Autor Wątek: Suwałki Plaza  (Przeczytany 214693 razy)

Offline MAM

• Super Poster
Odp: Suwałki Plaza
« Odpowiedź #210 dnia: 24 Lut, 2010, 16:29:31 »
TO już teraz mniej ważne życia się nie cofnie.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #211 dnia: 24 Lut, 2010, 16:34:03 »
Widziałem dziś rano karetki pod Plazą i od razu miałem złe przeczucie. Nie sądziłem jednak, że wydarzyła się taka tragedia.
Z doniesień medialnych wynika, że zawalił się element konstrukcji rusztowania na którym przebywali pracownicy.  

Od ponad roku śledzimy postępy prac nad budową tego centrum handlowego. Trzeba przyznać, że tempo zawsze robiło duże wrażenie, a budynek Plazy wyrósł niemal z dnia na dzień. Sami widzieliśmy, że prace trwały bez względu na dni wolne, późne godziny czy silne mrozy.  Mimo to wydawało się, że otwarcie części handlowej w terminie nie będzie możliwe. Być może właśnie presja dotrzymania terminu, spowodowała, że na dalszy plan zeszły kwestie bezpieczeństwa. Na budowie pracują pracownicy wielu firm (podwykonawcy), co dodatkowo komplikuje sprawne zarządzanie.

Plaza ma być centrum rozrywki, ale na razie kojarzy się wyłącznie z ludzką tragedią.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #212 dnia: 24 Lut, 2010, 17:05:38 »
I o tej tragedi mówiono dziś w telexpresie.Przykre.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #213 dnia: 24 Lut, 2010, 17:26:45 »
Za kazdym razem gdy bede tam wchodzil niestety, ale bede mial swiadomosc, ze przy budowie zgineli l udzie.
Jakis czas temu ekipa TVN24 miala relacje na zywo, a teraz chyba wstrzymali prace.

Offline pum

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 24 Lut, 2010, 18:52:52 »
Pamiętacie wypadek z jesieni kiedy to Białorusin utopił się w Okminie, on też przyjechał budować Plazę....

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #215 dnia: 24 Lut, 2010, 19:13:52 »
A ja myślę że i tak się nie dowiemy co było na prawdę przyczyną... Nie chcę osądzać, być może ludzi niewinnych.

A tak nawiasem mówiąc. Nie myślicie, że coś wspólnego ma z tym były budynek aresztu? Przecież tyle ludzi tam zginęło, tyle zła i nienawiści... Może jakieś siły nadprzyrodzone?

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #216 dnia: 24 Lut, 2010, 19:24:38 »
Co oni robią na tej Plazie, że giną ludzie? Nie chcę straszyć, ale jeśli takie bezpieczeństwo będzie po ostatecznym otwarciu to swoją drogą - strach będzie tam chodzić na zakupy, nie mówiąc o przyszłych pracownikach Plazy.. Ale może jak noka napisał, że presja jest co do terminu otwarcia. Ale jednak lepiej uważać..
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline Pawubu

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 24 Lut, 2010, 19:54:10 »
Pamiętacie miesięczny postój z powodu zmiany projektu (chodziło chyba o któreś kino) To też prawo budowlane. Przecież na zdrowy rozum część zachodnią można było budować To prawo budowlane wymusiło postój i opóźnienie robót. Próby nadrabiania kończą się perturbacjami. Tym razem najgorszym co mogło sie wydarzyć.
Współczuję rodzinom pogrążonym w żałobie (*) (*) (*)
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=52454923&posted=1#post52454923

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #218 dnia: 24 Lut, 2010, 20:27:34 »
The_mask - z reguły nie wierze w przesądy, ale tutaj Plaza powoli zaczyna obrastac w nawiedzone miejsce.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #219 dnia: 24 Lut, 2010, 20:29:38 »
I wyobraźcie sobie siebie. Sobotnie popołudnie, beztrosko kroczycie korytarzem, aż tu nagle słychać trzask... Cóż, na pewno nie jeden wchodząc tam, będzie miał pietra... współczuje stróżom...

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #220 dnia: 24 Lut, 2010, 21:14:04 »
Jestem daleki od szukania winnych bo osądzać jeśli nas nie dotyczy jest łatwo,ale ustalanie terminu prawie nierealnego i utrzymywanie go na siłę to jest nierozsądne a nawet chore.Nie mozna iść do celu po ........... .Włodarze przemyślcie to. miesiąc czy dwa w tą stronę czy w tą, zdązycie zebrać te laury i przeciąć tą wstęgę, oby była czysta.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #221 dnia: 24 Lut, 2010, 21:15:21 »
Nie ma co ukrywać, za wszystkim stoją pieniądze... Wcześniej otworzą, wcześniej zacznie spływać szmal do ich kieszeni...

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #222 dnia: 24 Lut, 2010, 21:22:37 »
Ja to rozumiem tylko czy...............nie czas teraz juz sie nad tym zastanowić.(brak mi słów jestem zde...)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #223 dnia: 24 Lut, 2010, 21:28:19 »
Tu nie chodzi tylko o szybsze wpływy. Z przekroczeniem terminu mogą wiązać się np. kary finansowe dla firmy realizującej inwestycję. To także kwestia  prestiżu - terminowość wykonywania zleceń. Jeśli dobrze pamiętam ta sama firma deklarowała że wybuduje AquaPark nawet przed umówionym terminem. Szkoda tylko że w pogoni za czymś tak abstrakcyjnym jak określona data, narażani są ludzie pracujący przy tego typu przedsięwzięciach. Myślę także, że z wnioskami należałoby się wstrzymać do oficjalnych raportów na ten temat. Jednak nieoficjalne doniesienia wskazują właśnie na zaniedbania w kwestii bezpieczeństwa pracy.  

Tymczasem materiał Radia 5:

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #224 dnia: 24 Lut, 2010, 21:40:27 »
 Trzy ofiary śmiertelne ,a jedna osoba jeszcze leży w szpitalu .Rację miał Rockers ,że złe wspomnienia będą pokutować .
« Ostatnia zmiana: 24 Lut, 2010, 21:42:43 wysłana przez gaga »