Autor Wątek: Wiatraki w Suwałkach  (Przeczytany 413163 razy)

Offline pawy

• - VIP -
Odp: Wiatraki w Suwałkach
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Kwi, 2009, 14:35:47 »
Niezła impreza, ostatnia fotka jest fajna.

noka: dogadałeś się z ekipą montującą wiatrak?

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Kwi, 2009, 16:39:36 »
Nie było dzi młodego ochroniarza i kiszka, nie dostałem smsa, ale nic straconego, zaraz wsiadam w samochód i lecę na E - 17. Jak juz pisałem w SB, dzisiaj ma byc transport - tak wiec sprzęt w torbę i na czaty. Mam nadzieję, że prace się nieco posunęły, i dorzucę troszkę zdjęc z budowy. Życzcie szczęscia Koledzy :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #107 dnia: 15 Kwi, 2009, 16:51:55 »
Przyczaiłem się od strony pola, żeby nie wchodzić na teren budowy. Poniżej jeszcze jedna fotka obejmująca całość w pionie i większych rozmiarach niż na slajdach.

Rozmawiałem też z rolnikiem, którego pole sąsiaduje bezpośrednio z tym wiatrakiem. O dziwo nie narzekał na bliskość samego wiatraka, ale sposób jego budowy i informowanie o przyszłych pracach. Najpierw firma budowlana zatkała odpływy melioracyjne, przez co część jego pola zalana jest wodą. Potem zmontowali śmigło mówiąc, że będzie leżało max 3 dni. Śmigło leży od dość dawna, a jemu zabroniono prac rolnych w obrębie śmigła - gdzie znajduje się jego pole. Przy budowie dróg dojazdowych wysypywano na jego pole materiał ziemny (żwir) i nikt się nie poczuwa do obowiązku uprzątnięcia tego. Mówił, że gdy chciał cokolwiek wybudować zawsze musiał mieć zgodę obu sąsiadów, natomiast w sprawie budowy wiatraków nikt niczego nie konsultował, a firma budowlana traktuje jego ziemię jak swoją.

Offline bartleo

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 15 Kwi, 2009, 17:10:04 »
Teraz to robi wrażenie... . Gratuluję fajnych zdjęć, ja może jutro się wybiorę :)
bartleo

ploti

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 15 Kwi, 2009, 17:56:44 »
No niezłe te wiatraki, ale apropo wiecie że tam wszedzie w tych wsiach bedzie asfalt docelowo, a ile rolnicy zarobią, :o to już chodzą opowieści, ja im nie zazdroszczę ale to ciekawe. pozdrawiam wszystkich zakreconych wiatrakowców.

Offline pawy

• - VIP -
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Kwi, 2009, 19:41:16 »
Ja chyba na jego miejscu bym po prostu się nie przejmował tym co mówią i użytkował swoje pole. Tak mi się wydaje, czy są jakieś uwarunkowania prawne, że nie może tego robić bo na jego polu leży wiatrak?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Kwi, 2009, 20:04:21 »
Sęk w tym, że w użytkowaniu jest problem właśnie. 1/ Zalana część pola  2/ Zakaz wjazdu ciągnikiem obok śmigła - tu foto:

M.in. ten kawałek pola jest (był) przez niego uprawiany.

Co do rekompensat finansowych dla rolników - słyszałem o tym. Podobno jeden z nich będzie np. otrzymywał 8.000 zł rocznie za to, że śmigło "zachodzi" na jego pole. Człowiek z którym rozmawiałem i który będzie sąsiadował z 3 wiatrakami (prawie tuż za domem) - twierdzi, że nie dostanie ani grosza. A wygląda na to, że będzie jeszcze musiał "posprzątać" po całej imprezie.  Prawda leży pewnie gdzieś pośrodku.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #112 dnia: 15 Kwi, 2009, 20:06:41 »
Noka - byłem na miejscu - pracowników brak, stoi tylko jeden element podstawy. Czyli nic się nie zmieniło.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #113 dnia: 16 Kwi, 2009, 16:07:28 »
Dziś załapałem się na montaż ostatniego dużego elementu podstawy wiatraka. Wydaje mi się, ze pozostanie jeszcze niewielka część, do której przytwierdzony będzie wirnik (śmigło). Jest to ten element (położony poziomo) przy którym stoją robotnicy. W dalszej części kilka fotek z coraz dalszej perspektywy Żywa Woda - Biała Woda - Suwałki - żeby pokazać jakich rozmiarów będzie wiatrak.
Pierwsze wrażenie jest takie, że już z Białej Wody wiatrak E-17 nie wydaje się taki duży i nie dominuje aż tak bardzo nad krajobrazem. Zobaczymu jak to będzie wyglądało jak pojawią się jego bracia  ;)

ploti

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Kwi, 2009, 05:14:29 »
Mam pytanko, jak zamieścić zdjęcia na forum, bo mam parę fajnych nawet z bliska, jak wiatrak się już złożył, tzn. umieścił gondole na górze. Proszę o pomoc i pozdrawiam. ???

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #115 dnia: 17 Kwi, 2009, 07:50:56 »
W pierwszym dziale Forum - temat - FAQ  (najczęsciej zadawane pytania) jest opis jak wstawić zdjęcia. Wysyłasz fotkę np. na stronę www.imageshack.us i w swój post wklejasz wygenerwny kod (a właściewie adres linku do fotki z odpowiednimi tagami na początku i końcu).

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Kwi, 2009, 10:33:24 »

marioos

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Kwi, 2009, 11:00:51 »
Witajcie!

powiem Wam, że wiatrak jest widoczny gołym okiem z ulicy Lotniczej! I to nawet widać go całkiem, całkiem... Postaram się zrobić jakąś fotkę i rzecz jasna wrzucić tutaj.  ;)

Pozdrawiam Wszystkich!

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #118 dnia: 17 Kwi, 2009, 11:03:51 »
Jeśli ktoś nei czytał SB - właśnie zaczęto podnosic skrzydła. Biorę lornetkę i idę doglądac ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #119 dnia: 17 Kwi, 2009, 12:00:06 »
Tak szybko się uwinęli, ze nie zdążyłem dojechać na montaż  :D  Poniżej kilka pstryków, a resztę wrzucę  po południu.