Autor Wątek: Suwalskie cmentarze  (Przeczytany 52980 razy)

Offline Krzysztof

• Weteran
Odp: Suwalskie cmentarze
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Gru, 2010, 16:21:07 »
Na razie wstawiam dla tych którzy „nie są w temacie” link do zdjęć z obozów dla jeńców rosyjskich, są tam również zdjęcia z Suwałk. Muszę obejrzeć te zdjęcia, chociaż już widzę że to mi nic nie da .Rozumiem że nie istnieje żaden plan sytuacyjny obozu?   
http://www.bagnowka.com/index.php?m=ww&g=zoom&gal=5&img=81

Offline majros

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Gru, 2010, 16:46:05 »
Edmund Soboń w swojej publikacji o stalagu zamieścił plan sytuacyjny stalagu. Ale jeśli dobrze pamiętam, to szkic był nakreślony na podstawie zeznań świadków.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Gru, 2010, 20:20:05 »
W Stalagu IF/F filii  Stalagu I F Sudauen mamy również tajemnicze blaszki aluminiowe / nie ma nic o napisach/
http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=1357

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Gru, 2010, 09:18:52 »
Wydaje mi się że mamy rozwiązanie naszej zagadki. Podaję limk, jest tam kilkanaście tego typu blaszek, okazuje się że były to identyfikatory koni w armii radzieckiej / koń też szedł do niewoli i często kończył swój żywot w obozowej kuchni /
Takie wyjaśnienie wydaje mi się wielce prawdopodobne, bo co jeszcze można tak nazwać „Строгий”,
„Курок”, „Тихая”, „Рома”, „Глух” jeżeli nie zwierzę.
http://odkrywca.pl/moja-kolekcja,258485.html

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Sty, 2011, 17:41:48 »
Na Cmentarzu Jeńców i Żołnierzy Radzieckich  pochowany jest jeszcze jeden Kotow / Aleksandr Michajłowicz/ Należał do wywiadowczo- dywersyjnej grupy o kryptonimie „Kazbek” 88 batalionu NKWD, działającej na tyłach wojsk niemieckich. Była to niewielka grupa licząca ok. 10 osób. W okolice Suwałk zrzucano ją dwukrotnie. Po raz pierwszy 8 lipca 1944 r. w lasy augustowskie i po raz drugi między 9 a 15 sierpnia 1944 r. /data nie jest pewna/ nad masywem leśnym znajdującym się 30 km na północny-zachód od Olecka. Chodzi prawdopodobnie o Puszczę Borecką. Kotow zginął 1.10. 1944 r. Pochowany w lesie na płn.-zach. od Olecka, ekshumowany i przeniesiony na cmentarz w Krzywólce.
Urodzony w 1923 r. w mieście Kaszyr, sierżant, odznaczony orderem ”Wojny Ojczyźnianej” i medalem  „Partyzant Wojny Ojczyźnianej”.

Offline majros

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Lut, 2011, 12:01:30 »
Jeszcze jedna ciekawostka, znaleziona na rosyjskim forum. Miejsce pochówku sierżanta armii czerwonej Федорa Филипповичa koło wsi Jemieliste.

Mapka pochówku.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/98c2107969180ff7.html

ze strony http://www.srpo.ru/forum/index.php?topic=305.285

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Lut, 2011, 20:07:32 »
ОШСБ – specjalne bataliony szturmowe.
Pochowany na suwalskim cmentarzu Fiodor  Filipowicz  Łaptiew służył w 19 ОШСБ. 18, 19 i 20 bataliony szturmowe utworzono 13.10.1944 r.  a rozformowano 19.12.1944 r. Do tych batalionów wcielono więźniów z łagrów NKWD w Stalino i Charkowie. Czas służby określono na 2 miesiące z aktywnym udziałem w walce. Do normalnej służby przywracano po tych 2 miesiącach, nagrodzeniu orderem lub odniesieniu ran.
Ponieważ batalion walczył w okolicach Suwałk /np. brał udział w zdobywaniu Gołdapi / na suwalskim cmentarzu są groby sporej liczby żołnierzy z tego batalionu.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Lut, 2011, 14:43:55 »
Nie dodałem we wczorajszym poście, że w obozach NKWD w Stalino i Charkowie w 1944 r. przebywali żołnierze radzieccy, którzy mieli nieszczęście dostać się do niewoli niemieckiej i uciec. Po powrocie natychmiast aresztowano ich i osadzano w obozach. Wcielenie do specjalnych batalionów szturmowych było dla nich szansą / jeżeli przeżyli/.

Poniżej dwa nazwiska jeńców pochowanych w Krzywólce.
- Karelin Aleksiej Timofiejewicz
Ur. w 1910 r. we wsi Sielezni tambowskiego rejonu. Do niewoli dostał się 14.02.1942 r. Był w kilku obozach by 22.92.1944 r. trafić do Stalagu I F Sudauen. Zmarł 10.03.1944 r. na gruźlicę.
- Ibadłajew Czimanis
Ur. 1 1911 r. w Uzbekistanie, kołchoźnik. Przebywał w różnych obozach. Od 26.101943 r. w Stalagu I F Sudauen. Zmarł 11.11.1943 r. na gruźlicę.

Istnieje takie przypuszczenie, nie wiem na ile prawdziwe, że Stalag I F w części był wykorzystywany do koncentracji jeńców chorych na gróźlicę.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Lut, 2011, 15:40:22 »
Zobaczcie ile warte są dane Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa / oficjalna strona /. Według tej instytucji zidentyfikowano jedynie 4 osoby pochowane na cmentarzu jeńców i żołnierzy radzieckich w Suwałkach /ich dane na dole/ A przecież listę ekshumowanych i pochowanych tam ma i rosyjski Memoriał i powinny ją mieć służby miejskie opiekujące się tym cmentarzem / gdzieś czytałem że zidentyfikowano ok. 800 żołnierzy/

Poniżej kawałek listy ekshumowanych i pochowanych w Krzywólce.

- Łuka Kondratiewicz Baranow – Urodzony w 1909 r. Zginął 3.08.1944  r. Poprzednie miejsce pochówku
                                                            Nowy Bród. Pochowany w mogile nr 18
- Michaił Dmitriewicz Bołogow -  Urodzony 1923 r. Zginął 5.08. 1944 r. Poprzednie miejsce pochówku 
                                                             Czerwony Folwark. Pochowany w mogile nr 6
 -     Wasilii Fiedorowicz Burłaka    -   Urodzony 1907 r. Zginął 4.01. 1945 r. Poprzednie miejsce pochówku
                                                              Rakówek. Pochowany w mogile nr 3
- Fiodor Iwanowicz Wareszczako – Urodzony w 1910 r. Zginął 5.08.1944 r. Poprzednie miejsce pochówku
                                                               Czerwonka. Pochowany w mogile nr 5.
- Władimir Michaiłowicz Waszczagin – Urodzony 1925 r. Zginął 11.09. 1944 r. Poprzednie miejsce
                                                                    pochówku Trakiszki . Pochowany w mogile nr 5
 -     Siergiej Wasiliewicz Gusiew       -  Urodzony 1914 r. Zginął 1.10.1944 r. Poprzednie miejsce pochówku
                                                                 Fornetka. Pochowany w mogile nr 19
 -     Michaił Jakowlewicz Dworcow   -   Urodzony 1905 r. Zginął 12.06.1944 r. Poprzednie miejsce pochówku
                                                                 Przerośl. Pochowany w mogile nr 23
 -    Ostap Ekymowicz Zajkowskij       -  Urodzony 1900 r. Zginął 6.08.1944 r. Poprzednie miejsce pochówku
                                                                 Pawłówka. Pochowany w mogile nr 22
http://groby.radaopwim.gov.pl/grob/8124/

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Lut, 2011, 08:53:34 »
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc58d2ffb0363bbe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39da7a4526e8b4b2.html

Tak wyglądała karta więźnia obozu Stalag I F Sudauen /brak jest wprawdzie danych osobowych , które znajdują się na 2 stronie blankietu/. O Ibadłajewie pisałem wcześniej dlatego wstawiłem jego zdjecie.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Mar, 2011, 16:41:55 »
Taki dość smutny artykuł dotyczący stosunku władz radzieckich, a później rosyjskich do poległych w czasie II wojny światowej własnych żołnierzy.
http://wyborcza.pl/1,75515,2696065.html

Offline majros

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Mar, 2011, 17:51:42 »
Mi po tym artykule przyszły na myśl zamieszki w Estonii. Tam walczyli o szczątki radzieckich żołnierzy a tu nikogo nie interesują.

Co do karty więźnia to znalazłem jedną z suwalskiego oflagu 68. Niestety nie pamiętam z skąd ją pobrałem.

Przy okazji Krzysztof podziękowania, pomogłeś mi przybliżyć losy pułkownika Kolesnikowa Siergieja Charłampiewicza. Piszę teraz mały artykulik na Ojczyznę-Suwalszczyznę, i znalazłem wspomnienia o dzielnym pułkowniku, co najciekawsze są to wspomnienia z wyzwalania suwalszczyzny.
Pozdrawiam.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Mar, 2011, 10:38:33 »
Cieszę się że mogłem pomóc.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Mar, 2011, 18:15:48 »
Poszukiwałem informacji o grupach dywersyjno – wywiadowczych zrzuconych w lipcu 1944 r. w lasy augustowskie. Te kilku, kilkunasto osobowe grupy nigdy nie wracały w pełnym składzie / jeżeli w ogóle wracały/. Byłem ciekaw czy istnieją jakieś upamiętnione miejsca ich pochówku. Niestety nic nie znalazłem /może źle szukałem /
Poniżej składy osobowe tych 2 grup.

Grupa „Łoś”
Desant 25.07.1944 r. w rejonie jeziora Busznica. Grupa liczyła 14 osób.
- Uczarow Iwan Timofiejewicz –dowódca
-  Postłatiuk Borys Kalinowicz – z-ca
- Bierżałowa Aleksandra Nikitina -  radiotelegrafistka
- Jermakowa Roza Wasiliewna – radiotelegrafistka
- DumanczukStiepan Josifowicz – felczer
- Sawickij Roman Afanasiewicz – zwiadowca
- Swiridienko Iwan Iwanowicz – zwiadowca
- Demidowicz Anatolij Semienowicz – zwiadowca
- Żerdiew Wasilij Demianowicz – zwiadowca
- Kadowuk Wasilij Pimienowicz – zwiadowca
- Zotow Andriej Jewłapiewicz – zwiadowca
- Kowalow Aleksiej Pawłowicz – zwiadowca
- Masicz Iwan Jemielianowicz – zwiadowca
- Starszinskij Bronisław Osipowicz – zwiadowca
- Szczecinin Iwan Iwanowicz – zwiadowca

Grupa „Jasień”
Desant 26.07.1944 w rejonie wsi Gruszki. Grupa liczyła 9 osób.
- Czudunow Fiodor Iwanowicz – dowódca
- Radiuszkina Jewgienia – radiotelegrafistka
- Drozdienko Nikifor – zwiadowca
- Jefremienko Iwan – zwiadowca
- Koziełko Konstantin – zwiadowca
- Konstantynowicz Wiktor – zwiadowca
- Łukomskij Wasilij – zwiadowca
- Owczennikow Jurij – zwiadowca
- Orłowskij Iwan – zwiadowca
- Popow Władimir – zwiadowca

Obie grupy trafiły na oddział „Romana” Juliana Wierzbickiego. Współdziałanie Polaków i Rosjan przypadło na czas akcji „Burza”. Po śmierci „Romana”, który zginął próbując ostrzec oddział „Jasień” przed niemiecką obławą, dowództwo obejmuje Henryk Zaremba „Zrąb”
2.10.1944 r. pod wsią Podnowinka doszło do ostatniej partyzanckiej bitwy w Puszczy Augustowskiej. Niemcy namierzyli radiostację grupy „Jasień”. Obława przez którą próbowali przebić się Polacy i Rosjanie przyniosła duże straty.
Wpisuję tutaj nazwiska poległych, co do których nie miałem wątpliwości. I jest to na pewno niepełna lista.

Oddział „Romana”
- Zaremba Henryk „Zrąb” – dowódca
- Albanowicz Aleksander „ Bąk”
- Albanowicz Zofia „Sarna”
- Zaremba Hipolit „ Sęk”
- Żukowski Franciszek „Czarnota”
Oddział „Jasień”
- Radiuszkina Jewgienia – radiotelegrafistka
- Łukomskij Wasilij Sawieliewicz – zwiadowca
Oddział „Łoś”
- Mosicz Iwan Jemielianow
- Dumanczuk Siepan Josifowicz / przepadł bez wieści/

Podobno / nie podejmuję się tego zweryfikować/ zginęło wówczas ok. 50 ludzi „Romana”, 13 z grup desantowych i 120 Niemców.

Offline majros

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Mar, 2011, 21:03:19 »
Mam przed sobą raport Komisji Opieki nad Miejscami Upamiętnionymi z 1979 roku.
Raport zawiera kilkadziesiąt miejsc upamiętniana z byłego województwa suwalskiego, nie ma żadnej wzmianki o pochówkach z wyżej wymienionych grup dywersyjnych.

Jest za to taki zapis:
Leśny Zakątek w Puszczy Boreckiej
-Głaz upamiętniający działalność zwiadowców radzieckich pod dowództwem H. Mereckiego
-Groby żołnierzy radzieckich

Pozdrawiam.