Autor Wątek: Film o Suwałkach z 1937 r.  (Przeczytany 24710 razy)

Offline szaher

• Forumowicz
  • *
Odp: Film o Suwałkach z 1937 r.
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Maj, 2009, 09:29:37 »
Noka jesteś wielki ale mapa to Git podoba mi się to co robicie  ;D

ZooN

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Cze, 2009, 20:19:53 »
Hell'o ;)
Mnie również bardzo zainteresował ten film i swego czasu poczyniłem nawet małe "śledztwo" w tej sprawie. Udało mi się dotrzeć do treści nagrobka z dołączonego zdjęcia. Najprawdopodobniej była to jakaś bliska osoba naszej bohaterki, może nawet ktoś z rodziny? Może ktoś skojarzy?

"Kobieta stara i szanowna
Nasza kochana matka, pani
Sara Dwora
córka św. p. Jechezkela
żona Ari Cwi Zimański/Zimianski/Zimianski/Ziemianski
Zmarła Jod Dalet Elul
Tarpa"t
Niech jej ziemia lekką będzie"

« Ostatnia zmiana: 08 Cze, 2009, 20:25:25 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Cze, 2009, 20:31:15 »
Bardzo ciekawa informacja. Udało Ci się może coś więcej ustalić w trakcie swego "śledztwa"?

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Lip, 2009, 21:27:42 »
Pisaliśmy w tym wątku o aptece z ul.Kościuszki ,ja miałam na myśli aptekę ,która figuruje na liście zabytków suwalskich .Czy o tą aptekę chodziło w filmie? Jeśli tak ,ja o niej wtedy myślałam.

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Gru, 2010, 19:40:25 »
Trafiłem na informacje o scenach kręconych pod Suwałkami do filmu historycznego. Prawdopodobnie chodzi o film „Maraton polski”. Reżyserem tego filmu był Wiktor Biegański /aktor, reżyser, scenarzysta, właściciel wytwórni filmowej /
Był to film niemy, zrealizowany  w 1927 r. a tematyką były sceny walk o niepodległość Polski od 1863 do 1914.Pod Suwałkami kręcono prawdopodobnie sceny z Powstania Styczniowego. Do filmu włączono zdjęcia dokumentalne z marszu szlakiem „Kadrówki”
W NAC jest zdjęcie z realizacji tego filmu / wpisać W. Biegański lub Suwałki/
A tu zdjęcia dokumentalne, które włączono do filmu.
http://www.warszawa.ap.gov.pl/estonia-filmy.html

Offline Krzysztof

• Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Gru, 2010, 17:59:20 »
Kilka miesięcy temu ktoś w wątku „Zagadki” zapytał o film kręcony na ul. Gałaja. Nikt wówczas nie odpowiedział.
Tu mamy odpowiedź – to serial telewizyjny ”Gorzka Miłość” w reżyserii Czesława Petelskiego na podstawie powieści Jerzego Putramenta „Odyniec”
Przy okazji przypomniała mi się taka anegdota. Otóż Jerzy Putrament związany był z Suwalszczyzną. Zapalony wędkarz /napisał nawet książkę na temat wędkowania/, każdego prawie roku przyjeżdżał do Przełomki nad jez. Hańcza i oczywiście wędkował. Później tylko rybacy skarżyli się że wyciągał im z sieci co dorodniejsze sztuki żeby móc pochwalić się „urobkiem”.
Tutaj mamy zdjecie z ul. Gałaja ze scenografią do filmu.
http://allegro.pl/suwalki-ulica-galaja-i1363564106.html

Tutaj krótkie streszczenia kilku odcinków.
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/124703