Autor Wątek: My Family History in Suwalki  (Przeczytany 81210 razy)

Offline noka

• Administrator
Odp: My Family History in Suwalki
« Odpowiedź #180 dnia: 18 Gru, 2011, 12:48:07 »
Hi

Is "Bar Kogutek" at this collapsed building ?
I think so. Collapsed building was located at Kościuszki 80 (in the same place as the "Bar Kogutek")

Does this building re-build like old building ?
Currently, there is empty space. Below photo taken today:

Regards

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 18 Gru, 2011, 17:28:43 »
Noka;

Thanks for your reply. I knew that this building is old. The homeowners could not repair the house as far as I know. I was worried. Thanks.

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 14 Lip, 2012, 21:17:56 »
Hello Group Members;

The List of Suwalki People in 1940 USA Census

* Stenley Mieczkowski
* Vincent Papier
* Victoria Papier
* Matthew Papier

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 18 Mar, 2013, 01:57:40 »
Suwałki będzie na tureckim kinie i telewizji w przyszłym miesiącu. Suwalki will be on Turkish Tv and cinema next month.

http://film.iksv.org/tr/film/2433

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 11 Lis, 2019, 02:42:14 »
Cześć:

Jak się masz ? Znalazłem dokument o moim pradziadku. Spróbuję oryginalną kopię tego dokumentu. W tym dniu (1923/19124) zmarł Szeryfa Giolab.

https://szukajwarchiwach.pl/63/208/0/4/7526?q=Szeryfa+XARCHro:63&wynik=1&rpp=15&page=1#tabJednostka

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #186 dnia: 11 Lis, 2019, 17:42:51 »
Gratuluję wytrwałości w poszukiwaniu informacji o swoim przodku  :spoko:

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 12 Lis, 2019, 07:05:48 »
Dzięki. Spaceruj ulicami Suwałk i poszukaj dla mnie Piłsudskiego 1. :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #188 dnia: 12 Lis, 2019, 19:53:18 »

Zdjęcie z Google Street View jest dość aktualne

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 12 Lis, 2019, 23:22:36 »
Dziękuję za zdjęcie.
O ile rozumiałem z dokumentu, mój pradziadek miał dom w lesie. Prawdopodobnie jego dom był w Huta. Ale jego szkło, lampa i żelazny stolik zostały skradzione. Nie znam nazwisk w dokumencie. Napisałem do Archiwum Suwałk o kopię tego dokumentu.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #190 dnia: 13 Lis, 2019, 19:03:41 »
Napisałem do Archiwum Suwałk o kopię tego dokumentu.

Dobrze zrobiłeś. W podanym przez Ciebie linku jest wiele błędów (są zamienione lub pominięte niektóre litery w wyrazach). Być może treść dokumentu była skanowana przez OCR. Mając kopię tego dokumentu będziesz miał lepsze źródło informacji. 

Trochę ciekawostek ...

W pamięci starszych mieszkańców Suwałk przetrwały wspomnienia dotyczące Turków mieszkających i pracujących w mieście. „Najstarsi suwalczanie z sentymentem wspominają czasy, kiedy bułeczki kupowało się tylko „u Turka” (dziś „Kogutek”, ul. Kościuszki 80) . Budynek, w którym mieściła się wspomniana cukiernia i piekarnia w wyniku pożaru uległ zniszczeniu we wrześniu 2009 r. W 2010 r. rozebrano go ponieważ groził zawaleniem. Do dnia dzisiejszego nie został odbudowany (stan na marzec 2017 r.).

Pani Irena Grabowska (z domu Zdanowicz) pamięta bardzo dobrze cukiernię i piekarnię prowadzoną przez Turka. Znajdowały się one przy ulicy Kościuszki (obecnie nr 80). Przed II wojną światową to tu, w lokalu od ulicy mieściła się popularna turecka cukiernia. Od podwórka natomiast funkcjonowała piekarnia, gdzie przygotowywano i wypiekano różnego rodzaju wyroby piekarnicze. Cukiernia cieszyła się dużym zainteresowaniem i renomą. Popularne było powiedzenie: „idź do Turka, smaczna bułka”. Oprócz tradycyjnego chleba i bułek, klienci mogli kupić rogale, ciastka, obwarzanki i różne inne „wykrętasy” (jak wspomina Pani Irena). Sam właściciel zapisał się w jej pamięci jako „smagły, ciemny mężczyzna” .

W zamieszczonej w „ABC Ziemi Suwalskiej” z 26 października 1930 r. reklamie można było przeczytać, iż cukiernia turecka oferuje swoim klientom białą i czarną kawę, mleko, kakao i herbatę, a ponadto różne gatunki ciastek.

Aleksander Buczyński (rolnik ze wsi Czerwony Krzyż) wspominał: A zajeżdżamy nieraz z ojcem do Suwałk w dzień targowy. Turcy w czerwonych turbanach sprzedają pieczywo. Pyszki te bułki z rodzynkami nazywały się. A oni krzyczeli kisło-kwaśne, kisło-kwaśne. Nikt wtedy do nowego chleba o swoim nie wyżył, bo zboża było mało. Teraz też wszyscy chleb kupują, bo zboże sprzedają. No, ale to co innego. Więc Turcy przy straganie z pieczywem po tej stronie rynku, gdzie teraz pomnik Konopnickiej, a dalej, gdzie teraz ustęp, Żydzi śledzie sprzedają.

Urodzony w Suwałkach w 1921 r. Rudolf Dzipanov pisał: Chyba, jak Polska długa i szeroka, nigdzie nie było takich wędlin i pieczywa jak właśnie w Suwałkach. U autentycznego Turka – chlebek, którego szkoda było masłem smarować, aby nie stracił smaku: chlebek podsitkowy i razowy, bułki i bułeczki po 5 groszy, maślane rogaliki, obwarzanki, każdego dnia świeżutkie, chrupiące i jeszcze ciepłe.

Przed I wojną światową w Suwałkach przy ulicy Piłsudskiego działała prowadzona przez Turków Piekarnia i Cukiernia Konstantynopolska. Właścicielem zakładu był Szeryf Giulab bądź Sheriff Gulap (oryginalna pisownia rosyjska: ШЕРИФЪ ГЮЛЬАБЪ). Obecnie w tym miejscu znajduje się księgarnia.

W wydanym przez Augustowsko-Suwalskie Towarzystwo Naukowe przewodniku questowym znalazła się informacja o cukierni tureckiej „TRABAZON” prowadzonej przez prawdziwego Turka – Ahmeda Oglu.

W działającej w okresie międzywojennym w Suwałkach tureckiej piekarni-cukierni pracowali dziadek i ojciec znanego polskiego reżysera Feriduna Erola. Ishak Fazli Oǧlu Efendi i jego syn Mehmet (ur. w 1916 r. w Pazarze) w 1931 r. wyemigrował z Turcji do Polski. Osiedlili się w Suwałkach i tu podjęli pracę w piekarni i cukierni mieszczącej się przy ulicy Kościuszki 78 (dawna numeracja). W lutym 1932 r. przeprowadzili się do Lublina. Potem związali swoje losy m.in. z Krakowem, Włodawą, Zamościem i Łodzią.

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 15 Lis, 2019, 19:29:49 »
To dobry artykuł. Dzięki.

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 24 Lis, 2019, 06:03:00 »
Teraz zauważyłem, że Mowsy Puszczański to imię! Pani pomoże mi w sprawie dokumentu. Kim jest Mowsy Puszczański!

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #193 dnia: 24 Lis, 2019, 10:02:45 »
Mowsza Puszczański

Mowsza to zdrobnienie od imienia Mosze -> Mojżesz -> משה

Źródło [strona 46]: http://rcin.org.pl/Content/23231/WA248_41137_F-22-634_spis-imion_o.pdf

Niestety nie wiem kim był Mowsza Puszczański. W sieci znalazłem jeden wpis z Archiwum Państwowego w Suwałkach - Wydział Rejestru Handlowego

https://szukajwarchiwach.pl/63/208/0/1/5?q=63/208/0/1/5+XARCHro:63+XNRZESPro:208+XCDNUMERUro:0&wynik=1&rpp=15&page=1#tabJednostka

Offline Gulapoglu

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 26 Lis, 2019, 11:02:39 »