Swego czasu w wątku -
Film o Suwałkach z 1937 r. wspomniałem, że dobrze byłoby przetłumaczyć pewien tekst o historii suwalskich Żydów, bowiem zawarte są w nim informacje nie tylko o społeczności żydowskiej, ale także o historii naszego miasta. Materiał ten został przetłumaczony i jest dostępny w sieci, ale o tym za chwilę.
Kilka dni temu otrzymałem e-mail od Muzeum Historii Żydów Polskich, w którym można m.in. przeczytać:
Muzeum Historii Żydów Polskich uruchomiło w czerwcu 2009 roku portal internetowy "Wirtualny Sztetl" - www.sztetl.org.pl. Jest to portal społecznościowy, poświęcony historii miast i miasteczek Polski - oraz mieszkających w nich Żydów. Chcemy by nasz portal był jak najbogatszym i najciekawszyzm źródłem informacji.
Muzeum było zainteresowane umieszczonymi na Forum zdjęciami przedstawiającymi szkołę talmudyczną (dawniej i dziś) oraz informacjami, ciekawymi wiadomościami i pamiątkami związanymi z Żydami w Suwałkach.
Na stronie internetowej "Wirtualny Sztetl" znajduje się m.in. zakładka informacyjna o naszym mieście:
http://www.sztetl.org.pl/pl/city/suwalki/ i właśnie tam znajduje się tłumaczenie tekstu o którym pisałem we wstępie. Tam też trafiają informacje, zdjęcia i inne materiały związane z Suwałkami i tematyką portalu.
Ja nie posiadam żadnych materiałów mogących wzbogacić zasoby witryny (poza współczesnymi zdjęciami niektórych obiektów) i dlatego przekazuję prośbę Muzeum o udostępnienie (podzielenie się) własnymi zasobami i wiadomościami w celu wzbogacenia źródeł informacji "Wirtualnego Sztetlu"
Ewentualne znalezione materiały proponuję publikować w niniejszym wątku, lub przesyłać bezpośrednio za pomocą strony internetowej Muzem (kóra ma charakter portalu społecznościowego)