Autor Wątek: Wiatraki w Suwałkach  (Przeczytany 398227 razy)

Offline TuneR

• Mega Poster
Odp: Wiatraki w Suwałkach
« Odpowiedź #135 dnia: 18 Kwi, 2009, 21:54:14 »
Witam,

Dzisiaj postanowiłem przyjrzeć się całej sprawie z bliska :) Znalazłem dobrą miejscówkę na zostawienie auta i po kilku krokach byłem pod wiatrakiem. Pierwsze wrażenie piorunujące - jest POTĘŻNY! Spod samej podstawy widok zapiera dech w piersiach.

Fotki:

Później zachęcony widokiem dźwigów i innych ciężkich sprzętów udałem się kawałek dalej, gdzie stawiany jest kolejny wiatrak (podejrzewam, że za parę dni już będzie zmontowany).

Fotki:

Z tego miejsca widać było też kolejne zmontowane śmigło. Po małym rajdzie terenowym zwiedziłem trzeci plac budowy.

Fotki:

W oddali widać jeszcze kilka wykonanych fundamentów. Za kilka miesięcy okolica będzie nie do poznania.

Fundamenty za istniejącym wiatrakiem: (na lewo od nich są też kolejne)

Fundamenty zaraz przy drodze w Potaszni: (w okolicy jeszcze kilka było widać)

Generalnie fajne doświadczenie być i widzieć z bliska jak powstają takie giganty.

Pozdrawiam

Offline bartleo

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 18 Kwi, 2009, 22:14:54 »
I tak oto 3 tygodnie jak się nie mylę po pierwszym transporcie skrzydeł stoi pierwszy wiatrak, musicie przyznać tempo mają niesamowite.... . Ja coś tam kręcę ale nie mam nic powalającego na kolana, jak cos się trafi złożę wszystko i wrzucę na pewno.

Pozdrawiam.

PS. Cieszy natomiast coraz większe grono entuzjastów :).
bartleo

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #137 dnia: 18 Kwi, 2009, 22:18:09 »
Nawet bardzo cieszy :) rozmawiałem rano w czasie transportu z pilotem, od tej pory większość transportów będzie jechać przez miasto rano, około 5- 7.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #138 dnia: 18 Kwi, 2009, 22:22:42 »
@TuneR  - świetne zdjęcia

Lady of Shalott

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 18 Kwi, 2009, 22:51:35 »

Generalnie fajne doświadczenie być i widzieć z bliska jak powstają takie giganty.

Szczerze mówiąc z bliska nie wyglądają tak imponująco jak na tych fotkach...

Przepiękne zdjęcia;D ::)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #140 dnia: 19 Kwi, 2009, 06:46:30 »
Obiecałem zdjęcia, więc prosze:) Może nie są tak imponujące jak poprzednie, ale same elementy robią wrażenie. Wiatrak widać pięknie z ul. Armii Krajowej i z bloków Lityńskiego od 3 do 4 piętra (przy dobrej widoczności). Oczywiście nie są to wszystkie zdjęcia jakie mam, bo mam ich chyba z 30, a wszystkich nie chcę wstawiać.

PS. Zastanawia mnie kiedy będzie następny transport, bo wczoraj wieźli, dzisiaj pewnie nic nie będą ruszać, z resztą są pewnie w tej chwili w Kłajpedzie po kolejne elementy, więc być może w poniedziałek, może we wtorek będzie kolejny transport
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

ploti

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 19 Kwi, 2009, 09:17:18 »
Świetnie że ktoś to wszystko obserwuje i dokumentuje... ;D

P O Z D R A W I A M !!!
« Ostatnia zmiana: 19 Kwi, 2009, 09:31:13 wysłana przez pawy »

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #142 dnia: 19 Kwi, 2009, 10:15:32 »
Jeszcze jedno spostrzeżenie po wczorajszej wyprawie:
- WIEJE TAK, ŻE ŁEB URYWA  :D :D ;D

Idealne miejsce na wiatraki

obserwatorka

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 19 Kwi, 2009, 18:10:21 »
Witam, dlaczego publikowane są zdjęcia pracowników farmy???

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #144 dnia: 19 Kwi, 2009, 19:39:50 »
Zdjęcia pracowników farmy nie są publikowane.
Publikowane są zdjęcia wiatraków, ich elementów składowych i okolicznego krajobrazu, a wygląd którego nie mamy wpływu.   

obserwatorka

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 19 Kwi, 2009, 19:52:18 »
Zdjęcia pracowników są na str 7,
Zgodnie z  Art. 81 ust. 1 Ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z późniejszymi zmianami i uwzględnieniem dyrektyw Wspólnot Europejskich)
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
Zauważ również że nie można tu mówić o odstępstwie od pkt. 2 ustawymówiącym, że fotografować można
osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Nie jest to żadna z wyżej wymienionych, a są to pracownicy wykonujący swoją pracę.
W myśl ustawy, egzekwowanie prawa do ochrony wizerunku następuje na wniosek osoby sfotografowanej lub jej krewnych w linii prostej w przypadku jej zgonu. Krewni mogą występować z pozwem do okresu 20 lat po śmierci osoby fotografowanej.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #146 dnia: 19 Kwi, 2009, 20:18:38 »
Tu bym polemizował.
Dla mnie są oni po pierwsze elementem krajobrazu (z całym szacunkiem dla nich i wykonywanej przez nich pracy) który fotografuję - w tym konkretnym wypadku wiatraka.
Po drugie - przy tak niewielkiej powierzchni twarzy w stosunku do reszty zdjęcia (na których to twarzach trudno doszukać się szczegółów anatomicznych jednoznacznie identyfikujących daną osobę) - mówienie o wizerunku jest jednak chyba lekką przesadą.

Oczywiście jeśli zgłoszą się osoby przedstawione na tych zdjęciach i oświadczą, że poprzez publikację danego zdjęcia ich wizerunek ucierpiał - zdjęcia zostaną odpowiednio zretuszowane.

Drugim rozwiązaniem jest sprawa w Sądzie. Na pewno po otrzymaniu prawomocnego wyroku nie będę uchylał się od wypłaty należnego im wynagrodzenia za pozowanie.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #147 dnia: 19 Kwi, 2009, 20:33:04 »
Wiatrak widac z Bakałarzewa, a dokladniej okolic, około 25 kilometrów.

obserwatorka

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 19 Kwi, 2009, 21:06:52 »
Moim zdaniem nie powinno się publikować zdjęć pracowników i nie są oni jakimś elementem krajobrazu!!!

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #149 dnia: 19 Kwi, 2009, 21:15:02 »
Ludzie.. ja także mam zdjęccia, na ktorych widze pracowników. I nie wiem, czy widok osób stojących tyłem, komukolwiek przeszkadza. Pracownicy widzieli wiele osób robiących zdjęcia, i gdyby mieli cos przeciwko, to podeszliby i wytłumaczyli. Jednak nic takiego się nie stalo - i jak napisano, są oni elementem krajobrazu, z którego robimy zdjęcia, czyli wiatraków, ciężarówek.