Sękacz:dziad,bankuch,z niemieckiego-Baumkuchen, z litewskiego -gałęziak.
Pierwsze sekacze upieczono w Berżnikach koło Sejn z okazji odwiedzin królowej Bony.Przepis na sękacz jest w Wikipediach
nie będę go podawała ,bo również na innych stronach dotyczących sękacza są przepisy więc nie będziemy się świadomie po-
wielać.
Druga wersja na temat pochodzenia sękacza mówi ,że jego historia sięga średniowiecza i,że polacy poznali przepis od Jaćwingów.
Z koleji istnieje wersja ,że przepis pochodzi od wędrownego czeladnika ,który służył w Berlinie u piekarza i tam zapoznał się z tym
ciastem.Ów piekarz zapoznał się z sękaczem w czasie pobytu w Chociebużu.Data wg Wikipedii to 1682r. Wobec tego jak dotarł na
wschód Polski ? Małżonka cara Mikołaja II była niemką i uwielbiała ''baumkuchen'',po ślubie gdy przybyła do Petersburga zjechali też
niemieccy cukiernicy.