Zdjęcia są ilustracją art. K. Skłodowskiego, dotyczącego między innymi powstania sejneńskiego.
Okazuje się że kobiety również brały w nim udział. Na zdjęciu na którym A. Rudnicki siedzi w otoczeniu członków sztabu suwalskiego POW, są dwie kobiety.
Starałem się coś na ich temat znaleźć, ale absolutnie nie mam pewności czy to co znalazłem dotyczy właśnie tych dwu kobiet.
Otóż w czasie ataku na Sejny, Litwini wzięli do niewoli dwie łączniczki: Anielę Puciatycką i Janinę Kasperowicz.
Aniela Puciatycka z wykształcenia inż. rolnik, kierowała później Niższą Żeńską szkołą Rolniczą w Kukowie. Szkołę przeznaczoną dla 50 dziewcząt otwarto 15.10.1928 r. Zaangażowana była również w tworzenie pierwszych drużyn harcerskich na terenie Suwalszczyzny. Prawdopodobnie jeszcze przed wojną przeniosła się do Henrykowa pod Warszawą, gdzie prowadzi ogród i gospodarstwo sióstr benedyktynek. Siostry prowadziły tam zakład dla kobiet moralnie zaniedbanych. Zakład spełniał swoje zadanie przez prowadzenie warsztatów, między innymi ogrodnictwa i hodowli.
O Janinie Kasperowicz niestety nie udało się nic znaleźć.
http://www.dobroni.pl/rekonstrukcja-zdjecia,15356?f=y