Autor Wątek: Obwodnica Suwałk  (Przeczytany 27536 razy)

Offline noka

• Administrator
Obwodnica Suwałk
« dnia: 15 Lut, 2008, 20:58:59 »
Jak donoszą media, znaczna cześć mieszkańców osiedla Kamena - w tym również ja - nie zgadza się z planami budowy drogi przebiegającej pomiędzy Osiedlem a Fabryką Mebli "Forte" .

Przedstawiciele Urzędu Miasta oraz zwolennicy przytaczają następujące argumenty za budową drogi:

• inwestycja zostanie na wykonana gruntach od dawna przeznaczonych na ten cel,
  • nastąpi odciążenie i udrożnienie ruchu przez miasto,
  • skutecznie połączy ul. Pułaskiego (czyli os. Północ) z ul. Sejneńską (wyjazd na : Krzywe , St. Folwark, Sejny),
  • zostanie zminimalizowana szkodliwość inwestycji poprzez oddzielenie drogi pasem zieleni i ekranami dźwiękoszczelnymi.
  • oddanie do użytku nastąpi po zbudowaniu obwodnicy Suwałk, więc TIRy ominą Kamenę
  • leży w interesie miszkańców miasta

Mieszkańcom Kameny oczywiście ten pomysł nie przypadł do gustu, gdyż jak wiadomo: hałas i spaliny nie są czymś mile widzianym na żadnym osiedlu.
Ponieważ nasze argumenty,  nie są eksponowane w mediach tak silnie jest strony przeciwnej, pozwolę wyrazić swoje wątpliwości odnośnie tej inwestycji, zwłaszcza, że jeśli droga powstanie - będzie biegła pod moimi oknami.

Kamena
Czyli północno-wschodni kraniec miasta, dojazd właściwie tylko ul. Północną lub Różaną. Kościół, poczta, bank, bar, CPN i sklep Żuczek (najlepszy w mieście 8)). Taka mała wioseczka na skraju miasta, gdzie jest cicho i pokojnie... do czasu gdy nie powstanie ta cholerna

Droga

Podobno była planowana już na poczatku lat '80 (własnie jako obwodnica miasta) i chyba na ten fakt powołują się nasze władze. Tylko, że  od tego czasu realizowanie planów 5-letnich juz dawno przestało obowiązywać, Suwałki bardzo się rozwinęły, granice stefy miejskiej wchłonęły wiele pobliskich wsi... a tu raptem plany odgrzebane jeszcze z PRL-u.

Poza tym kwestia gruntów była "załatwiona" niedawno. Nie byłem na spotkaniu z przedstawicielem Międzyzakładowej Spóldzielni Mieszkaniowej , ale chyba właśnie wówczas poinformował on o zamianie gruntów Spóldzielni (na których będzie budowana droga) na inne grunty zoferowane przez Miasto (są to  informacje przekazane przez osoby uczestniczące w spotkaniu).

Droga czy obwodnica

Tu wyrażę tylko swój pogląd. Gdyby miała powstać droga zwykła - łącząca os. Północ-> Falka -> Kamenę -> do ul Sejneńskiej czyli do lokalnego ruchu mieszkańców - to chyba nie miałbym nic przeciwko. Doskonale rozumiem, że aby wybrać się  z Północy na Krzywe trzeba jechać przez centrum miasta, że jest to utrudnienie i nieporzebne "korkowanie" centrum, że mieszkając w miescie należy liczyć się z tym, że "coś" może być wybudowane "pod oknem". Litości, ale nie obwodnica na osiedlu!

Władze twierdzą , że nie będzie to obwodnica. Że ta droga zostanie oddana do użytku po obwodnicy. W takim razie czegoś tu nie rozumiem. Po co budować drogę dwupasmową, w dodatku z ekranami i pasami zieleni zmniejszającymi hałas i emisję spalin? To tak jakby budować wieżowiec twierdząc, że zamieszają tam tylko 2 rodziny.
Jeśli ta droga będzie przecinać ul. Sejneńską i połączy się z Utratą z jednej oraz Pułaskiego z drugiej strony (jako część planowanego ciągu komunikacyjnego) to jest to nic innego jak obwodnica. Nawet jeśli nie pojadą TIRy - będzie to poprostu obwodnica miasta dla ruchu samochodwego z południa na północ i odwrotnie. Czyli zamiast ciszy i spokoju - hałas i smród spalin na całym osiedlu. 
Poza tym nie ma jednoznacznej deklaracji, że nie bedzie to właśnie obwodnica dla TIR-ów. Dotychczas  zapewnienia te opierają się na słowie "najprawdopodobniej" - czyli nic pewnego.

Co dostaniemy w zamian?

Mieszkańcy Suwałk dostaną nową drogę, Spółdzilelnia nowe grunty, a co od Władz dostanie Kamena poza smrodem i hałasem?

Droga (obwodnica) zabierze nam część osiedla - czyli zajmie teren od płotu FM Forte prawdopodobnie do chodnika przy bloku. Obecnie znajduje się tam prowizoryczne boisko do gry w piłkę gdzie grają dzieci oraz "parking" dla samochodów .  Nowe miejsca do parkowania raczej nie powstaną bo nie bardzo jest gdzie. Więc zacznie się pewnie parkowanie na trawnikach i chodnikach. Ceny nieruchomosci na Kamenie napewno spadną , więc jako mieszkańcy osiedla poniesiemy znaczny koszt tej inwestycji. O planach rekompensaty lub zadośćuczynienia nie słyszałem - nie chodzi mi oczywiście o wypłaty "odszkodowań" lecz o poprawę warunków codziennego funkcjonowania na osiedlu.

Alternatywa

Obwodnica jest potrzebna. Droga - jako droga zwykła - byc może też. Lecz w dziejszych czasach takie inwestycje jak obwodnice buduje się poza strefą miejską. Jeżdżąc po kraju widziałem takie właśnie rozwiązania. Więc skoro decydujemy się na obwodnice czy też drogi wielopasmowe o dużym natężeniu ruchu, niech będą one położone poza miastem, poza osiedlami, poza strefą zabudowaną. Niech będą pomyślne przyszłościowo , z uwzględnieniem rozwoju miasta , a nie w oparciu o plany sprzed 30 lat.
Oczywiście takie rozwiąznie jest droższe ( m.in wykup dodatkowych gruntów), ale czy Miasto ma prawo oszczędzać na naszym - czyli mieszkańców Kameny - zdrowiu, komforcie codzinnego życia i  majątku (którgo wartość zmaleje)?

Cała sprawa nie dotyczy w zasadzie tylko osiedla Kamena, lecz także Falka i domów położonych "przy" trasie.

« Ostatnia zmiana: 29 Gru, 2011, 17:08:49 wysłana przez the_mask »

jeden z wielu

• Gość
cały ten protest to tylko dzieło dewotek koscielnych i Zielińskiego.Ten ostatni robił sobie juz kampanie tylko nie wiem do czego -bo ja czekam żeby tego PEDAGOGA rozliczyć za zgodę na udział naszych wojsk w brudnych wojnach ,za włazenie USA-czyli Tel Awiw bis - w d.,za w sumie olewanie woli społeczenstwa-ze niepotrzebne referenda w tak waznych sprawach jak traktat lizbonski czy TARCZA-ot całe oblicze chorej władzy ,który miast pomagac z korzyścia dla swego imidż to na kazdym kroku przeszkadza najlepszemu prezydentowi Suwałk jakiego kiedykolwiek mielismy.Ze wstydem przyznam ze podpisałem protest  bo przyszła sasiadka i obudziła mnie podsuwajac tylko liste do podpisania -stad mój głos tutaj

Offline noka

• Administrator
cały ten protest to tylko dzieło dewotek koscielnych i Zielińskiego

Jak dla mnie to może być nawet dzieło "układu" , a marketing polityczny Pana Zielińskiego ocenią wyborcy.
Działania naszego Prezydenta też oceniam pozytywnie, ale w sprawie tej drogi mam inne zdanie. Jako mieszkaniec spokojnego  osiedla nie chcę mieć dwupasmówki pod oknem. Dziwne?

jeden z wielu

• Gość
rozumiem Twoją obawe -ale tak sie składa że w wiekszości sa to drogi komus pod oknami -nie Tobie ,Nie mnie to komus z drugiej strony suwałk ec etera.teamat wymaga ew spokojnej dyskusji i róznych rozwiazan nawet takich ze jezeli ostatecznie musi byc pod twoim oknem to moze jeszcze jakas akcja zamiany mieszkan czy ew wykwaterowan w drugie mijsce nie gorsz pod względem standartu itp a zasiedlenie tych co nie maja szans na zadne lokum tudziez chetnymi do zamiany -to powinny byc tez koszta takiej obwodnicy-a nie czysta postac protesu -mam nadzieje ze uda sie problem rozwiazac po mysli Pnan jak i z potrzeb wynikajacych z Planu zagosp.przestrzennego  itd.

Offline noka

• Administrator
Nie jestem przeciwnikiem drogi, ulicy, czy nawierzchni alfaltowej na tym odcinku - żeby była jasność. Mieszkamy w mieście , więc to normalne, że są ulice. Jeśli ma to ułatwić życie mieszkańców miasta poprzez szybszą komunikację miejską - wszystko będzie ok. Mi chodzi tylko o rodzaj tej drogi, a nie sam fakt budowy i tu właśnie widzę problem. Droga - w sensie zwykła ulica , to jednak trochę coś innego niż droga dwupasmowa, a zwłaszcza obwodnica. Takie drogi (2 pasy w jedną stronę) projektuje się i buduje z zamiarem obsługi dużego natężenia ruchu, a co za tym idzie : zwiększonego poziomu emisji spalin, hałasu i odebraniu części osiedla dla tej właśnie inwestycji. Stąd jak sądzę protest mieszkańców.
Liczę, że w tej sprawie uda się wypracować jakiś sensowny kompromis.

jeden z wielu

• Gość
jestem za a nawet przeciw

stronasywalk

• Gość
jestem za a nawet przeciw
Jestem za obwodnica

coś z tąd

• Gość
I jak można coś unas w Polsce wybudować np;obwodnice?
Zawsze znajdzie się paru oszołomów co im nie pasuje i protestują dla zasady bo siedzą w domach i z nudów łażą pikietują.Normalny człowiek pracujący nie ma czasu na takie rzeczy.
Chyba że pracuje w organizacji Zieloni, ekolodzy itp.Ale tam za wiszenie na drzewie płacąś 500pln

Offline noka

• Administrator
Po pierwsze nikt tu nie jest oszołomem. Po drugie przeczytaj dokładnie cały wątek.

coś z tąd

• Gość
No cóż zapomniałem że noka mieszka na osiedlu Kamena ::)
Ale wracając do obwodnicy to nawet jeśli wytyczą inną lokalizacje to zawsze znajdzie się ktoś że mu nie pasuje i będzie pikietował.Nie ma takiej lokalizacji żeby wszystkim pasowało.Ktoś musi iść na kompromis a ze padło na mieszkańców osiedla Kamena no cóż ::)Tak dużo piszesz o promocji Suwałk noka a przez centrum miasta jadą tysiące tir-ów.Ładna wizytówka miasta.No i zawsze możesz zmienić adres zamieszkaniajak nie chcesz mieszkać przy obwodnicy ;D Dlaczego przez pare dziesiąd mieszkańców Kameny mają cierpieć tysiące ???
Też nie chciał bym obwodnicy przy swoim osiedlu ale chyba bym nie protestował bo w końcu trzeba myśleć przyszłościowo o wszystkich. OBWODNICA JEST POTRZEBNA i musi powstać  >:(

Offline noka

• Administrator
Odp: Obwodnica Suwałk czy droga przez osiedle Kamena. Protest mieszkańców.
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sie, 2008, 11:13:26 »
Heh, przecież tu nikt nie kwestionuje potrzeby powstania obwodnicy. Spór idzie tylko o lokalizację. Swoje zdanie już wyraziłem. Obwodnica - TAK, ale za miastem (czyli tak jak wszędzie)

coś z tąd

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sie, 2008, 06:27:13 »
Może podasz przykładową lokalizacje tej obwodnicy za miastem :D
Chętnie bym się dowiedział komu tą świnkę podrzucisz ???
Mam propozycję niech każdy kto chce napisze na forum gdzie widział by tą obwodnice.Proszę pamiętać że niema u nas terenów bezludnych i nikt nie chce obwodnicy w swoim sąsiedztwie.Ale ktoś musi iść na kompromis.Wszyscy chcą obwodnicy ale nie przy swoim osiedlu więc GDZIE ???

Offline pawy

• - VIP -
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sie, 2008, 09:43:26 »
To ja już nie rozumiem tego trochę... ta obwodnica nie miała być po zachodniej stronie Suwałk?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sie, 2008, 10:48:07 »
Widzę, że nie dajesz za wygraną  ;D

Oto mapka ze strony UM Suwałki przedstawiająca 2 warianty obwodnicy Zachodni i Wschodni(trzeba sobie kliknąć, żeby powiększyć):

Mapka jest trochę niewyraźna, więc trudno na niej dokładnie odczytać przebieg trasy. Na mapie poniżej spróbowałem nałożyć planowaną obwodnicę w części wschodniej (kolor niebieski). Obok mniej więcej narysowałem jeszcze inną wersję przebiegu obwodnicy - ostatnio lansowaną - czyli przy Osiedlu Kamena (kolor fioletowy).

Wyświetl większą mapę

Sęk w tym, że przy tym najnowszym wariancie obwodnica będzie bliżej bloku i domów, niż teraz są bloki na Utracie, a dokładniej będzie przy samych klatkach.

Przykładową lokalizację trudo podać (nie jestem architektem). Może poprostu tak jak jest wszędzie - czyli poza miastem (tj. poza terenem zabudowanym).
A tak przy okazji - nie jeździłeś nigdy obwodnicami innych miast? Trudno mi uwierzyć, ze nie wiesz jak wygląda i przede wszytskim jakim celom służy obwodnica miasta.

coś z tąd

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sie, 2008, 18:04:56 »
Wyobraź sobie że jeździłem ;D Chociaż nie jest ich wiele w Polsce a te które są to zostały wchłonięte przez miasta.Te linie co namalowałeś to chyba część{połowa}obwodnic bo jak się nie połączą dwie drogi obwodnicą Pulaskiego z Wojska Polskiego to tą obwodnicą to to chyba będą chłopy traktorami z Sejn do Kauflandu jeździć tylko ;D Bo na trasie Suwałki Sejny i z powrotem jest zakaz poruszania się TIR-om a wątpię by został zniesiony ten zakaz