Autor Wątek: Inwestycje w Suwałkach  (Przeczytany 92327 razy)

Offline Endriu290

• Forumowicz
  • *
Odp: Inwestycje w Suwałkach
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Mar, 2011, 19:00:48 »
hotel,nazwy nie pamietam.
djEndru:)

Offline fcfadom

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Mar, 2011, 19:48:31 »
TA hala co stoi to będą tam produkować płyn do spryskiwaczy

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Mar, 2011, 21:27:01 »
A nie do chłodnic? Gdzieś na forum już o tym było pisane...

Offline bipower

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 26 Mar, 2011, 20:31:42 »
Faktycznie,przypomnialem sobie.To ma byc fabryczka plynu do chlodnic.Gosc teraz ma firemke,gdzies na terenie jednostki na Woj.Polskiego(podobno) ;D i teraz stawia nowy,wiekszy budynek.

Offline fcfadom

• Weteran
« Odpowiedź #109 dnia: 04 Kwi, 2011, 17:15:40 »
w sobotę na stadionie Wigier był wypadek facet ma pęknięty kręgosłup , połamany bart i nogi , miał 2,2 promile alkoholu i pracował na czarno .

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #110 dnia: 09 Kwi, 2011, 21:10:43 »
Inwestycja mieszkaniowa, Zielony Zakątek ul.Wojska Polskiego:

Więcej fotek: http://inwestycje.suwałki.org/fotorelacja/fotorelacja-zielony-zak%C4%85tek-8042010

Park Naukowo-Technologiczny:

Po resztę zapraszam pod link: http://inwestycje.suwałki.org/fotorelacja/fotorelacja-park-naukowo-technologiczny-8042011

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #111 dnia: 11 Kwi, 2011, 18:33:17 »
Niemiecka technologia wkracza na ulice

Niemiecka technologia wkracza na suwalskie ulice. Dzięki niej studzienki kanalizacji sanitarnej mają być na równi z asfaltem, tak aby kierowcy ich nawet nie wyczuwali. Wszystko dzięki nowej, zachodniej metodzie łączenia pokryw z betonem. Po raz pierwszy Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji zamontowało takie studzienki przed rokiem, tak na próbę. Pokrywy sprawdziły się na ulicy Podhorskiego, czyli krajowej "ósemce". - Przez cały rok studzienki prawie się nie zagłębiły, dlatego przedsiębiorstwo zamówiło kolejną partię- mówi Włodzimierz Marczewski, dyrektor do spraw eksploatacji w suwalskim PWiKu. Nowe pokrywy montuje firma z Bytomia. Teraz ze studzienkami w Suwałkach bywa różnie. Niektóre są postrachem kierowców. Wymiana obejmie jednak zaledwie 25 studzienek na najbardziej obciążonych ruchem ulicach. Niestety taka operacja nie należy do najtańszych. Zainstalowanie pokrywy z cementową oprawą kosztuje od 2 do 2,5 tysiąca złotych.

Źródło: Radio5.com.pl

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Kwi, 2011, 15:53:43 »
Bat na kierowców przeładowanych ciężarówek

Rozpoczęła się budowa zatoczki do ważenia pojazdów w Suwałkach. Przy skrzyżowaniu ulic - Utrata z drogą na Sobolewo pracuje już sprzęt i robotnicy.- Zatoczka ma być gotowa do końca czerwca - poinformował Radio 5 Romuald Koleśnik, dyrektor Miejskiej Dyrekcji Inwestycji w Suwałkach. Dzięki wadze Inspekcja Transportu Drogowego bez tamowania ruchu będzie mogła sprawdzić, czy samochody ciężarowe, które wjeżdżają do miasta nie są przeładowane.- Urządzenie do ważenia pojazdów ma odstraszyć kierowców przeładowanych ciężarówek ze żwirem, które niszczą miejskie ulice wyjaśnia - Koleśnik.

Źródło: Radio5.com.pl

Zastanawia mnie tylko, dlaczego zatoczka jest po stronie jezdni, pojazdów które wyjeżdżają z miasta... Ciężko będzie ściągnąć TIRa na bok bez blokowania ruchu
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi, 2011, 15:58:19 wysłana przez the_mask »

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #113 dnia: 14 Kwi, 2011, 09:57:40 »
Ruszył również długo oczekiwany remont ul. Mereckiego. Wartość inwestycji - ok 2,4 mln zł.

http://www.youtube.com/watch?v=IgQoJyd0EmQ&feature=player_embedded

Zastanawia mnie tylko, dlaczego zatoczka jest po stronie jezdni, pojazdów które wyjeżdżają z miasta... Ciężko będzie ściągnąć TIRa na bok bez blokowania ruchu

Raczej nie. Poczatek zatoczki bedzie jeszcze w miejscu gdzie sa dwa pasy na Utracie a że TIR-y teoretycznie jeżdzą prawym (zewnetrznym), wiec zjazd do zatoczki moim zdaniem przebiegnie bez wiekszych utrudnień w ruchu.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #114 dnia: 14 Kwi, 2011, 21:29:31 »
Nie dopisałem ;P Prawidłowo powinno być tak:

"Zastanawia mnie tylko, dlaczego zatoczka jest po stronie jezdni, pojazdów które wyjeżdżają z miasta... Ciężko będzie ściągnąć TIRa na bok bez blokowania ruchu, który wjeżdża do miasta"

Offline top2000

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 17 Kwi, 2011, 23:28:19 »
no chyba że pan inspektor będzie wybiegał z lizakiem i ściągał tira na zatoczkę :D

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Kwi, 2011, 05:18:25 »
A co za tym stoi, blokował ruch i to na dwóch pasach...

Offline bipower

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Maj, 2011, 18:17:41 »
Widząc nagły rozwój naszego miasta (mam na myśli budowa nowych obieków handlowych) serce sie raduje,bo w końcu Suwałki nie będą małomiasteczkowym punktem na mapie.
Jednakże mam uzasadnione obawy,czy oby nie za dużo otwiera sie marketów.Plaza , Obi , Tesco , Media Expert , Kaufland , niezliczone ilości biedronek i jeszcze w planach Carrefour to jednak wg.mnie za dużo jak na nasze biedne okolice. Niewiele osób w Suwałkach ma zwyczaj spędzać niedzielę w markecie ,tak jak to bywa w wiekszych miastach, bo jak dotąd nie mieli takiej możliowości. Własciciele większości sklepów w Plazie są zszokowani frekwencją klientów w weekendy w sensie negatywnym ( informacje,ile to ludzi odwiedza Plazę , są raczej propagandą sukcesu).Oczywiscie chciałbym mylić się, ale mieszkałem kilka lat w większym Białymstoku i tam np.w Carrefourze Zielone Wzgórza ,już po roku zaczeły sie problemy z opłacalnością prowadzenia sklepu np.w galerii.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Maj, 2011, 18:27:02 »
Jednakże mam uzasadnione obawy,czy oby nie za dużo otwiera sie marketów.Plaza , Obi , Tesco , Media Expert , Kaufland ,
Myślę, że nie musimy się niczego obawiać (my - mieszkańcy). To problem tych sieci, czy ich inwestycje okażą się rentowne.
Dla nas korzyść jest taka, że 1) większa konkurencja w branży = niższe ceny, lepsza jakość obsługi itp,  2) będzie więcej miejsc pracy.

Negatywy to zabijanie lokalnej drobnej przedsiębiorczości, mam na myśli głównie osiedlowe sklepiki spożywcze, które nie wytrzymują konkurencji  z Biedronkami, Lidlami i innymi tego typu ... a dojdą przecież kolejni gracze.

Offline Endriu290

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Maj, 2011, 18:55:14 »
zobaczymy jaka będzie frekwencja latem jak będzie naprawdę ciepło. Litwini też swoje robią.
djEndru:)