Autor Wątek: Zagadki związane z Suwałkami  (Przeczytany 183730 razy)

Offline gaga

• - VIP -
Odp: Zagadki związane z Suwałkami
« Odpowiedź #150 dnia: 13 Lip, 2008, 11:01:51 »
  Lizabi!  na moje pytanie odpowiedziałaś poprawnie, co do pytań noki to myślę ,że też Go zadowolisz bo ja w nocy też znalazłam
takie jak Ty odpowiedzi. Ze względu na póżną porę mówiłam sobie ,że napiszę dzisiaj,ale bardzo się cieszę ,że odpowiedziałaś.
Poczekamy na opinię ''naszego Pana'' .
Wymyśl coś następnego  ???  pozdrawiam gaga. ;D

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #151 dnia: 14 Lip, 2008, 23:22:51 »
   noka!  czekamy aż ocenisz Lizabi odpowiedż ,czyżbyś się obraził za ''naszego Pana''? nie będę dalej rozwijala mojej myśli   :P ale
            może już zapomniałeś ,że zadałeś nam pytanie?  Mężczyzno odpowiedz nam. ;) gaga

Offline Lizabi

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 15 Lip, 2008, 06:05:47 »
Czesc!
Mam cicha nadzieje, ze moja odpowiedz na poprzednia zagadke byla prawidlowa, i to dodaje mnie odwagi zadac nastepna.
Hymn Suwalk - kiedy po raz pierwszy i przez kogo zostal wykonany.
Kto jest autorem slow, i kto skomponowal muzyke?
Pozdrawiam Lizabi :-*

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #153 dnia: 15 Lip, 2008, 15:41:44 »
  Jacek Zieliński [Skaldowie] napisał muzykę do hymnu Suwałk;Leszek Moczulski ,poeta [nie mylić z politykiem]napisał słowa.Ten
ostatni pochodzi z Waszej Suwalszczyzny.Mimo to niektórzy mieszkańcy byli niezadowoleni ze słów hymnu.
Kiedy po raz pierwszy wykonano ten utwór  i przez kogo ---nie wiem.
Wiem natomiast ,że Suwałki od 2004r mają swój hejnał,ktory odgrywany jest w południe z suwalskiego ratusza.
  Lizabi !Ty chyba czytasz w moich myślach,bo zamierzałam zadać pytanie na ten sam temat,tylko czekam aż noka się wypowie.
 Moim zdaniem odpowiedziałaś dobrze ,bo tak jak pisałam ,mnie chodziło o Waren w Niemczech ,natomiast szukając odpowiedzi na
noki pytanie znalazłam na Litwie współpracę między szpitalami,radiem ,telewizją i dziennikiem w Alitusce .Natomiast Francjia, roz-
poczęła współpracę z Departamentem Saone-et-Loire;dotyczy wymiany młodzieży,staże urzędników z zakresu rozwoju obszarów
wiejskich. Najwięcej zdziwił mnie fakt ,że współpracę rozptrzął ośrodek jeżdziecki.  Pozdrawiam gaga

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #154 dnia: 15 Lip, 2008, 22:00:01 »
noka!  czekamy aż ocenisz Lizabi odpowiedż ......

Wg mnie odpowiedź pełna i kompletna, więc już nic nie pisałem  ;D

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #155 dnia: 15 Lip, 2008, 22:04:51 »
   Nie bądż taki dowcipny,my oczekujemy Twojego werdyktu ,a Ty nas olewasz :P  gaga

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #156 dnia: 15 Lip, 2008, 22:07:33 »
... a zatem proszę wszystkich o powstanie .....

Ogłaszam werdykt:

Odpowiedź została uznana za .... poprawną  8)

---------Nowa zagadaka ----------

Zagadaka astronomiczna

Jak się nazywa najjaśnieszy obiekt widoczy obecnie (czyli po 22) na wschodniej częsci suwalskiego nieba?  (suwalskiego dlatego, zeby to miało związaek z naszym miastem  ;))
I nie chodzi o Księżyc.
« Ostatnia zmiana: 15 Lip, 2008, 22:22:47 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #157 dnia: 15 Lip, 2008, 23:44:58 »
   Ale się odkułeś  ,poczekaj jeszcze się zrewanżujemy !! :D gaga      A za werdykt dziękujemy ,przeczytałam go córce,stwierdziła,że
dobrze nam .Jesteśmy natarczywe.
« Ostatnia zmiana: 15 Lip, 2008, 23:47:16 wysłana przez gaga »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #158 dnia: 16 Lip, 2008, 01:02:22 »
Jeśli chodzi Tobie o planety ,to odpowiadam : w drugiej połowie lipca rozpoczyna się największa aktywność Perseidy[rój meteorów]
 Natomiast niekwestionowanym ''królem'' tego miesiąca jest Jowisz.
  Z 16/17 lipca obok Jowisza znajdzie się Księżyc.

Chyba nie myślałeś o UFO :P       gaga :-\

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #159 dnia: 16 Lip, 2008, 16:20:28 »
    Jako dobra  :P żona ,rano opowiedziałam  ''suwalczaninowi'' o noki pytaniu,mój małżonek odpowiedział ,że to Gwiazda Polarna.
Ponownie powtórzę ,że nie dyskutowałam [bo tak postępuje rozważna żona :-X],natomiast poszukałam dla własnej satysfakcji
czegoś o tej gwieżdzie i oto:  Wega -gwiazda 58 razy jaśniejsza od słońca.  16 tys.lat temu leżała w tym punkcie,który dzisiaj
zajmuje Gwiazda Polarna. Ona wskazuje północ.
 I teraz jestem zadowolona ,bo może żle odpowiedziałam ,może mój mąż też nie ma racji -za to ja czegoś nowego się dowiedziałam.
 Przeglądając strony o astronomi doszłam do wniosku,że to ciekawy temat.Będę tam zaglądać. No i dowiedziałam się ,że 1 VIII ma
nastąpić całkowite zaćmienie słońca.
Wobec nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło,należy być otwartym na wszystko.

Moja zagadka : co mieściło się kiedyś w budynku  w którym dziś mieści się Wyższa Szkoła Służby Społecznej. ? :P
                                                                                                                                              gaga

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #160 dnia: 16 Lip, 2008, 18:19:13 »
Zagadka astronomiczna rozwiązana prawidłowo (brawa dla żony, która nie słuchała męża). To oczywiście Jowisz.
Swego czasu interesowałem się astronomią i spędzałem nieprzespane noce z teleskopem na podsuwalskich polach.
Potem się zestarzałem i przestałem wyjeżdżać na nocne "łowy"  ;D

Jako ciekawostkę podam, że w sprzyjających warunkach można lornetką zaobserwować 4 najjaśniejsze księżyce Jowisza, które bardzo szybko zmieniają swoje położenie. Wygląda to jak mini układ słoneczny. Przez teleskop (nawet ten najsłabszy) widać także pasy chmur na Jowiszu. 

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #161 dnia: 16 Lip, 2008, 18:40:29 »
  Jak ja to lubię! :D Znowu  mam rację ,jednak jestem lepsza, za to zgrzeję mu kiełbasę na kolację :P  gaga

Offline Lizabi

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 17 Lip, 2008, 00:56:27 »
Witam! :)

Pamietam ten teren, to dawne Technikum Mechaniczne.Od ulicy Kosciuszki w kamienicy byly klasy, na tylach podworza

warsztaty i internat.Mialam tam wielu kolegow, poniewaz wiekszosc chlopcow chodzilo do TM miedzy innymi moj brat.

W pozniejszych latach wlasnie w tym budynku na zdjeciu byla siedziba Ochotniczych Hufcow Pracy.

Pa pa Liazabi 8)

Offline Lizabi

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 17 Lip, 2008, 01:06:21 »
Och zapomnialam  :)
Czy moge zapytac skad pochodzi nazwa Suwalki? ???
« Ostatnia zmiana: 17 Lip, 2008, 01:09:30 wysłana przez Lizabi »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #164 dnia: 17 Lip, 2008, 01:46:32 »
  Nazwa Suwałk pochodzi z ogólnolitewskiego słowa oznaczającego -kałuża,bajoro itp.Po wielu analizach można stwierdzić,że ozna-
cza najprawdopodobniej znaczenie ''miejscowosć usytuowana przy wilgotnym,moczrowatym miejscu'' lub nawet przy jeziorku.
 Należy wspomnieć o etymologii nazwy Suwałki wywodzącej się z litewskiego wyrazu susiwiłkaj-włóczykij.
 Na ten temat napisano kilka prac i tak S.Rospond zrekonstruował nazwę Suwałk jako staropruskie-San-vylka. Jednak kolejne dociekania podważyły tą opinię.
Wieś Suwałki założona przez kamedułów w latach 1682-1690 rozwijała się i w 1720 r. otrzymała prawa miejskie[ale o tym pewnie
wszyscy wiecie].
Lizabi ! nie odpowiedziałaś ,czy na temat hymnu dobrze odpowiedziałam i kto go pierwszy wykonal?
          Jak podobało się Tobie ogłoszenie werdyktu przez nokę?

Moja zagadka : JAKIEGO KOLORU CZAPKI NOSILI CHŁOPAKI z Technikum Mechanicznego?[jako część obowiązkowego mundurka
ucznia] ???
         Pozdrawiam gaga