Autor Wątek: Suwalskie cmentarze  (Przeczytany 54854 razy)

Offline Krzysztof

• Weteran
Odp: Suwalskie cmentarze
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Paź, 2010, 15:10:30 »
-Jestem za zdokumentowaniem / fotografia to jedno z ważniejszych źródeł historycznych / tego co jeszcze da się dokumentować, w taki sposób jak robią to na „ Bagnówce”.
-Społeczności, które dawniej związane były z Suwałkami są dzisiaj tak nieliczne, że nie są w stanie utrzymać w porządku swoich cmentarzy, a służby miejskie ...
 -Na suwalskim mizarze powinny być ziemne kopczyki, jeżeli to był cmentarz wojskowy / w innym wątku   
pisałem o tym / to mogło tam nie być kamieni, które stawiano na cywilnych cmentarzach muzułmańskich.
Chociaż, jak pisze A. Kołodziejczyk w „Cmentarzach muzułmańskich”  „... nagminna była plaga rozbijania piaskowcowych nagrobków na osełki do kos..” W ten sposób w.g.  niego miał być podobno zniszczony m.in. mizar w Suwałkach.
Muzułman chowano głową ku zachodowi i tam powinien znajdować się kamień / jeżeli był/
 -Na cmentarzu prawosławnym jest kwatera petlurowców / żołnierzy Ukraińskiej Republiki Ludowej, którzy pod wodzą atamana Petlury w 1920 r. razem z Polakami walczyli przeciwko bolszewikom, a w II RP byli emigrantami politycznymi. Część z nich osiedliła się w Suwałkach i Płocicznie /
Kilka lat temu na tej kwaterze prowadzone były jakieś prace.
Nagrobki prawdopodobnie oznakowane są tzw.” krzyżem kozackim” z tryzubem.
- Stare pocztówki, zdjęcia miasta i jego mieszkańców możemy oglądać dzięki temu , że komuś kiedyś przyszło do głowy żeby to zdjęcie zrobić, komuś innemu później zadrżała ręka przed wyrzuceniem tego na śmietnik. Warto więc zatrzymać w kadrze to czego za chwilę nie będzie.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Paź, 2010, 17:01:58 »
Nawet byłbym za tym by zrobić spokojny plener w takiej lokalizacji
Plener jak plener, ale na zrobienie dokumentacji foto można byłoby się umówić. Tym bardziej, że w odleglejszych planach mam zrobienie stronki o suwalskich zabytkach - www.zabytki.suwalki.pl i wspomniane zdjęcia mogłyby stanowić zaczątek większego zbioru, obejmującego wszystkie zabytki.

W tym tygodniu postaram się zrobić rekonesans, a potem uzgodnimy szczegóły.

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Paź, 2010, 21:38:01 »
Ehhh znając życie to plener będzie po niedzieli ... więc mnie ominie :/
No chyba że na tyle się zmotywujesz i coś na weekend wykombinujesz :)
A może nawet inni się odważą na spotkanie z nami  ;D ;)
biza kiedyś chciała poćwiczyć to jedną lustrzankę bym jej pożyczył na czas zdjęć  ;)

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Paź, 2010, 19:21:54 »
                                                            Pomniki c.d.

Kilka lat temu w „Tygodniku Suwalskim” ukazał się artykuł, który chyba do dzisiaj nie stracił na aktualności,
„Tajemnica szesnastu” Jeszcze w 2002 r. na tablicy upamiętniającej 16 osób powieszonych w Suwałkach 1.04.1944 r. nie było żadnych nazwisk. Jesienią 2002 r. ktoś na płycie pomnika położył kartkę z nazwiskami 12 osób, po pewnym czasie na grobie znów leżały kartki. Kartki te znajdował właściciel firmy opiekującej się grobami. Próbował zainteresować tym znaleziskiem różne osoby, którym jak mówi powinno zależeć na wyjaśnieniu tej tajemnicy
-W wydanej w 1993 r. książce w. Monkiewicza i A. Dobrońskiego, dość dobrze udokumentowanej, jest 12 nazwisk.
-W postanowieniu o umorzeniu śledztwa / obaj ustaleni sprawcy nie żyją/ prokuratora  Oddziałowej  Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Białymstoku z 25.10.2006 r. tych nazwisk jest 16, ale jak się później okazało te ustalenia nie są do końca oczywiste. Rozpatrywano raczej sam fakt zbrodni, nie zajmując się specjalnie nazwiskami ofiar.

c.d.n.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Paź, 2010, 16:31:41 »
Z wstępnego rozeznania wynika, że wejścia na oba cmentarze są zamknięte.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Paź, 2010, 17:36:06 »
Jeśli o wejścia chodziło, to już dawno to widziałem, że zamknięte. Myślałem, że będziesz parkanem atakował podczas rekonesansu ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Paź, 2010, 17:42:39 »
Nie śmiałem sugerować takiego rozwiązania, ale to będzie chyba jedyne wyjście.

Info Odnośnie wpisów poniżej, które zostały usunięte - szczegóły ewentualnego wspólnego focenia proponuje ustalać w przygotowanym do tego celu temacie -> Jesienny plener, a w tym wątku omawiajmy tylko problematykę suwalskich cmentarzy :)
« Ostatnia zmiana: 07 Paź, 2010, 21:20:15 wysłana przez noka »

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Paź, 2010, 12:00:19 »
                                                           Pomniki c.d.

O jednej z ofiar egzekucji w dn. 1.04. 1944 r. mogę powiedzieć nieco więcej.
Wojciech Wencel ur. 14.12.1900 r. we wsi Gana pow. Wieluń. Uczestnik wojny polsko- bolszewickiej, walczy pod Łupianką Starą, Jabłonną Raszewską / Bitwa Warszawska /Zdemobilizowany w stopniu kaprala w 1923 r.
Najprawdopodobniej jako osadnik wojskowy trafia do osady Ujście gm. Wołłowiczowce pow. Augustów / na Kresach nadawano ziemię zasłużonym żołnierzom wojny polsko- bolszewickiej /Ziemia od lat leżąca odłogiem, zarośnięta, której często nie było czym uprawiać. To było prawdopodobnie powodem dla którego Wojciech Wencel przeszedł do pracy w służbie leśnej, został gajowym i zamieszkał we wsi Muły gm. Giby. Aresztowany jesienią 1943 r.
Niemcy pracowali metodycznie. Więźniowie skazani na śmierć, mieli prawo napisania ostatniego listu do rodziny.
Mam przed sobą kserokopię listu z więzienia w Ragnecie z datą 20.02.1944 r. Kartka papieru, przetarta na złożeniach, dwustronnie wypełniona kształtnym pismem, adresowana do żony i dzieci /ten list rodzina przechowuje do dzisiaj /
W. Wencel informuje rodzinę, że w dn. 11.01.1944 r. sąd doraźny skazał go na karę śmierci, a o wyroku poinformowano go 18.02.1944 r. i dalej cyt. „...do 1 kwietnia jeszcze będę żył ..”
Do listu dołączony był plakat, w którym Niemcy zwolnienie zakładników uzależniają  od zaprzestania do dn. 1.04.1944 r. aktywności ruchu oporu na Suwalszczyźnie, oraz wydania władzom niemieckim rtm. Kazimierza Ptaszyńskiego pseudonim „Zaremba” /komendanta Obwodu AK Suwałki / i Jana Kowalika pseudonim „ Sulima” / Placówka Kuków /
Reasumując, zamieszanie wokół upamiętniania ofiar, to niestety i upływ czasu, ale i nierzetelność osób zajmujących się tą sprawą.

Offline david565

• Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Paź, 2010, 12:26:03 »
Z wstępnego rozeznania wynika, że wejścia na oba cmentarze są zamknięte.

A ja nie widze problemu z wejściem, kto zechce to i tak wejdzie tam, starczy tylko przeskoczyć przez bramke. Niektórzy ludzie nie myslą(chodzi mi o tych co zamykaja cmentarz)
« Ostatnia zmiana: 13 Paź, 2010, 20:05:59 wysłana przez noka »

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Paź, 2010, 13:26:00 »
Nie dziwię się że pozamykane ....
Dziś sprawdzałem teren, no i tam gdzie otwarte to pełno śmieci, puszek, opakowań po papierosach...
Nawet ktoś grafiti se zrobił  >:(

Ps. Z tego co wyczytałem  to klucz na cmentarz jest w urzędzie miasta ;)

Offline david565

• Weteran
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Paź, 2010, 20:02:35 »
Szczerze to nie rozumiem zachowania ludzi którzy niszczą, dewastuja takie miejsca jak cmentarz. Ale jak to ktos kiedyś powiedział " jak by złapali tak jednego z drugim to by w ryk dali  i od razu do parteru zeszli"

Offline Bart76

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Paź, 2010, 20:20:37 »
Dwa lata temu na Święto Zmarłych robiłem zdjęcia na wszystkich cmentarzach i były otwarte, więc może na 01-02.11 będą dostępne bez przeszkód w postaci kłódek na bramach. Jak pogoda dopisze to może być całkiem udany plener. Fajne bym miał zdjęcia, ale niestety moja córa otworzyła aparat i ... wsio prześwietliła.
« Ostatnia zmiana: 08 Paź, 2010, 20:22:51 wysłana przez Bart76 »

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Paź, 2010, 19:56:59 »
Od pewnego czasu starałem się znaleźć jakieś informacje na temat cmentarza cholerycznego w Suwałkach
/chowano tam ofiary epidemii cholery, tyfusu, dżumy/
Moje poszukiwania przyniosły wręcz nieoczekiwany rezultat. Oto co pisze etnograf Oskar Kolberg, który posiłkował się pracami Zygmunta Glogera.
„...Jak wszędzie tak i tutaj są uprzywilejowane miejsca, gdzie ta epidemia z większą lub mniejszą zawziętością panuje lub zupełnie omija. Suwałki stanowią szczęśliwy wyjątek w guberni augustowskiej, tu bowiem cholera i później się zjawia jak w okolicach, nie jest tak srogą i wcześnie znika. Położenie suche, wystawione na przeciąg wiatrów i dobra bardzo woda do picia, mogą się zapewne nie pomału przyczyniać do tego. Suwalczanie w czasie grassowania epidemii piją tzw. Cholerówkę czyli gorzałkę z dzięglem, czosnkiem, imbirem i pieprzem”
To oczywiście nie oznacza że ofiar nie było, ale pewnie niewiele. Ponieważ czasem na cmentarzach wyznaniowych wyznaczano „ pola grzebalne dla choleryków” być może tak też było i w Suwałkach.

Offline Bart76

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Paź, 2010, 21:42:35 »
No cóż "księżycówka" z okolic Suwałk zrobiła swoje w zwalczaniu chorób.

Offline Krzysztof

• Weteran