Autor Wątek: Inwestycje PGK Suwałki  (Przeczytany 51598 razy)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
Odp: Inwestycje PGK Suwałki
« Odpowiedź #120 dnia: 12 Kwi, 2011, 19:47:15 »
Coś się pomieszało dla mnie z tym zużywaniem paliwa, dopiero zacząłem z jazdą samochodem, nowy kierowca, więc...

Szymon - twoje wyjaśnienia są proste i jasne. Nie wiem ile w tym prawdy, ale te informacje co napisałem są ze źródeł osoby drugiej, która najwyraźniej nie zna się na tych sprawach ;) Nie mniej, twoja wypowiedź rozwiała moje wątpliwości.

Swoją drogą wracając dzisiaj do domu przed 15:00 linią nr 14, no i faktycznie - na Pułaskiego, a wcześniej na Podhorskiego normalnie by cisnął ile się da, a wątpię czy nawet przekraczał 40 km/h

Mocą dorównują Iveco-nie wiem czy  chodzi tutaj Tobie o jakiś silnik iveco, czy ciężarówkę z konkretnym modelem silnika, czy jak? Autobusy mają elektryczne ograniczniki.

Mówiąc IVECO w tym wątku mam na myśli nasze autobusy Irisbus Crossway LE
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi, 2011, 19:49:32 wysłana przez Revan144 »
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Kwi, 2011, 21:43:05 »
Nowe, zakupione kilka miesięcy temu „empeki” zużywają znacznie więcej paliwa niż stare.
Nikogo nie osądzam, ale może w mercedesach kierowcy "potrzebują" do jazdy 15 litrów na 100km, albo dostaliśmy merce z przedziurawionymi bakami?

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #122 dnia: 13 Kwi, 2011, 22:59:12 »
A może to kwestia dotarcia? Osobówki które wyjeżdzają nowe z salonu, przez pierwszych kilka tysięcy też zużywają wiecej paliwa. Traktując jednak osobówkę delikatnie, po jakimś czasie silnik się ułoży i spalanie osiągnie wartość katalogową. Autobus komunikacji miejskiej ma jeden, ale poważny problem - nie da się w nim przez dłuższy czas utrzymać podobnej prędkości i obrotów silnika. Przystanki są rozrzucone co kilkaset metrów - w praktyce oznacza to nieustanne przyspieszanie i hamowanie. Nowoczesne ciężarówki w cyklu pozamiejskim spalają 20-25 litrów. Dla autobusów miejskich 45-50 litrów to nie tragedia.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Kwi, 2011, 10:45:23 »
Nie wiem czy było ;P ale warto dodać, że nasze nowiuśkie autobusy, mają zamontowany:

TELEWIZOREK PRZENOŚNY LG :)

Dziś jadąc 14tką, całą drogę odbierał Polsat... Szkoda tylko, że kierowca ogląda TV podczas jazdy, a cały autobus był wypełniony dźwiękami wydobywającymi się z tego małego ustrojstwa...

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #124 dnia: 16 Sie, 2011, 19:23:41 »
W końcu ktoś pomyślał i przesunął przystanki 14tki i 2jki pod Plazę :) z jednej i drugiej strony :)

Nowy rozkład

A tutaj info z Radia5 :)

http://www.youtube.com/watch?v=v4yOXx156k4&feature=player_embedded

Szczegółowe informacje na temat nowego przebiegu linii komunikacyjnych oraz rozkładów jazdy dostępne są na stronie internetowej PGK w Suwałkach pod adresem www.pgk.suwalki.pl
« Ostatnia zmiana: 16 Sie, 2011, 19:26:58 wysłana przez the_mask »

mirutek

• Gość
Nowy rozkład jazdy MPK od 1.09.2011
« Odpowiedź #125 dnia: 17 Sie, 2011, 10:03:17 »
Nowy rozkład jazdy MPK od 1.09.2011 :o http://www.pgk.suwalki.pl/mapka-v2/
cena biletów też nowa-2,50 zł

Offline david565

• Weteran
Odp: Nowy rozkład jazdy MPK od 1.09.2011
« Odpowiedź #126 dnia: 17 Sie, 2011, 10:33:11 »
Pozmieniali nazwy przystanków i teraz wogóle ciężko sie połapać który jest którym przystankiem.  np przystanek Puaskiego-SHEL   został zmieniony na Puaskiego- Witosa

tylko co  to ma wspólnego z tym przystankiem? Stare nazewnictwo było wygodniejsze, przynajmniej było wiadomo o który przystanek chodzi.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #127 dnia: 17 Sie, 2011, 12:52:19 »
Łączę ostatnie dwa posty z niniejszym wątkiem, bo dotyczą tej samej sprawy.

Offline Ula

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 17 Sie, 2011, 16:16:48 »
W związku ze zmianami nazw przystanków nie do końca łapię wszystkie trasy, ale z tego co mnie interesowało najbardziej, to linia 19 jadąca z Kościuszki na Północ będzie teraz zahaczać o Noniewicza, tylko nie wiem po co skoro tam autobusów i tak było zawsze więcej.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #129 dnia: 17 Sie, 2011, 16:17:45 »
Artykuł ze współczesnej trochę więcej dorzuca informacji
Od września zmiana linii komunikacji miejskiej i godzin odjazdu.

Z placu Marii Konopnickiej na osiedle Północ autobusy będą odjeżdżały co pięć minut. Większość tras prowadzić ma obok Plazy, co umożliwi mieszkańcom miasta zrobienie zakupów w centrum.
Nowy rozkład jazdy wejdzie w życie już od września.

Więcej pojedzie do centrum
W ostatnich latach władze miasta inwestowały m.in. w zakup nowych autokarów. Teraz chcą, aby były one w jak największym stopniu wykorzystywane.

– W ciągu roku autobusy komunikacji miejskiej przewożą około 3,5 tysiąca pasażerów – mówi prezydent Czesław Renkiewicz. – Chcielibyśmy, żeby suwalczanie pozostawili samochody w garażach i przesiedli się do empeków.

Stąd decyzja o zmianie tras, które mają umożliwić mieszkańcom osiedli łatwiejszy dojazd do centrum.

– To będzie rewolucja – nie ukrywa Łukasz Kurzyna, zastępca prezydenta miasta. – Część linii, np. Bis zostanie w ogóle zlikwidowana. Większość tras – zmieniona.

Na przykład „jedynka” umożliwi dojazd z osiedla przy Emilii Plater do szpitala. Autobusem nr 11 będzie można dojechać z Kameny na ulicę Dwernickiego, a „osiemnastka” zawiezie z osiedla Kamena do szpitala i na cmentarz. Z centrum miasta do nekropolii będzie też można dojechać wsiadając do autobusu nr 5, albo 17. Pięć linii umożliwi dojazd z placu Marii Konopnickiej do szpitala, a „dziewiątka” na osiedle Piastowskie.

– Będzie też więcej autobusów na osiedlu Zahańcze, Powstańców Wielkopolskich i Hańcza – dodaje wiceprezydent Kurzyna.

Korekta też wchodzi w grę
Nowy rozkład jazdy już znajduje się na stronie internetowej Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej, które zarządza komunikacją. Dodatkowo, w mieście będą ustawione mapy z zaznaczonymi trasami przejazdu autobusów. Pojawią się też nowe tabliczki na przystankach.

Dzięki nim można będzie oszacować np. czas podróży. – Zdajemy sobie sprawę z tego, że ze zmian nie wszyscy będą zadowoleni, ale wymaga tego rachunek ekonomiczny – dodaje prezydent. – Natomiast uwagi zasadne zostaną wzięte pod uwagę przy korekcie rozkładu, którą być może trzeba będzie dokonać od nowego roku.

Przypomnijmy, że od września zmienia się też cena biletów. Za jednorazowy przejazd trzeba będzie zapłacić 2,50 zł.

mirutek

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 18 Sie, 2011, 08:38:51 »
Jak ktoś oglądał  rozkład jazdy to zauważył że brak jest 19 w niedzielę .Ciekawy jestem jak ludzie dotrą do pracy(Laktopol,Sudowia,Drobiarze).Ten co układał ten rozkład widac że ma wolne niedziele i święta,a w tych zakładach pracują w piątek i świątek.Ja myślę że tych ludzi będzie woził swoim wozem PREZES PGK :dokitu: :dokitu: :dokitu:

Offline Neciak

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 18 Sie, 2011, 11:04:45 »
Jak ludzie mają się przesiąść z samochodów do autobusów, skoro cena biletu w tak małym mieście jest równa cenie biletu z Krakowa? Tam za 2,5zł przejadę kilkanaście km, tutaj nie zdążę nawet pomyśleć a już dojadę.. I to za taką cenę.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #132 dnia: 18 Sie, 2011, 16:04:06 »
Jak ktoś oglądał  rozkład jazdy to zauważył że brak jest 19 w niedzielę .Ciekawy jestem jak ludzie dotrą do pracy(Laktopol,Sudowia,Drobiarze).Ten co układał ten rozkład widac że ma wolne niedziele i święta,a w tych zakładach pracują w piątek i świątek.Ja myślę że tych ludzi będzie woził swoim wozem PREZES PGK :dokitu: :dokitu: :dokitu:

A to co?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #133 dnia: 18 Sie, 2011, 16:39:03 »
Jak ludzie mają się przesiąść z samochodów do autobusów, skoro cena biletu w tak małym mieście jest równa cenie biletu z Krakowa?
Suwałki od września 2.50 , Kraków już - 2.80 (ale nie powiedziane, ze nie wzrośnie) Warszawa z 2.80 na 3.60 - chyba najwyższy wzrost.  
Ceny paliw idą w górę, więc nie wyobrażam sobie, żeby ceny biletów nie rosły. Być może w Krakowie przejedzie się więcej km na jednym bilecie, ale u nas cena wzrosła o 15%, a np. w Wa-wie o 30%.

mirutek

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 18 Sie, 2011, 23:33:06 »
Przepraszam ale na rozkładzie jazdy przystanek Kowalskiego/Paca kierunek Papiernia brak jest 19 w niedzielę i święta
« Ostatnia zmiana: 19 Sie, 2011, 06:25:18 wysłana przez the_mask »