Autor Wątek: Suwalskie cmentarze  (Przeczytany 52988 razy)

Offline AdrianSuvalkai

• Stały Bywalec
  • **
Odp: Suwalskie cmentarze
« Odpowiedź #120 dnia: 05 Wrz, 2012, 11:27:43 »
Dzięki. Nie znałem tej stronki.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #121 dnia: 22 Paź, 2013, 23:13:31 »
Prolongata grobów -Taka mała refleksja przed świętem zmarłych.

Czytam,że na cmentarzu przy Bakałarzewskiej kończą się miejsca na cmentarzu.http://www.radio5.com.pl/video/4918,film,koncza-sie-miejsca-na-cmentarzu.html

Ksiądz wspomina o możliwości pochówku po upływie 20 lat, w komentarzach poniżej czytam różne wypowiedzi m.in.
Dlaczego akurat księża zarządzają cmentarzami?

Przecież, skoro cmentarz należy do parafii, to kościół zarządza cmentarzem. Tylko komunalne cmentarze znajdują się w zarządzie miasta. Druga sprawa, to prolongata grobów.Nie wiem czy coś się zmieniło,ale 3 lata wstecz, cmentarz na Bakałarzewskiej nie był jeszcze zinwentaryzowany i mało kto płacił prolongatę. Ktoś pisze :
ksiądz nie dodaje ze za przedłużenie na koliejne 20 lat trzeba zapłacić 350 zł a za pozwolenie na postawienie nagrobka 100 zł.

Wiem,że nie każdy ma tak bardzo roszczeniowe spojrzenie na te sprawy, ale dla pociechy podam Wam, jak wyglądają te sprawy w Poznaniu http://universum-poznan.pl/oplata-za-groby/cennik
Ktoś powie, że to duże miasto,ale u mnie bez zgody zarządcy cmentarza nie pochowa się drugiego członka rodziny w grobie bez opłaty prolongaty, a już na pewno przed upływem 20 lat od poprzedniego pochówku, chyba,że grobach głębinowych lub urnę po kremacji.
W zeszłym roku pokazałam [str 40 Na luzie-Poznań] zdjęcie jak u nas przypomina się, o tym obowiązku opłat. Właśnie okres listopadowy, jest najlepszą porą, gdy więcej osób odwiedza cmentarze. Jednym słowem, opłata za miejsce na cmentarzu całkowicie mnie nie gorszy. Gorzej z jej wysokością  :P
« Ostatnia zmiana: 22 Paź, 2013, 23:18:29 wysłana przez gaga »

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #122 dnia: 16 Gru, 2013, 09:27:39 »
A takie cuś wykopałem w czeluściach internetu :)

http://www.polski-cmentarz.pl/suwalki/grobonet/start.php?id=fo

Wyszukiwarka grobów bliskich :) na cmentarzu komunalnym w Suwałkach

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #123 dnia: 17 Gru, 2013, 21:04:18 »
Suwalska prologanta na kolejne 20 lat, jest dużo niższa niż u mnie.  Ostatnio płaciłam  ponad 600zł. Najwięcej zbulwersowała mnie opłata za udostepnienie kaplicy -prawie 280 zł. Człowiek na codzień nie interesuje się tymi sprawami, dopiero gdy stanie w oko w oko z rzeczywistością, dopiero otwiera szeroko oczy.

Wasz cmentrz na Zalesie i Bakałarzewskiej pewnie jeszcze długo nie znajdzie się w systemie. U nas znając datę pochówku lub śmierci można odnaleść szukany grób osoby zmarlej.