Autor Wątek: Zagadki związane z Suwałkami  (Przeczytany 183711 razy)

Offline Lizabi

• Stały Bywalec
  • **
Odp: Zagadki związane z Suwałkami
« Odpowiedź #285 dnia: 20 Sie, 2008, 07:02:42 »
Jak dlugo Suwalki nalezaly do zakonu Kamedulow? ???

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #286 dnia: 20 Sie, 2008, 10:44:51 »
Witaj Lizabi! Sękacze znane były rownież we Lwowie i tamtych stronach.Moi rodzice ,po zawarciu związku małżeńskiego,wyjechali
w tamte strony i mieszkali tam do czasu ,aż mama zaszła w ciążę ze mną ,dla bezpieczeństwa uchodzili w głąb Polski
Dlatego znam potrawy wschodnie ,szczególnie te przekazane przez moją mamę -właśnie gołąbki z kaszą są przywiezione z tamtych
stron.Kiedyś w poznańskim robiono pierogi tylko z mięsem,a ja od dziecka jadałam je z owocami. O Katyniu też wiedziałam od naj-
wcześniejszych lat,a zsyłka groziła moim rodzicom przez całą wojnę ,gdy doszło do nich ,że są na liście ,to wyjechali aż do moich
urodzin do Zakopanego.Potem po wyzwoleniu wrócili do rodzinnego Poznania.Moja siostra miała jako miejsce urodzenia wpisane ZSRR.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #287 dnia: 20 Sie, 2008, 14:15:14 »
  Odpowiadam na zadane pytanie,ale nie jestem pewna;naszukałam się dość solidnie -nigdzie nie znalazlam konkretnej odpowiedzi.
Jednak podjęłam decyzję i piszę ,że był to 1796,bo wtedy nastąpiła kasacja klasztoru.Od 1866 zostały Suwałki stolicą guberni,ale
wtedy nie było już kamedułów na Wigrach,więc pozostaję przy 1796r.
Ciekawostaka ,którą znalazłam np.na temat otrzymania praw miejskich - Wikipedia podają 1720r , u Kopalińskiego podają 1715r.
i tak samo jest z innymi faktami dotyczącymi Kamedułów,ale narazie nie napiszę gdyż chcę zadać kolejne pytania.Myślę ,że przy
innych tematach też istnieją rozbieżności.
Sprostuj mnie jeżeli żle odpowiedziałam.
A teraz zadam kolejne pytanie : W którym roku kameduli przybyli do Polski i kto ich sprowadził?

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #288 dnia: 22 Sie, 2008, 16:16:38 »
Kochani ,a co z odpowiedzią na moją zagadkę ?    Lizabi też nie potwierdziła mojej odpowiedzi i teraz biedna tkwię w niepewności!
                                                                                                                             Straszne - gaga

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #289 dnia: 24 Sie, 2008, 00:43:15 »
No! nie ładnie ,żebym sama odpowiadała ?
  Kameduli zostali sprowadzeni do Polski w 1603r przez Mikołaja Wolskiego -marszałka nadwornego Zygmunta III- oddając im
wzgórze w Woli Justowskiej pod Krakowem.
[Wikipedia mówią o roku 1604,inne żródło mówi o 1605 roku - wg Kopalińskiego]

Nowa zagadka : czy w Polsce istnieje zakon żeński kamedułek?

Offline Lizabi

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 24 Sie, 2008, 04:23:35 »
Gaga przepraszam, a e moj komputer zbzikowal i musialam go zreperowac, Twoja odpowiedz jest oczywiscie prawidlowa to bylo do kasacji dobr zakonnych do 1796 roku przez wladze Pruskie.Wowczas cala Suwalszczyzna, w wyniku trzeciego rozbioru Polski trafila pod panowanie Prus Wschodnich.Pozdrawiam LiZaBi.

Offline Lizabi

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 24 Sie, 2008, 04:38:55 »
Historia zenskich Kamedulek rozpoczyna sie w okresie miedzywojennym,w klasztorze Mniszek Kamedulskichw La Seyne-sur-Mer na francuskim Lazurowym Wybrzezu.
W latach 1935 -1938 wstapilo tam 5 Polek.Myslaly ona o powrocie do kraju, ale wojna pokrzyzowala im plany.Dopiero po zakonczeniu dzialan wojennych powrot do kraju stal sie mozliwy.W roku 1949 osiedlily sie ona w klasztorze nalezacym do Ojcow Bernardynow w Zloczewie.Mam nadzieje ze to o Te mniszki chodzilo. Pozdrawiam LiZaBi.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #292 dnia: 24 Sie, 2008, 11:00:38 »
Tak!   W Polsce kamedułki są od 1948r.

Zagadka : W jakiej miejscowości w pobliżu Suwałk znajdował się obóz jeńców radzieckich?

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #293 dnia: 24 Sie, 2008, 22:41:03 »
Wygląda na to, że był na terenie które obecnie jest już w obrysie miasta. Chyba, że chodzi o inny obóz.

To pierwsza książka o dużym obozie jeńców radzieckich, który Niemcy zlokalizowali w Suwałkach. Obóz jako Oflag 68 Niemcy utworzyli latem 1941 roku, a jesienią 1942 roku przemianowali go na Stalag 1F. Niemiecki obóz jeńców radzieckich w Suwałkach obejmował obszar około 50 hektarów na polach Krzywólki w rozwidleniu dróg prowadzących z Suwałk do Szypliszek i Jeleniewa. Obecnie znajduje się tutaj Osiedle Północ II obejmujące ulice: Witosa, Antoniewicza, Patli, Latyńskiego, Putry, Mickiewicza, Andersa, Wierusz- Kowalskiego i Paca.

Źródło: http://www.um.suwalki.pl/portalvbvs/uploads/2007_aktual/html/promocja_ksiazki.htm

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #294 dnia: 24 Sie, 2008, 22:58:20 »
  Tak! chodziło mi o Krzywólkę.  Brawo  :D

Zagadka: jakie było oznakowanie klas ,na mundurkach chłopaków z Tech.Mechanicznego? Chodzi mi np. klasa pierwsza,dru-
ga ,trzecia itd.czym różniło się to oznakowanie?   

[klimaty Lizabi.]

Offline Lizabi

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 25 Sie, 2008, 01:54:25 »
Sorry Gaga, ale ja pamietam uczniow z lat szescdziesiatych i wowczas nie bylo oznakowan.LiZaBi.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #296 dnia: 25 Sie, 2008, 02:01:42 »
 Witaj LIZABI !  Były !!! Właśnie przeglądaliśmy z mężem zdjęcia z lat szkolnych i na mundurkach czyli na marynarkach mieli ozna-
kowania,a mój mąż kończył w 63r.Jak sobie nie przypomnisz ,to odpowiem.Pozdrawiam gaga

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #297 dnia: 25 Sie, 2008, 18:50:24 »
Witaj !  mnie chodziło o całkowite zaćmienie słońca ,które miało miejsce w Suwałkach w 1956r.
  Jeśli chodzi o 2135 r ,to naprawdę nie mamy szans doczekać. O sękaczu pomyslę póżniej ,a może ktoś mnie ubiegnie ,bardzo bym
się cieszyła . gaga

Lizabi ,Przepraszam moje informacje na temat zaćmienia były niedokładne-Całkowite zaćmienie słońca  w Suwałkach miało miejsce 30 VI 1954 r.Takich mam informatorów.
Teraz panowie doszli do tej daty,wobec tego prostuję moją poprzednią wypowiedż  :P gaga

Offline Dalida

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: 25 Sie, 2008, 20:26:26 »
           Czesci Gaga !
Wiec jak byli oznakowani uczniowie  i co odroznialo ucznia kl.I do innych klas ?
                     Pozdrawiam.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #299 dnia: 25 Sie, 2008, 21:38:02 »
  Cześć Dalida ! jesteście dobre ;D To ja się pytałam ,ale nie będę ''taka'' mianowicie na klapach marynarek mieli odpowiednik
klasy w kształcie rombu i tak klasa pierwsza miała- 1 romb;druga -2 romby i tak dalej.
Sami doszliśmy do tego ,gdy mąż snuł wspominki na ''naszej klasie''.Pozdrawiam   gaga