Autor Wątek: Wspomnienia z PRL-u  (Przeczytany 63021 razy)

Offline gaga

• - VIP -
Odp: Wspomnienia z PRL-u
« Odpowiedź #165 dnia: 18 Lut, 2013, 21:12:27 »
Rocznica katastrofy w Warszawie
15 lutego 1979 roku o godzinie 12:37 w budynku usytuowanym u zbiegu ulicy Marszałkowskiej i Alei Jerozolimskich (rondo Dmowskiego) zwanym ROTUNDĄ, wybuchł gaz. W tej katastrofie 49 osób poniosło śmierć, a 135 zostało rannych.
Czy to była największa katastrofa? Może, jeśli chodzi o Warszawę. Fakt,że trochę ludzie byli przerażeni.

http://interia360.pl/polska/artykul/rocznica-najwiekszej-katastrofy-w-powojennej-polsce-moje-wspomnienia,61081

Pozostałe wypadki w skrócie:

http://youtu.be/7H-6XMfTAAs

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #166 dnia: 13 Paź, 2013, 12:26:21 »
Podróż sentymentalna stalowym szlakiem Sokółka - Suwałki - Trakiszki.

Podróż sentymentalna stalowym szlakiem Sokółka - Suwałki - Trakiszki

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #167 dnia: 14 Paź, 2013, 20:46:19 »
noka pokazał nam podróż sentymentalną podróż polskimi kolejami.  Dla mnie sentymentalną podróżą była moja pierwsza podróż po 35 latach do Suwałk, nie zwracałam uwagi na utrudnienie w drodze powrotnej. Jednak kolejne podróże już takimi nie były i obecnie jeśli zdrowie nam pozwoli, mocno będziemy się zastanawiali jak te 600 km pokonać.

Fajnie się ogląda mijające nas pociągi, ale korzystanie z tych usług jest obecnie gorsze niż za czasów PRL-u. Ciekawostką jest,że kolejarze mają ulgi, jeśli je wykupią w rocznym bilecie- dla żony około 200zł.  Natomiast korzystanie z tych ulg nie jest takie wesołe. Otóż Koleje Polskie podzieliły się na regiony i każdy region inaczej podchodzi do tych ulgowych przejazdów. Najgorszym problemem jest,że panie w kasach biletowych nie są zorientowane do jakiego miejsca ta ulga obowiązuje. Na krótkich trasach i w zasięgu swego regionu, nie ma tego problemu, natomiast na tak długiej trasie, powstaje problem. Wiemy na pewno,że mazowieckie nie respektuje zarządzeń np. wielkopolskich i odwrotnie. Tak jest w całym kraju. Co region, to inne zarządzenia i nie tylko dotyczące wspomnianych ulg.Bałagan jaki obecnie panuje na koleji, jest chyba wynikiem podziałów na regiony.
Nie wiem dlaczego, ale gdy za czasów PRL-u wsiadaliśmy do pociągu przez okna  ;), to w dzisiejszych czasach wydaje się parodią i obelgą dla pasażerów.
Nie zapomnę, gdy w ostatnich latach w jednej powrotnej podróży zapytałam się pana kierownika pociągu, gdzie nas będą awaryjnie wysadzać -bo tak nam zapowiedziano-ów pan ze spokojem odpowiedział,że ...... nie wie. Kurcze, krótkofalówka uczepiona przy mundurze, a on powie pasażerowi,że nie wie. Tego mi brakowało i już byłam wprawiona we wspaniały humor.

Kiedyś lubiłam podróże koleją, nawet z małym dzieckiem ruszaliśmy do Suwałk,ale wtedy mieliśmy tylko jedną przesiadkę w Ełku-podróż trwała 12 godzin, ale można było ją przeżyć. Dziś ta trasa już nie istnieje i trzeba jechać przez Warszawę, Białystok. Niby pociągi mają wygodniejsze wagony,ale częste zmiany rozkładów jazdy, stan torów, na które wydaje się masę pieniędzy nie czynią tych podróży wygodnymi. Ot i jak tu mówić o sentymentalnych podróżach. Okrutna rzeczywistość zabija sentymentalizm.  :-\

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #168 dnia: 15 Lip, 2015, 16:45:46 »
15 lipca 1961 r Nauka religii znika ze szkół.

http://nowahistoria.interia.pl/kartka-z-kalendarza/news-15-lipca-1961-r-nauka-religii-znika-ze-szkol,nId,1852071

Na tak drastyczną decyzję nie zdobyły się władze nawet w okresie stalinowski" - komentował w "Kronice komunizmu w Polsce" Adam Dziurok.

interia

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #169 dnia: 15 Lip, 2015, 19:50:51 »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #170 dnia: 15 Lip, 2015, 20:01:33 »
Jednym słowem Wasz szpital od samego początku miał kłopoty- inaczej mówiąc ''rodził się w bólach''. ;) Zwróciłam uwagę,że nie zawahano nazwać tych prac- brakoróbstwem.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #171 dnia: 02 Maj, 2016, 17:15:45 »
Przeglądając dzisiejszą prasę znalazłam wzmiankę na temat Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Mało kto wie, że ten obiekt zaczęto budować  na warszawskim placu Defilad właśnie 2 maja 1952 r. [ Choć w internecie podana jest data 1 maja.] Wznoszono go jako ''dar narodu radzieckiego dla narodu polskiego'' Na początku nosił imię Józefa Stalina. Budowano go trzy lata i pracowało przy nim 3500 pracowników.
Architektem był Lew Rudniew,a projekt był inspirowany moskiewskimi drapaczami chmur.

Zdjęcie pobrane z internetu.

Głos Wielkopolski