Autor Wątek: Przedłużenie ulicy Wigierskiej  (Przeczytany 8186 razy)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
Przedłużenie ulicy Wigierskiej
« dnia: 04 Mar, 2012, 08:01:48 »
Władze miasta ogłosiły przetarg na wykonanie prac. Zainteresowane firmy mogą składać oferty do 12 kwietnia.

To będzie największa inwestycja drogowa, której realizacja rozpocznie się 30 kwietnia. Wyłoniony w drodze przetargu wykonawca przebuduje część ulicy Kościuszki, począwszy od skrzyżowania z Wigierską do mostu na Czarnej Hańczy i rozbuduje Wigierską, na odcinku od Noniewicza do ulicy Kościuszki. W sumie będzie to 328 metrów.

Znacznie większy zakres prac czeka firmę budowlaną na tzw. łączniku, który umożliwi kierowcom przejazd z Wigierskiej na Grunwaldzką. Będzie to ok. 700-metrowy odcinek nowej, przechodzącej przez rzekę drogi. Wykonawca będzie więc musiał zbudować także most na Czarnej Hańczy.

Budowa nowej ulicy nie będzie stanowiła żadnego utrudnienia dla kierowców. Mogą one wystąpić jedynie przy łączeniu ulicy z rondem im. Zesłańców Sybiru, czy z Wigierską. Natomiast przebudowa odcinka tej ostatniej drogi, a także Kościuszki będzie wiązała się z ograniczeniami w ruchu.

Inwestycja ma się zakończyć do końca października przyszłego roku. Będzie kosztowała ok. 35 mln złotych, część pieniędzy miasto otrzyma z funduszy unijnych.

wspolczesna.pl

Jestem ciekaw, czy skrzyżowanie Wigierskiej i Kościuszki będzie normalne ze światłami :) czy kolejne rondo w centrum miasta :)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
Przedłużenie ulicy Wigierskiej
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maj, 2012, 07:05:32 »
Znamy najkorzystniejsza ofertę  na budowę  przebicia ulicy Wigierskiej do Grunwaldzkiej w Suwałkach.  To propozycja konsorcjum Przedsiębiorstwa Robót Inżynieryjno – Budowlanych Export – Pribex z Warszawy i  litewskiej spółki „ALKESTA”. Konsorcjum zaproponowało najniższą cenę  - 14,5  miliona złotych. To dwa razy mniej, niż szacowały władze Suwałk. Jeśli żaden z pozostałych siedmiu oferentów nie wniesie zastrzeżeń do przetargu, konsorcjum przystąpi do realizacji zadania. - Zaoszczędzone w przetargu pieniądze pozwolą na realizację innych miejskich inwestycji - mówi Łukasz Kurzyna, zastępca prezydenta Suwałk. W ramach inwestycji powstanie  nowa ulica łącząca Wigierską i Zarzecze oraz nowy most na Czarnej Hańczy. Ponadto miasto przebuduje odcinek ulicy Kościuszki od skrzyżowania z Wigierską do mostu na ulicy Wojska Polskiego jak i samą Wigierską od Kościuszki do Noniewicza. Miasto pozyskało na ten cel dofinansowanie z  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego wysokości 60 procent. To pieniądze, które miały trafić na planowane do budowy białostockie lotnisko regionalne.

radio5.com.pl

Offline noka

• Administrator
Odp: Przedłużenie ulicy Wigierskiej
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maj, 2012, 10:40:29 »
Konsorcjum zaproponowało najniższą cenę  - 14,5  miliona złotych. To dwa razy mniej, niż szacowały władze Suwałk.

Ciekawi mnie jak to się stało, że nasze władze przeszacowały koszt budowy krótkiego odcinka drogi aż o 14 baniek  :co:

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maj, 2012, 10:41:29 »
Widocznie innym firmom tyle nasze władze płaciły, ale bo konsorcjum zatrudnia na czarno :D

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maj, 2012, 08:52:58 »
Albo bedzie taka sama sytuacja jak z przetargiem na dokumentację naszej obwodnicy. Konsorcjum okaże sie niewiarygodne i procedura rozpocznie sie od nowa. Z tego co widac sytuacja taka jest prawdopodobna bo  prace nie rozpoczeły się w uzgodnionym terminie czyli 30 kwietnia. A nie przepraszam napisane jest "To będzie największa inwestycja drogowa, której realizacja rozpocznie się 30 kwietnia". Roku nie podali, wiec narazie termin rozpoczecia inwestycji jest zachowany.

Konsorcjum zaproponowało najniższą cenę  - 14,5  miliona złotych. To dwa razy mniej, niż szacowały władze Suwałk.

Ciekawi mnie jak to się stało, że nasze władze przeszacowały koszt budowy krótkiego odcinka drogi aż o 14 baniek  :co:

noka bo władze szacowały ulicę dwupasmową w kazdym kierunku a konsorcjum podało cene za jeden pas  :-*.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline hellsink

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maj, 2012, 13:10:51 »
Projekty zawsze się robi deko przeszacowane. Czasami są zapisy w umowach z biurem projektowym, że w przypadku niedoszacowania kosztów dopłaca do biznesu.Poza tym ceny niektórych materiałów mogą być  walutach więc dodatkowo zakłada się zapas na wahnięcia kursu.Projekty wycenia się po cenach katalogowych.A firmy  w hurtowniach zawsze mają jakieś znaczne upusty, którymi muszą się "dzielić" z inwestorem bo w dzisiejszych czasach jeszcze nikt nie wygrał przetargu na cenach katalogowych. Nawet sobie nie wyobrażacie jak można zbić cenę zamawiając materiały na tony czy kilometry.
Ja sem netoperek

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maj, 2012, 16:36:02 »
Projekty zawsze się robi deko przeszacowane
Deko - rozumiem, ale nie o 50% stanowiących około 14 baniek.

Offline hellsink

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maj, 2012, 18:36:47 »
Tak na prawdę żeby się wypowiedzieć czy to rzeczywiście to niska cena trzeba by podać oferty pozostałych firm. Może niewiele się różniły. W przetargach jest jeszcze egzekwowany dumping jeśli oferta najniższa jest znacząco niższa( jest podany stosunek procentowy ale nie pamiętam jaki) od pozostałych ofert wtedy należy takową odrzucić. Pozatym co złego jest w tym że projekt był przeszacowany. Miasto żeby wystąpić z przetargiem musiało takie środki mieć zabezpieczone. Więc jeśli faktycznie droga powstanie za 14,5 mln to Suwałki są do przodu  z kasą
Ja sem netoperek

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maj, 2012, 18:44:06 »
Oczywiście, ja to wszystko rozumiem, wydaje mi się jednak, że skala tego przeszacowania jest za duża.

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maj, 2012, 18:51:07 »
Ja sobie tak pomyślałem że może w planach było by ktoś znajomy zarobił .... A tu niespodziewanie ktoś dał niższą ofertę  ;)
Oczywiście to luźne przemyślenia bez wnikania w szczegóły ;D
« Ostatnia zmiana: 16 Maj, 2012, 18:56:29 wysłana przez PIKASON »

Offline AdrianSuvalkai

• Stały Bywalec
  • **

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Wrz, 2012, 14:51:38 »
Ważna informacja dla kierowców w Suwałkach. Jutro zostanie zamknięte skrzyżowanie ulicy Wigierskiej i Noniewicza. Powodem są prace prowadzone w związku z przebiciem ulicy Wigierskiej do ulicy Grunwaldzkiej z budową mostu przez rzekę Czarna Hańcza. Skrzyżowanie będzie zamknięte do 30 września. Objazd będzie się odbywał ulicami- Wigierska- Utrata- Mereckiego- Kościuszki oraz Wesoła- Waryńskiego- Noniewicza- Ciesielska- 1- go Maja.

Offline Pawubu

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Wrz, 2012, 19:54:30 »
chciałem przejechać do Bakałarzewskiej a tu roboty

No to objechałem z ciekawości i taki oto widok:

Ciekawe jak będą robić przecięcie ze szlakiem spacerowym. Mazylo by się Wigierska puścić górą, co by bezstresowo śledzić
 nurt Czarnej Hańczy
ps.
fajny skrypt na dodawanie zdjęć, nie trzeba się grzebać w hostingach, kodach. Bezpośrednio z własnego komputerka.

« Ostatnia zmiana: 03 Wrz, 2012, 20:02:27 wysłana przez Pawubu »

Offline Pawubu

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Paź, 2012, 12:52:40 »
Tak, na pewno będzie mostek. Oto jego fundamenty:

« Ostatnia zmiana: 07 Paź, 2012, 12:57:54 wysłana przez Pawubu »

Offline kamil4711

• Forumowicz
  • *