Autor Wątek: Suwalskie cmentarze  (Przeczytany 52978 razy)

Offline noka

• Administrator
Odp: Suwalskie cmentarze
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Cze, 2011, 11:05:57 »
Niestety dziś tam nie dojechałem i zapewne wybiorę się za tydzień. Chciałem o tych okolicach zaczaić się na wschód słońca, ale nie sprawdziłem dokładnie godziny wchodu, wstałem zbyt późno i pojechałem w nieco inne miejsce :-\

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: 06 Cze, 2011, 10:43:04 »
Noka trudno, może kiedyś tam trafisz, chociaż w takiej mgle... Chciałem poczekać na te zdjęcia przed wstawieniem informacji o kolejnym żołnierzu napoleońskim, za którym „nabiegałem” się po pamiętnikach. Owoce tego nie są wprawdzie zbyt imponujące, ale coś tam znalazłem.

Karol Szon /Schon, Szom/
Służbę wojskową rozpoczął w armii pruskiej, w stopniu porucznika bierze udział w bitwach pod Jeną i Pruską Iławą / 1807 jedna z najkrwawszych bitew epoki napoleońskiej /. Nie udało mi się ustalić gdzie i w jakich okolicznościach dostał się do niewoli francuskiej, ale w 1809 r. znalazł się w szeregach strzelców Kurpiów, które to oddziały tworzono z jeńców Polaków. Początkowo wcielono go do 13, a w 1810 przeniesiono do 17 pułku piechoty liniowej, z którym odbył kampanię 1812 r.
Nie był więc kawalerzystą jak chcą niektórzy, a piechurem. Zresztą Napoleon uważał, że dobry żołnierz to ten, który dobrze maszeruje, stąd żołnierze w plecaku obok przysłowiowej „buławy marszałkowskiej” nosili zapasowe podeszwy do butów, chociaż te też na długo nie wystarczały i część na tę Moskwę szła prawie boso. Przed wyprawą 1812 r. 17 pułk J. Hornowskiego znalazł się w dywizji dowodzonej przez J. H. Dąbrowskiego. W czerwcu 1812 r. pułk przechodził przez Augustów, Sajenek, Jastrzębną do Grodna i dalej do Mohylewa nad Dnieprem. Walczy pod Bobrujskiem i Rohaczewem. W swoim „Dzienniku czynności wojennych”gen. Dąbrowski zanotował „...posłałem mocny oddział pod komendą kapitanów Szona i Bromirskiego, który w Rohaczewie niespodziewanie napadłszy na nieprzyjaciela, prócz wielu bardzo wykłutych, przyprowadzili wiele niewolnika i donieśli o rzeczywistej sile nieprzyjaciela”
Być może to za tę akcję został odznaczony kawalerskim krzyżem Virtuti Militari i francuską Legią Honorową.
Po wojnach napoleońskich służy w 3 pułku piechoty liniowej. W 1816 r. otrzymał dymisję i przeszedł do leśnictwa rządowego, został nadleśniczym w Gryszkobudzie  /Suwalszczyzna/
Dalsze koleje losu Karola Szona są już bardziej znane, ale dla porządku przypomnę je w skrócie.
W czasie Powstania Listopadowego  z odciętych oddziałów 23 pułku i strzelców leśnych zorganizował oddział partyzancki, który paraliżował komunikacje Rosjanom w północnej części woj. augustowskiego. Po przegranej bitwie pod Mariampolem, ranny w głowę dostał się do niewoli i wraz z dwoma towarzyszami Mariańskim i Szperlińskim 29.04.1831 r. publicznie powieszony.
Nie natrafiłem na żadne informacje ani o rodzinie, ani o tym gdzie został pochowany.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #107 dnia: 06 Cze, 2011, 16:38:07 »
Trafię na pewno i to już niedługo. Postaram się od razu "zrobić" inne okoliczne cmentarze. Jak już będę miał zdjęcia z Sudawskich to wrzucę do Twego wpisu, więc kolejność będzie zachowana. 

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Cze, 2011, 16:54:31 »
Cmentarz wojskowy w Doylestown / Pensylwania/, w jego polskiej części pochowany jest Suwalczanin Witold Urbanowicz / na zdjęciach jego syn Witold K, Urbanowicz/

http://www.network54.com/Forum/149674/message/1283707005/For+Your+Freedom+and+Ours+-+Polish+Ace+Witold+Urbanowicz's+Gravesite

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Cze, 2011, 19:44:06 »
... w jego polskiej części pochowany jest Suwalczanin Witold Urbanowicz...
Suwalczanin? No, Krzysztofie chyba się zagalopowałeś?  ;)
W Suwałkach uczył się tylko parę lat...

Tak na marginesie => pewnie wiesz, że w Suwałkach jest rondo Urbanowicza? Ale bynajmniej nie Witolda, tylko... Aleksandra Witolda Urbanowicza  :facepalm:

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Cze, 2011, 19:48:22 »

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #111 dnia: 11 Cze, 2011, 08:10:07 »
Nic tu Wojtku z galopady nie było, tylko jako nie Suwalszczanin i nie Suwalczanin, wpadłem w językową pułapkę, ale dziękuję na przyszłość będę się pilnował.

Życiorys tego znakomitego Olszanina ? znam, bo nie wypada go nie znać, nawet jeżeli nie jest się Suwalszczaninem / taka mała wprawka w tych językowych zawiłościach/.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Lip, 2011, 16:41:27 »
Co się odwlecze to ....

Dziś miałem okazję być w okolicy wsi Sudawskie. Zapytałem najstarszego mieszkańca o cmentarz z czasów wojny i od razu wskazał mi cmentarz pomiędzy wsiami Maszutkinie i Wysokie (między nimi jest droga do wsi Sudawskie). Niestety przed wyjazdem niezbyt dokładnie przeczytałem opis Krzysztofa bo to chyba nie jest poszukiwane miejsce „Świdy mogiła”, tylko cmentarz ewangelicki. Cóż wkrótce będę tam ponownie, więc dopytam bardziej szczegółowo.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #113 dnia: 18 Gru, 2011, 16:48:10 »
Poniżej nie cmentarz, ale leśne mogiły - sztuk 3. Brak jest tabliczek, więc nie wiem z jakiego okresu pochodzą. Położenie trudno mi  dokładnie wskazać, gdyż leżą przy leśnym szlaku. Najbliższy znany punkt odniesienia to jez. Muliczne .

Niedaleko (około kilometr marszu) są inne mogiły - byłej wsi Słupie

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #114 dnia: 24 Gru, 2011, 15:26:29 »
Przeglądając kwartalnik "Wigry" natknąłem się na opisy miejsc przedstawionych na zdjęciach powyżej:

Fot. 1 i 2
W uroczysku Wilczy Rynek, u zbiegu Wasilczykowskiego Gościńca z drogami Bielańską i Przewłokową znajdują się 3 mogiły z okresu I wojny światowej z drewnianymi krzyżami. Są tu pochowani niemieccy żołnierze.

Fot. 3
Hipotetyczny cmentarz grzebalny przy nieistniejącej wsi. Informacja o istnieniu cmentarza pochodzi z przekazów ustnych. Krzyż postawiono w 2009 roku przy wsparciu Wójta Gminy Suwałki. Wieś Słupie została przeniesiona na zachód od Suwałk na początku XX wieku.

Źródło:
http://www.wigry.win.pl/kwartalnik/nr36_pam2.htm#top

Offline Marcinek_94

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: 07 Sty, 2012, 21:29:50 »
Witam . Czy ktoś może coś wie na temat krzyża na Krzywólce , mieszkam juz prawie 18 lat a wgl sie tym wcześniej nie interesowałem czy to był przez kogoś postawiony(rodzinny) , czy był postawiony dla wsi ? Szukałem na internecie , zero info , więc może na forum ktoś coś będzie wiedział a jeśli nie to  może proboszcz parafii .

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #116 dnia: 07 Sty, 2012, 22:07:19 »
Może zapytaj starszych mieszkańców Krzywólki lub księży w  tamtejszej parafii  :co:
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline Marcinek_94

• Weteran
« Odpowiedź #117 dnia: 07 Sty, 2012, 22:54:45 »
Raczej księdza będzie trzeba się zapytac ;)

Offline AdrianSuvalkai

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 05 Wrz, 2012, 01:31:51 »
Witam. Mam pytanie dotyczące lokalizacji mogiły członków ruchu oporu z II wojny światowej. Jedyne informacje jakie mi się udało znaleźć na temat to, że 12 członków grupy Bieleckiego rozstrzelano w lesie Szwajcaria. Natomiast na tamtejszym cmentarzu żołnierzy radzieckich nie znalazłem żadnego pomnika ani wyróżniającej się kwatery z inskrypcją o tym zdarzeniu aczkolwiek przyznam, że wszystkich mogił dokładnie nie sprawdziłem. W takim razie proszę o jakieś informacje tej mogiły. Czy jakoś się ona wyróżnia i gdzie jest dokładnie zlokalizowana? Nie ukrywam, że zależy mi na czasie.

Offline Jobo

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 05 Wrz, 2012, 04:16:54 »