka - ciągle pod górę i momentami rower na plecy  ;D
- bez dobrej orientacji w terenie ani rusz
- tempo prac zawrotne.

Panorama spod stanowiska E8:

Jutro wrzucę jeszcze kilka fotek z dzisiejszej wojaży.
« Ostatnia zmiana: 02 Maj, 2009, 22:45:14 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #317 dnia: 02 Maj, 2009, 22:54:58 »
Bardzo ładne foto.
Ja zmarnowałem 2 dni na opacowanie mapy parku -> test na stronie http://www.wiatraki.suwalki.pl/mapa-parku (po kliknięciu na ikonę wiatraka pojawiają się niepotrzebne dane których nie mogę się pozbyć).

Kolega pum  wpadł na pomysł aby poszczególne wiatraki na mapie osadzać na podstawie danych z GPS. Wówczas unikniemy błędów. Jeśli posiadacie urządzenia z GPS-em (np. niektóre aparaty i komórki to mają) proszę o kontakt. Chodzi o wykonanie pomiaru pod poszczególnymi wiatrakami i podanie danych  z GPS-a ;D

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #318 dnia: 02 Maj, 2009, 23:03:51 »
Wpadłem na ten sam pomysł z GPS w tamtym tygodniu :) I oto namiary na E16:
54° 10' 26,48" N
22° 52' 16,23" E

Sygnał był dość słaby, ale mam nadzieję, że wystarczająco dokładnie.

Offline Tokken

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 02 Maj, 2009, 23:04:54 »
Tuner ja też dziś wybrałem się rowerkiem pod wiatraki i też nie od strony Potaszni jak to zwykle ale od Żywej Wody. Trasa faktycznie ciężka długie podjazdy co rusz, kilka razy to nawet musiałem rower prowadzić pod górę xD

A tu taka fotka, nie wiem jaki w tym miejscu będzie stał wiatrak bo nie było tabliczek ale jest to chyba ostatni za żywą wodą.  :P

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #320 dnia: 02 Maj, 2009, 23:08:30 »
@Tokken - jeszcze jeden wiatrak będzie na prawo od miejsca w którym stałeś.

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #321 dnia: 03 Maj, 2009, 07:27:02 »
No widzę, że coraz bliżej miasta będą stawiali :) Jak już wcześniej wspominałem jeden wiatrak w Białej Wodzie będzie najbliżej miasta, ale nie wiem który (zapewne któryś od E-1 do E-10). Z pod tych fundamentów widać pięknie misto ;] No i jak stałem tam z kolegą to widzieliśmy (z resztą mam jedno zdjęcie) zmontowane śmigła ze śrubą napędową. To chyba był wiatrak E-13, co Tuner sfotografował.

PS. A co do tych wycieczek rowerami... Trasa jest ciężka, bo wiem z własnego przeżycia.. Co chwila górki, że rower trzeba prowadzić, ale najlepsza była górka z fundamentemn obok E-14, taka wysoka, ale tak ciężko było na nią wejść i się dziwie jak oni przewiozą tam elementy, skoro podjazd jest po prostu trudny i ciężki. Ale fajnie było z górki:) Rozpędziliśmy się z kolegą chyba do ok. 100 km/h aż obraz w oczach się rozmazywał. A stamtąd byśmy na pewno trafili pod sam E-14, ale już siły nie mieliśmy, zresztą zabłądziliśmy, mieliśmy tylko Białą Wodę zwiedzać, to trafiliśmy do Potaszni :D
« Ostatnia zmiana: 03 Maj, 2009, 07:31:35 wysłana przez Revan144 »
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #322 dnia: 03 Maj, 2009, 09:35:52 »
Orientuje się ktoś dokąd prowadzi pierwsza droga w lewo w Białej Wodzie ? Zostawiliśmy sobie ją na koniec (w drodze powrotnej), ale nogi już odmawiały posłuszeństwa i nie spenetrowaliśmy tego szlaku.

Offline Tokken

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #323 dnia: 03 Maj, 2009, 09:57:13 »
Prowadzi do fundamentu jedego z wiatraków. Numerka nie pamietam

PS.
@Revan144

Ja cisnąłem rowerem 54.1 km/h (bez pedałowania) z tej góry przez lasek od E-17, E-16, E-15

xD

mati19992

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: 03 Maj, 2009, 10:20:35 »
a tu takie porównanie człowieka z wiatrakiem :D zdjęcie było robione pod dosyć ostrym kątem, bo górka była :D

kuki

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: 03 Maj, 2009, 10:41:31 »
Od siebie dodam jeszcze 3 grosze jako nieskromny czlowiek będący w temacie :)

Te wiatraki z Danii to efekt działania znanego jako repowering. W Danii jest mało miejsca, więc aby postawić nowe wiatraki o większej mocy należy usunąć stare.
Dalej mozna sie domyslec o co chodzi, za przyklad moga posluzyc auta z niemiec, ktorymi Niemcy juz nie chca jezdzic a u nas są hitem ;) W Gdańsku podobny numer robią z tramwajami. Wycofywane z użycia w Dortmundzie tutaj są bardzo mile widziane.

Niemniej jednak uważam, że jest to krok w dobrym kierunku i wykorzystanie sprzyjających warunków.

Poniżej dowód na poparcie tej tezy :

Dodatkową jeżeli pod uwage weźniemy to, że przyjmowanie energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych jest obowiązkowy mamy żyłę złota.

Jak kogoś ten temat interesuje troche bardziej niż jako chwilowe dziwadło i festyn to polecam :

http://www.psew.pl/

i oczywiście studia na moim wydziale :)

Pozdrawiam

marcinox

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: 03 Maj, 2009, 11:04:05 »
Orientuje się ktoś dokąd prowadzi pierwsza droga w lewo w Białej Wodzie ? Zostawiliśmy sobie ją na koniec (w drodze powrotnej), ale nogi już odmawiały posłuszeństwa i nie spenetrowaliśmy tego szlaku.
ta droga prowadzi do fundamentów wiatraka i ma nr E-1 ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #327 dnia: 03 Maj, 2009, 13:19:28 »
Mapa parku został wstępnie zaimplementowana -> http://www.wiatraki.suwalki.pl/mapa-parku
Stoi jeden wiatrak E-16 umieszczony wg współrzędnych z GPS. Po kliknięciu mamy krótkie info + foto.
Niestety w każdej przeglądarce wygląda to nieco inaczej, niemniej powinno działać. Proszę o poklikanie, sprawdzenie i cynk na PW w przypadku stwierdzonych błędów.
Czekam też na kolejne pomiary z GPS, żeby nanosić kolejne wiatraki  ;)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #328 dnia: 03 Maj, 2009, 15:54:04 »
Nieźle. Naprawdę. Dzisiaj kumpel był na E-16 lub E-15 zdjęcia porobić sobie. O dziwo nikt ich nie wyprosił stamtąd, może ze względu na niedzielę. I wrażenia są po prostu niezwykłe, zwłaszcza jak stanął niemalże przy samym wiatraku, to jak opowiadał "aż zaparło dech". Pokazał mi zdjęcia no i całkiem nieźle mu powychodziły :) Ale najgorsze że neta nie ma... Tak to by napewno wstawił
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
« Odpowiedź #329 dnia: 03 Maj, 2009, 16:06:58 »
Od dawna czytałem ten wątek i postanowiłem się w końcu zarejestrować. Dziś po raz kolejny urządziłem sobie wyprawę na wiatraki żeby zbadać tajemniczą drogę przed znakiem Biała Woda jechałem rowerem i muszę powiedzieć że droga jest bardzo ciężka jest bardzo dużo podjazdów pod górę Szczególnie pierwszy podjazd jest ciężki do pokonania po dojechaniu bardzo się zawiodłem bo moim oczom ukazał się taki widok

Zdjęcie by Tokken
Liczyłem chociaż na fragmenty wiatraków
Lekko załamany pojechałem dalej na już postawione wiatraki a tam nikt dziś nie pracuje dźwigi też stoją na szczęście chociaż pogoda była ładna
Zrobiłem kilka zdjęć ale podobne są do wsadzonych już na forum

P.S Revan144 Czy twój kumpel był z jakąś dziewczyną ?