Autor Wątek: Zagadki związane z Suwałkami  (Przeczytany 176548 razy)

Offline vena

• Super Poster
Odp: Zagadki związane z Suwałkami
« Odpowiedź #1035 dnia: 27 Wrz, 2013, 10:36:00 »
Gago, to jest ul. Noniewicza, a właściwie jej początek albo koniec - jak kto woli. Patrząc na Twoje zdjęcie stoimy przodem do ul Noniewicza, za plecami mamy skrzyżowanie z Narutowicza. Jakbyś "się odwróciła" zobaczyłabyś znak z nazwami ulic. Natomiast idąc w dół na Twoim zdjęciu dojdziesz do skrzyżowania z Żeromskiego i po lewej Plazę, potem z  Dwernickiego, po prawej stronie bank PKO BP, na lewo Stokrotkę i parę metrów dalej w głębi dojrzysz Arkadię i zaraz wzdłuż ulicy blok, którego szukałaś czyli Noniewicza 40  :)

Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #1036 dnia: 27 Wrz, 2013, 20:18:35 »
vena. ul.Noniewicza 40 jest przy postoju taksówek, a dokładnie mówiąc na wysokości znaku ''P''- jak obrócisz zdjęciem w lewym kierunku,widoczne są bloki,za tymi czerwonymi budynkami w głębi tam jest właśnie nr 40.
Owszem z Twojego ujęcia wspomniane bloki są widoczne, ale nie ze zdjęcia które ja wskazuję.
https://www.google.pl/maps?q=&layer=c&z=17&iwloc=A&sll=54.101982,22.932204&cbp=13,86.2,0,0,0&cbll=54.101974,22.931994&sa=X&ei=s9IGUtTZBsXIOaPkgcAG&ved=0CCsQxB0wAA

Nie wspomnę,że numeracja na ulicy Noniewicza jest wzięta z kosmosu. Bo numer 41 widoczny  na zdjęciu znajduje się za Chłodną w kierunku Czarnej Hańczy.  Kiedyś był to numer 39.

« Ostatnia zmiana: 27 Wrz, 2013, 20:24:12 wysłana przez gaga »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #1037 dnia: 27 Wrz, 2013, 21:14:25 »
Szukałam ul.Noniewicza 40. Zdjęcie jakie się ukazuje wg mnie nie dotyczy tej ulicy.
Na pewno jest to zdjęcie z ul. Noniewicza, ale nie jest to blok nr 40 :)
Z numeracją na tej ulicy bywało różnie, np. DH Arkadia miała nr 12, a znajdowała się przy bloku nr 40. 

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #1038 dnia: 27 Wrz, 2013, 21:58:01 »
Gago, widocznie w goglach nie oznakowali wszędzie prawidłowo numerację budynków albo w ogóle nie oznakowali np. na Noniewicza, dlatego mapa pokazuje początek tej ulicy. Tak więc dalej musisz sama poszukać po numerach na budynkach  :P .
Oczywiście blok, który wskazujesz w linku jest tym samym, co na moim zdjęciu tylko z drugiego końca. Kiedyś ten blok miał numer 10 - wiem, bo mieszkałam na tym osiedlu  ;)

Z numeracją na tej ulicy bywało różnie, np. DH Arkadia miała nr 12, a znajdowała się przy bloku nr 40.

A ściślej ujmując to 12A. Dziwne, myślałam, że DH powinien należeć do ul. 1-go Maja, tym bardziej, że blok przed nią stojący ma nazwę właśnie tej ulicy, sąsiednie budynki np. US też...
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #1039 dnia: 27 Wrz, 2013, 23:43:07 »
Mnie właśnie o to chodziło,że zdjęcie nie przedstawia numeru 40.  Potraktowałam to jako zagadkę, bo domyślałam się,że są to ''jakieś''początki tej ulicy.. Poszukałam adres,którego szukałam,ale dla kogoś co całkowicie nie zna Suwałk, takie oznakowanie może być dobrą zmyłką.
Nawet  zgłaszałam problem,ale nic nie wskórałam.

Tak zaszalałam z tymi mapkami,że znalazłam dom w Szczecinie,w którym mieszkaliśmy 4 lata, bo dopiero w 1949 r zamieszkaliśmy na stałe w Poznaniu. Zresztą z Poznania pochodziła moja mama.
Szukałam po innych miastach i wszędzie znajdowałam dokładne adresy, tylko ta nieszczęsna Noniewicza nie dawała mi spokoju, tym bardziej,że jest ona długą ulicą i taka nie dokładność nie powinna się przytrafić.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #1040 dnia: 18 Paź, 2013, 16:23:45 »
Zagadka  Kto może określić lokalizację zamieszczonego zdjęcia. Na temat pomp ulicznych już pisaliśmy, teraz przykład na istnienie jednej z wielu. Podpowiem zdjęcie robiono w 1968 r. Wielu z Was nie było jeszcze na świecie, zatem ....historia ;)

Offline andreak

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #1041 dnia: 18 Paź, 2013, 18:03:54 »
Przecież lokalizacja jest określona. Na 1001 procent.
"Źle nazwać rzeczy, to powiększać nieszczęścia świata". - Albert Camus

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #1042 dnia: 18 Paź, 2013, 19:02:43 »
Zgadza się, ale młode pokolenie może nie pamiętać tego sklepu. Moja córka 44-letnia tylko ten sklep pamięta z naszych wypraw do Suwałk. Ponoć zapamiętała stoisko z klockami  ;)

Offline andreak

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #1043 dnia: 18 Paź, 2013, 20:00:55 »
A u nas w Suwałkach, młode pokolenie nie musi pamiętać, bo my mamy ciągłość, trwałość i niezmienność historyczną.

"Źle nazwać rzeczy, to powiększać nieszczęścia świata". - Albert Camus

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #1044 dnia: 21 Paź, 2013, 20:31:56 »
@andreak   Rozwiązałeś zagadkę - wymyślasz następną  :P

Offline andreak

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #1045 dnia: 22 Paź, 2013, 19:05:56 »
To jakaś nowa zasada?