Autor Wątek: Wspomnienia z PRL-u  (Przeczytany 65115 razy)

Offline MORDUK

• Super Poster
Odp: Wspomnienia z PRL-u
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Mar, 2011, 15:09:27 »
Polecam Wam oglądać powtórki DZIENNIKA TELEWIZYJNEGO z lat 80. Normalnie kabaret. Cały czas tylko I Sekretarz to, I Sekretarz tamto. A to wielki wódz i przywódca to robił. A to tego zabraknie a to prąd odłączą. Same takie wiadomości. A ci prowadzący usmięchnięci od ucha do ucha. Normalnie propaganda, że uuuu. Masakra. Tylko nie pamiętam na jakim kanale. Jeden z trzech TVP Historia, Kino Polska lub TVP Kultura. Nie mylić z Dziennikiem Telewizyjnym Jacka Fedorowicza.

ELO
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Mar, 2011, 16:37:25 »
MORDUK, to jest na kanale TVP Historia ale nie wiem czy kazdy posiada ten kanal, ja np nie mam choc mam dosc duzy pakiet Cyfry+. Bardzo zaluje, ze nie moge obejrzec Dzinnika , tym bardziej, ze pamietam dobrze te czasy  :-\
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Mar, 2011, 17:25:52 »
Wiadomość podana w telewizji była dokładna ponieważ informowała o wprowadzeniu 30 lat temu przez władze PRL kartek na MIĘSO i WĘDLINY

andreak Gdybym słyszała o mięsie,to nie pisałabym tego tekstu,nie wiem w jakim programie Ty słyszałeś,ja słyszałam w Teleexpressie i tam mówiono o kartkach na żywność i dlatego skojarzyłam z kartkami na cukier. Może Ty słyszałeś poprawną wiadomość,ja nie.....

MORDUK i vena Również nie mam TVP Historii,jednak dobrze,że pokazują takie programy,bo młodsze pokolenie może zrozumie co nas tak bardzo uwierało :P

Offline andreak

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 01 Mar, 2011, 18:05:21 »
Cytuję za Maciejem Orłosiem (Teleexpress, 28.02.2011, od 10'50''): "Dziś jest trzydziesta rocznica wprowadzenia kartek na mięso i wędliny".
http://tvp.info/teleexpress/wideo/28022011-1700/3940114

gaga, może Ty słyszałaś tę wiadomość w jakimś innym Teleexpressie...
« Ostatnia zmiana: 01 Mar, 2011, 19:08:16 wysłana przez noka »
"Źle nazwać rzeczy, to powiększać nieszczęścia świata". - Albert Camus

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Mar, 2011, 18:22:48 »
Teraz Teleekspresy i inne Media Kłamią.Codziennie pokazują jak Prezydent jeździ na stokach i jak Premier kopie piłkę.
 Najczęściej to pokazuję Psa OBAMY - takie bawienie polskiego narodu i taki zamordyzm - zamiast Informacji to Dezinformacja np. o ostatniej polskiej fabryce FSO.
Brakuje  w dzisiejszych Mediach otwarcia nowej Szkoły lub otwarcia nowego Szpitala - To trzeba, powinni  Pokazywać Codziennie.
« Ostatnia zmiana: 01 Mar, 2011, 18:28:43 wysłana przez jesiotr1 »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #80 dnia: 01 Mar, 2011, 21:09:58 »
No więc! Powracając do teleexpressu,to odsłuchałam p.Orłosia i faktycznie mówi o kartkach na mięso i wędliny,nawet mówi o wcześniejszych kartkach na cukier..Ja natomiast na pewno słyszałam o kartkach na żywność,spojrzałam na godzinę o której to wpisywałam i dochodzę do wniosku,że wobec tego moje  informacje,nie pochodziły z teleexpressu.
Mam głupi zwyczaj,że nie potrafię siedzieć bezczynnie przed telewizorem i wpatrywać się w obraz,nawet filmy bardzo rzadko oglądam,nic nie robiąc.Może dlatego pokićkały mnie się programy.Przepraszam,że posądziłam o nie solidność p.Orłosia :P,jednak dałabym głowę.
Tak na marginesie,przyglądałam się obecnie i zauważyłam jego podobieństwo Orłosia do G.Miecugowa z TVN.Jawny dowód,że więcej słucham, niż oglądam naszą telewizję.

Przyznaję rację andreak -teleexpress podał prawidłową wiadomość. ;)

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Mar, 2011, 11:25:36 »
MORDUK, to jest na kanale TVP Historia ale nie wiem czy kazdy posiada ten kanal, ja np nie mam choc mam dosc duzy pakiet Cyfry+. Bardzo zaluje, ze nie moge obejrzec Dzinnika , tym bardziej, ze pamietam dobrze te czasy  :-\
TVP Historia jest w pakiecie Vectry - na jej dekoderze pod nr 512...
Dziennik jest codziennie o 19. Teraz lecą wydania z roku 1984 - czyżby odniesienie do Orwela? 

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Mar, 2011, 22:41:53 »
Dziś poczułam się,jakby nastąpiła powtórka z historii :-\ Otóż ludzie zaczynają szukać sklepów,gdzie jest najtańszy cukier i inne produkty i .....wykupują. W moim domu cukru używamy bardzo mało -2-3 kg w ciągu roku,to nie będę szalała,jednak w zeszłym tygodniu kosztował 3,29 zł,a dziś już 5,99 zł -szaleństwo,co będzie przed świętami? -Nie wiem. Ceny idą w górę na wszystkich artykułach,np jajka na rynku są już po 0,80 gr za sztukę,chleb bardzo podrożał 300gr bochenek kosztuje już 1,40 zł. Jak tak dalej będzie,to znowu najbiedniejsi dostaną w t....k :P Zgroza.

Jednak,to prawda,że historia lubi się powtarzać. ;)

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Mar, 2011, 08:34:28 »
To juz teraz wiem dlaczego ludzie tak ten cukier wykupują. Masakra. Myślalem, że jakaś wojna się szykuje lub tylu trunki pędzi dla własnej użyteczności. A to o cenę się rozchodzi. U nas gaga jak widać to samo.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Mar, 2011, 10:32:00 »
Plagi to  dopiero NADEJDĄ.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Mar, 2011, 15:22:25 »
Dziś kolejna sięgnęła Japonię :-\  Jak na złość,znajoma ma synową z Japonii, w Tokio mieszka jej rodzina. Następny problem,to wnuczka mojej bliskiej sąsiadki mieszka w Honolulu,biedna siedzi i się denerwuje,wisi na lini z córką,mieszkającą w Niemczech.
Natomiast nasze krajowe plagi mogą być naprawdę uciążliwe. Ciekawa jestem ile u Was kosztują ziemniaki,u mnie są już od 2-2,50 zł za kg. Nadchodzą święta,więc okazja na wzrost cen jest doskonała  :P Wszystko przed nami  ;)

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Mar, 2011, 18:50:07 »
u nas ziemniole tez w takich cenach..
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Mar, 2011, 08:05:46 »
A po ile  u Was macie jajka?
Za PRLu to Rolnik mógł się  podudować - kupić każdemu dzieciakowi Poloneza i kredyt spłaćić jajkami.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Maj, 2011, 16:10:43 »
A po ile  u Was macie jajka?
Za PRLu to Rolnik mógł się  podudować - kupić każdemu dzieciakowi Poloneza i kredyt spłaćić jajkami.
Jeśli obecne ceny się utrzymają,lub jeszcze pójdą w górę,to i w obecnych czasach rolnik na nich chyba dobrze zarobi.Jajka w Poznaniu na rynku są w granicy 0,60- 0,80 zł.

Okładki- z ''Przyjaciółki'' z lat 60-tych.

Trzynastoletnia dziewczynka żali się,że kupiła plastikowe okładki na książki,każda po 5 zł.Tymczasem okazało się,że podręczniki okazały się o centymetr szersze od wymiaru okładek.Okładki leżą w szafie,a książki musiała obłożyć papierem.Dziewczynka pyta się,czy sklepy nie mogą sprzedawać okładek o takich wymiarach jak podręczniki. W odpowiedzi redakcja pisze:
Jak nas informuje Ministerstwo Oświaty i Szkolnictwa Wyższego produkowane obecnie okładki plastikowe służą jedynie do okładania zeszytów,ewentualnie brulionów.W związku z propozycją Marysi i innych dzieci-Wydział Pomocy Szkolnych w Ministerstwie zwróci się do Centrali Artykułów Papierniczych w Łodzi o ustalenie kilku typowych rozmiarów okładek do podręczników i o jak najszybsze rozpoczęcie ich produkcji.

I jak tu nie uśmiechnąć się  :P Takie były czasy,publicznie roztrząsano nawet taki drobny problem,tylko czy na pewno w praktyce robiono coś  w tym kierunku?

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Maj, 2011, 21:53:32 »

ehhh to ju nie wruti