Autor Wątek: Wiatraki w Suwałkach  (Przeczytany 413154 razy)

marcinox

• Gość
Odp: Wiatraki w Suwałkach
« Odpowiedź #255 dnia: 26 Kwi, 2009, 22:32:42 »
czaruso bardzo fajny filmik ;D no nie tylko w Suwałkach są na tym punkcie zakręceni ;)

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #256 dnia: 27 Kwi, 2009, 10:22:14 »
Czaruso, ciekawy filmik... możesz zdradzić gdzie był nakręcony? Rozumiem, że to Ty filmowałeś?
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

czaruso

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: 27 Kwi, 2009, 12:26:43 »
nie nie ja
filmik znalazlem na milanos.pl http://www.milanos.pl/film.php?cat=11&id=70554
a w komentarzach bylo napisane ze ze to niby poludniowa polska okolice krakowa tarnowa chyba
niestety nic wiecej nie moge pomoc

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #258 dnia: 27 Kwi, 2009, 17:45:43 »
Pisałem wcześniej, że założę podstronę na Forum na której będzie wirtualna mapka z wiatrakami (aktualizowana) + jakieś syntetyczne informacje o inwestycji. Otóż nie będzie takiej podstrony Forum... będzie cała oddzielna strona. Coś jakby fan site.  ;D

Zebraliśmy dość dużo materiału foto, video oraz innych ciekawostek , które w tym rozbudowanym wątku są trudne do wyszukania (a to dopiero początek). Dlatego pomysł aby wszystko uporządkować, wybrać to co najbardziej wartościowe i zaprezentować w bardziej przejrzystej formie. 

Strona będzie oparta o silnik WordPress - czyli blogowy system zarządzania treścią . Newsy i informacje będą publikowana w chronologiczny sposób w odpowiednich kategoriach (np. transport, budowa, maszyny) Do tego dojdą informacje ogólne, mapa  i ciekawostki dotyczące energii wiatrowej.

Osoby które publikowały swoje materiały na Forum, uzyskają dostęp do strony  (jeśli będą chciały) aby samodzielnie zamieszczać swoje materiały.
Jeszcze raz podkreślę, że celem strony nie będzie dublowanie tego samego co jest na Forum, ale przejrzyste zaprezentowanie samej esencji. Poza tym szkoda aby praca i poświęcenie (zwłaszcza poranne wstawanie) zostały zapomniane gdzieś w odmętach internetu.  ;D

alq

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 27 Kwi, 2009, 18:46:12 »
Wstawiam kilka fotek z samego miejsca budowy...
Tak dla porównania, osoba zamalowana na brązowo na pierwszym zdjęciu ma ok. 1,8 m.

« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2009, 19:11:21 wysłana przez noka »

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #260 dnia: 27 Kwi, 2009, 18:46:46 »
Transport jest jutro między 5:00 a 6:00?
Dobry pomysł z taką mapką.
Alq, niezłe zdjęcia :) To jest wiatrak E-14? Jutro może pojadę, chociaż z daleka poobserwować, bo narazie to maksymalnie mogę jechać do Starego Brodu...
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2009, 18:49:02 wysłana przez Revan144 »
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

alq

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: 27 Kwi, 2009, 18:53:47 »
niestety nie pamiętam dokładnie który to wiatrak, wydaje mi się że E16.
To zdjęcia sprzed kilku dni, więc wiatrak powinien stać pionowo już od jakiegoś czasu :)

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #262 dnia: 27 Kwi, 2009, 20:27:09 »
Dźwig już zmontowany - jutro zapewne montaż kolejnego wiatraka. Ten będzie stosunkowo najbliżej Suwałk, więc widok będzie jeszcze lepszy  ;D

marcinox

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 27 Kwi, 2009, 20:34:10 »
Dźwig  widać bardzo dobrze to oznacza ze będzie bliżej Suwałk wiatrak ;) ale ciekawe czy będą montować przy takim wietrze  ???

mir

• Gość
« Odpowiedź #264 dnia: 27 Kwi, 2009, 22:45:47 »
Hej, ostatnio sporo piszą w gazetach o witrakach w Suwałkach.
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090423/REG10/733555241

Megawaty na skrzydłach

Ireneusz Sewastianowicz

Pierwsze elektryczne wiatraki montowane są właśnie na pograniczu gmin Suwałki i Jeleniewo.

Powodzeniem zakończyło się montowanie gigantycznej konstrukcji w okolicach Żywej Wody

Imponują swoim wyglądem. Cała konstrukcja ma nawet do 150 metrów wysokości. Ustawiona na wzniesieniu, więc widoczna z daleka. Skrzydła jeszcze nie ruszyły, ale za kilka miesięcy z turbin powinien popłynąć prąd. Tak przynajmniej zapewnia międzynarodowa firma RWE, która zainwestowała w utworzenie Parku Wiatrowego Suwałki.

- Już we wrześniu rozpocznie się produkcja energii na Suwalszczyźnie - twierdzi Wilfried Topp z RWE. - To jest naprawdę ogromne przedsięwzięcie.

Wiatru tu nie brakuje

Lokalizacja inwestycji nie jest przypadkowa. Poprzedziły ją fachowe badania. Okazało się, że na Suwalszczyźnie wiatry wieją praktycznie przez cały rok. Wybrano miejsca najlepsze do ustawienia turbin. Później były pertraktacje z rolnikami o wydzierżawienie gruntów.

Przeważnie nie nastręczały poważniejszych problemów, bo ziemia w tej okolicy jest kiepskiej klasy i jej uprawa nie przynosi liczących się dochodów. Zdarzały się jednak sprzeciwy sąsiadów, którzy obawiali się hałasu wirujących skrzydeł i zagrożenia dla środowiska naturalnego.

Gdy załatwiono wszystkie formalności, okazało się, że będzie problem z przewiezieniem olbrzymich elementów konstrukcyjnych, które wyprodukowano w Danii. Statkiem dostarczono je do litewskiego portu w Kłajpedzie, ale dalej firma była skazana na transport samochodowy po wiecznie zatłoczonej krajowej "ósemce" i dość ciasnych suwalskich ulicach.

Miasto też skorzysta

Docelowo Park Wiatrowy Suwałki zamierza zamontować 18 turbin. Każda z nich będzie miała moc 2,3 MW. Łącznie w ciągu roku wyprodukują 80 mln kilowatogodzin prądu. Tyle energii powinno zaspokoić potrzeby aż 40 tys. przeciętnych gospodarstw domowych.

Przeciwnicy wiatraków twierdzą, że taka energia jest droższa niż wytwarzana w konwencjonalny sposób. Firma RWE odpiera zarzuty. Przypomina, że nie jest debiutantem w branży i Suwalszczyzna nie służy jej za poletko doświadczalne. Swoją działalność rozwija bowiem również w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Czechach czy na Słowacji.

Ponieważ przetransportowanie wiatraków przez Suwałki było utrudnione, spółka zainwestowała ok. 1 mln zł w remont, istniejącej dotąd tylko na papierze, ulicy Armii Krajowej. Za miesiąc, gdy na miejsce dotrą ostatnie platformy ze skrzydłami, przekaże drogę miastu.

« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2009, 23:14:52 wysłana przez noka »

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #265 dnia: 28 Kwi, 2009, 06:17:18 »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #266 dnia: 28 Kwi, 2009, 11:29:44 »
Jesiotr! Ja Was podziwiam ,o której wstajecie ? Może prowadzicie bardziej higieniczny tryb życia niż ja? Ja o takiej godzinie jestem nieprzytomna.Fakt ,że idę spać około 3 nad ranem ,ale w moim wieku już tyle snu nie potrzeba :P A mimo wszystko szokujecie mnie.Pozdrawiam i życzę Wam wiele energii i dotychczasowego zapału.

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #267 dnia: 28 Kwi, 2009, 14:44:51 »
Ja obudziłem się o 5:00, czekam pół godziny, ale wiatraków nie ma... Transport był dopiero o 5:50, przez co zdążyłem złapać tylko 3 samochody - element masztu, śruba napędowa i ten ostatni co zawsze jedzie, nie wiem co tam wiozą :D Ale cały wiatrak pojechał... W czwartek sobie odpuszczę, a w sobotę pewnie znowu na ulice pójdę :)
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #268 dnia: 28 Kwi, 2009, 14:56:55 »
Kilka fot z E-14 (a przynajmniej mam taką nadzieję, ze to ten). Dojazd tym razem  od Białej Wody, na krzyżówce asfaltowej w prawo  i prawie do końca wsi  (do tabliczki informującej  o końcu miejscowości). Dostęp jest bardzo dogodny - polną dróżką po łące, na górkę a tam ...

« Ostatnia zmiana: 28 Kwi, 2009, 15:06:59 wysłana przez noka »

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #269 dnia: 28 Kwi, 2009, 17:56:56 »
Parę fotek z dzisiejszego wypadu. Dźwig jest złożony pewnie przez ze względu na silny wiatr...

Już niebawem będą stały cztery wiatraki :) E-14 jak do tej pory jest najbliżej Suwałk
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page