Autor Wątek: Wiatraki w Suwałkach  (Przeczytany 398200 razy)

Offline noka

• Administrator
Odp: Wiatraki w Suwałkach
« Odpowiedź #165 dnia: 20 Kwi, 2009, 19:33:11 »
Dzięki za info i witaj w klubie  ;)

To chyba będą miejscówki przedstawione na slajdach w tym poście: klik

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #166 dnia: 20 Kwi, 2009, 19:40:08 »
@TuneR - ładne pociągnięcie  ;)  Na tle tych drzew wyglada na większy niż w rzeczywistości.

E-12 i E-13 , kojarzy ktoś w którym to miejscu?
Zoom 12X  ;D W sytuacjach awaryjnych gdy nie można być na miejscu zdarzeń przydaje się. Jednak z lornetki 15x70 widok był sporo lepszy.

E-12 i E-13 znajdują się w "pierwszej piaskowej drodze" jadąc przez Potasznię - tak mi się wydaje.

Offline pum

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 20 Kwi, 2009, 19:41:39 »
Witam i pozdrawiam zakręconych wiatrakami :)

Mam pytanie do bardziej wtajemniczonych topograficznie: Czy wszystkie wiatraki zlokalizowane będą w okolicach obecnego montażu, czy też jest jeszcze jakaś inna miejscówka.
Dziś przylukałem na Przytorowej na terenie miedzy hurtownią SMYK a Salonem Porty elementy wiatraków, ale to chyba nie "nasze", bo deczko mniejsze. Czyżby jakaś lokalna inicjatywa?

elektryk

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 20 Kwi, 2009, 19:42:25 »
W środę postaram się pogadać z kolegą który pracuje w SIEMENSIE przy budowie tych wiatraków. On napewno wie jak bedą toczyły się prace przy budowie elektrowni. Jak czegoś się dowiem napewno dam znać.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #169 dnia: 20 Kwi, 2009, 19:43:49 »
Dziś przylukałem na Przytorowej na terenie miedzy hurtownią SMYK a Salonem Porty elementy wiatraków, ale to chyba nie "nasze", bo deczko mniejsze. Czyżby jakaś lokalna inicjatywa?
Też dwa tygodnie temu wypatrzyłem te elementy i też na moje oko są mniejsze niż te, z których stawiają konstrukcje w Żywej Wodzie.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #170 dnia: 20 Kwi, 2009, 19:50:28 »
Elektryku - to byłoby wręcz cudownie. W końcu działalibyśmy wg jakiegoś grafika, a nie po omacku  ;D

Pum - ja tez zauważyłem to coś w piątek. Oko robi się coraz bardziej wyczulone na te kształty  :P.

Może niech pawy wyjdzie z psem na spacer i cyknie (albo z okna) - bo ma najbliżej :P

Offline pawy

• - VIP -
« Odpowiedź #171 dnia: 20 Kwi, 2009, 20:03:53 »
Chwila moment i wedle życzenia zrobiłem fotki. Niestety jakość jest średnia ze względu na spory zoom.

Wielkość wiatraków leżących na ul. Przytorowej jest niewątpliwie małą częścią tych w Żywej Wodzie ale... widocznie się płaca ;)

Offline Tokken

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 20 Kwi, 2009, 20:11:57 »
 :o

Widzę że tu jakiś bum budowlany na wiatraki.

Ciekawe gdzie będą stawiane te które leżą na przytorowej.  ???

Ale to są pikusie w prównaniu do tych z Białej Wody/Potaszni

:)

elektryk

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 20 Kwi, 2009, 20:15:05 »
Jeżeli chodzi o foty powyżej to części wiatraków leżą na placu firmy TEHMAR http://www.tehmar.com.pl/ ta firma buduje prawie wszystko co można zbudować. I prawdopodobnie wiatraki są prywatne. Ponieważ z tego co słyszałem coraz modniejsze jest stawianie wiatraków takich przydomowych do ogrzewania domu w zimę. Koszt takiego chińskiego wiatraka to ok. 20 tys zł więc kto ma kase i mieszka w jakimś piździelewie gdzie wieje to poprostu może sobie coś takiego sprawić :P

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Kwi, 2009, 20:19:41 »
Czy prywatne osoby  nie muszą oddawać (sprzedawać) energii pozyskanej z siły wiatru bezpośrednio do sieci?

elektryk

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Kwi, 2009, 20:32:04 »
Aktualnie w przpisach jest zapis że prywatni "producenci" energii elektrycznej muszą najpierw sprzedać wyprodukowaną energię czyli oddać do sieci a potem mogą ją kupić. Całkowicie bezsensowne ale tak jest. Jednak nie każdy moze takową energię sprzedać ponieważ są surowe wymagania co do jakośći tj. częstotliwość i moc itd. Ale mozemy uzywać takiej energii bez problemu do ogrzewania domu prądem ponieważ to jest już metoda ogrzewania a nie pozyskiwania energii elekrycznej. Poprostu nie możemy jej użytkować do żarówki. Z resztą z takich wiatraków zeden zakład energetyczny nie odważy sie kupić energii. Dla ciekawoski taki wiatrak prywatny który zasila naszą sieć średniego napięcia tj 20 kV stoi w Rychtynie. 

Offline pum

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Kwi, 2009, 20:52:19 »
Obejrzałem raz jeszcze protest mieszkańców Jeleniewa w sprawie wiatraków i pogrzebałem trochę w necie i wnioski są następujace:
Obecna inwestycja realizowana jest przez firme RWE na terenie gminy Jeleniewo (Żywa Woda) i gminy Suwałki (Biała Woda, Potasznia),
 natomiast  Gamesa Energia Polska chce wybudować Farmę elektrowni wiatrowych >Pietrowizna<  zlokalizowana będzie w całości w gminie Jeleniewo, w obrębach Jeleniewo, Wołownia, Leszczewo. Prudziszki, Rychtyn, Białorogi oraz Suchodoły.
Projekt przewiduje maksymalnie 10 elektrowni wiatrowych o łącznej mocy nie przekraczającej 25MW. ???

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #177 dnia: 20 Kwi, 2009, 22:27:34 »
Obejrzałem raz jeszcze protest mieszkańców Jeleniewa w sprawie wiatraków i pogrzebałem trochę w necie i wnioski są następujace:
Obecna inwestycja realizowana jest przez firme RWE na terenie gminy Jeleniewo (Żywa Woda) i gminy Suwałki (Biała Woda, Potasznia),
 natomiast  Gamesa Energia Polska chce wybudować Farmę elektrowni wiatrowych >Pietrowizna<  zlokalizowana będzie w całości w gminie Jeleniewo, w obrębach Jeleniewo, Wołownia, Leszczewo. Prudziszki, Rychtyn, Białorogi oraz Suchodoły.
Projekt przewiduje maksymalnie 10 elektrowni wiatrowych o łącznej mocy nie przekraczającej 25MW. ???

Ad.1
http://www.rwe.pl/index.php?id=39

Ad.2
Farma wiatraków pod nazwą kompleks Pietrowizna. Ciekawe rzeczy :) Rozmowy trwają również z władzami Krasnopola - tam również chcą utowrzyć farmę wiatraków.
www.jeleniewo.i-gmina.pl/files/12481_OBWIESZCZENIE.doc
http://epodlasie.wipb.pl/biptest/ug_krasnopol/bip/index.php?event=informacja&id=958
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi, 2009, 20:56:15 wysłana przez noka »

wind.power

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 20 Kwi, 2009, 22:48:14 »
Jak ktoś ma ochotę popatrzeć jutro od godz 9:30 będzie montaż rotora na turbinie nr 16 . ;D Chyba że będzie wiało mocniej niż dzisiaj.

wind.power

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Kwi, 2009, 23:05:50 »
Jeżeli chodzi o foty powyżej to części wiatraków leżą na placu firmy TEHMAR http://www.tehmar.com.pl/ ta firma buduje prawie wszystko co można zbudować. I prawdopodobnie wiatraki są prywatne. Ponieważ z tego co słyszałem coraz modniejsze jest stawianie wiatraków takich przydomowych do ogrzewania domu w zimę. Koszt takiego chińskiego wiatraka to ok. 20 tys zł więc kto ma kase i mieszka w jakimś piździelewie gdzie wieje to poprostu może sobie coś takiego sprawić :P

Wiatraki widoczne na zdjęciach są Duńskiej firmy AN Bonus która została kupiona przez Siemensa sądzę że jest to turbina o mocy 300 kW max. może mniejsza. Prawdopodobnie ma jakieś 15-18  lat i nawet w tym wieku nie kosztuje 20 tys. tylko dużo dużo więcej. Jeśli ktoś jest spostrzegawczy zauważy że gondola nie różni się od tych w "białej wodzie"  kształtem, jedynie wielkością i wagą. Jest to ta sama firma tylko moc dużo większa i technologia nowocześniejsza.