Autor Wątek: Film o Suwałkach z 1937 r.  (Przeczytany 24980 razy)

Offline noka

• Administrator
Film o Suwałkach z 1937 r.
« dnia: 07 Maj, 2009, 12:01:56 »
Film o Suwałkach z 1937 r.

Niniejszy film został nakręcony prawdopodobnie w 1937 r. i w wersji oryginalnej nie posiadał dźwięku. Przedstawia m.in. obrazy z życia codziennego mieszkańców naszego miasta. Okazuje się, że wiele osób posiada kopię tego filmu, ale prawie nikt nie zna ani jego historii, ani losów autorki filmu, ani nie potrafi wskazać dziś  miejsc przedstawionych na filmie. 

W związku z tym mam propozycję żeby wspólnie poszukać tych informacji, a przynajmniej zlokalizować ulice, miejsca, budynki  pokazane na filmie, o ile zachowały się współcześnie. Wszelkie zebrane informacje (zwłaszcza o samym filmie) będę sukcesywnie dodawane na górze wątku.

Film trwa około 40 minut, ale jeśli koś jeszcze nie widział - gorąco polecam.

Offline vena

• Super Poster
Odp: Film o Suwałkach z 1937 r.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj, 2009, 14:12:14 »
Noka, bardzo dobry pomysł z tą muzyką, bo wczesniej jakoś tak oglądało się bez emocji... Choć widziałam ten film wiele razy, to wzruszyłam się bardzo przy scenie z bosymi dziećmi i tą "szeroką" kobietą, podkład muzyczny zrobił swoje.... Nie mogę rozgryźć czy to szkoła czy to dom dziecka, raczej przypuszczam, że to drugie, a miejce kojarzy mi się między ulicami Noniewicza, Wigierską i Wesołą. Wydaje mi się, że duży drewniany dom jest na Noniewicza, może to nawet ten, który jeszcze do dziś stoi, a może się mylę...
Oczywiście pierwszy bazar był na miejscu dzisiejszego parku Marii Konopnickiej, na filmie widać kamienice otaczające park, a na placu stoi ubikacja miejska, od której podobno wzięła się nazwa potoczna ulicy "Gnojnej". Potem widać jarmark "koński" gdzie sprzedawano zwierzęta i wszystko z nimi związane ale mam lukę w pamięci, bo nie mogę skojarzyć gdzie to było, w każdym razie nad wodą (widać w kadrze).
Na filmie przewijają się też ujęcia ulicy Noniewicza z nieistniejącą już bożnicą żydowską w tle, wydaje mi się, że jest rzut na Wesołą w kierunku dzisiejszej ul Waryńskiego, Kościuszki oczywiście z urzędem miejskim... Muszę jeszcze raz zerknąć, bo nie pamiętam co jeszcze widziałam, co wydaje mi się znajome...
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj, 2009, 15:54:23 »
Mam bardzo podobne odczucia. Powoli oswajam się z tym filmem i staram się odnieść do współczesności miejsca które widzę.  Drewniany duży dom jest chyba faktycznie na Noniewicza (nr 23 lub sąsiedni). Został niedawno odrestaurowany i dziś wygląda bardzo ładnie. Odnoszę wrażenie, że pulchna kobieta widoczna na filmie udzielała się społecznie i była dość zamożna.

Jeśli ktoś będzie znał obecną lokalizację scen widocznych na filmie - proszę o podanie w tagu czasu z filmu (jest on widoczny po lewej stronie paska postępu filmu) oraz opisu miejsca.

Przykład:
[01:56] - Ratusz.

W ten sposób łatwiej będzie rozszyfrować mniej znane miejsca. Chciałbym potem zrobić ich zdjęcia i złożyć w coś takiego:

Nie jest to przykład idealny, bo przedstawia  2 zdjęcia ul. Kościuszki z przeciwnych kierunków (aż dziw że tak ładnie się nałożyło  ;D), ale tak mniej więcej miałby to wyglądać. 

rudy_56

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maj, 2009, 16:15:20 »
Scena z dziećmi - to raczej szkoła i zaplecze kościuszki od strony rzeki.
Ten murowny budynek w tle stoi do dzis w bardzo kiepskim stanie.
Drewniany długi juz niestety nie.
Jest i wesoła, dużo Waryńskiego, troche dawnej ulicy Nowy Świat czyli dzisiejszej Noniewicza, troche placu Piłsudskiego, Kościuszki prawie wcale.
Dom starców to dzisiejszy MDK.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj, 2009, 18:19:48 »
Ja narazie zatrzymałam się przy kobietach robiących pranie w Czarnej Hańczy.Później obejrzę razem z moim suwalczninem ,bo on może więcej  :P rozpoznać stare Suwałki ,jesli mówicie ,że trwa tak długo ,to zobaczymy go za jednym razem.Muzyka mi nie przeszkadza i macie rację ,że ciężko oglądałoby się tak długo w ciszy. Mimo wszystko dobry pomysł z tym filmem.Odezwię sie po obejrzeniu całości.

vingris

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maj, 2009, 20:28:14 »
Mam też i inne filmy o Suwałkach, np. z demonstracją pierwszomajową z 1962 roku (prawdopodobnie). Może niech administrator skontaktuje się ze mną. Kto i dlaczego występuje na filmie pana Millera z lata 1937 roku jest mniej więcej znane, podobnie jak miejsce oraz w jakim celu ten film powstał.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj, 2009, 21:02:56 »
Jestem zainteresowany. Wysłałem e-mail.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maj, 2009, 21:07:44 »
Nie znam przyczyn nakręcenia tego filmu,ale wydaje mnie się ,że ktoś chciał pokazać Suwałki w nie ciekawym świetle.Osoby występujące zdecydowanie w rolach głównych są napewno pochodzenia żydowskiego .W tamtych latach ludność żydowska stanowiła większość w Suwałkach,dopiero po II wojnie św. trochę ich ubyło.Jednak cel nakręcenia tego filmu i to w taki sposób,wygląda -jakby komuś zależało na pokazaniu ubóstwa ludności suwalskiej.
Suwalczanin ,jeszcze nie miał czasu cały film obejrzeć,ale targ napewno umiejscowiony jest  na terenie dzisiejszego parku M.Konopnickiej [vena ,ma rację] ,po wojnie też tam był targ.Natomiast jarmark po wojnie odbywał się w okolicy cmentarza ,czyżby przed wojną też tam był zlokalizowany.
Narazie muszę obejrzeć film kilka razy,bo narazie dochodzę do siebie.Znam wieś powojenną ,ale to co zobaczyłam -zrobiło na mnie duże wrażenie,nie znam takiej biedy.To zbliżenie mężczyzny w obdartych spodniach [pod koniec filmu] ,miało w sobie coś z chęci upokorzenia tego człowieka.

vingris

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maj, 2009, 21:20:43 »
Państwo Millerowi reprezentowali syjonistyczne stowarzyszenie (wydawało od 1905 roku The Independent Suvalker Voice). Pokazanie tej biedy służyło pozyskaniu środków na dwa cele: 1. opłacenie coraz droższych wyjazdów do Palestyny i USA, 2. wsparcie organizacji takich jak np. dom starców  czy opieka nad dziećmi. Na filmie pokazane są Suwałki i Filipów. Bieda Filipowa była jak widać znacznie większa, świadczy też o tym stan synagogi. Film jest znany w środowisku  Żydów w Nowym Jorku, którzy mają korzenie suwalskie. Udało się ustalić niektóre osoby pokazane na zdjęciach, np. aptekarz w kamienicy obok obecnego MPiKu - zginął w Treblince.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maj, 2009, 22:13:37 »
Dziękuje ,zapewne nie tylko mnie przydała się Twoja podpowiedź,tym bardziej ,że szukałam i znalazłam tą rodzinę wymienioną jako bardziej znaczącą się w mieście. Podejrzewałam ,że musiał być ukryty cel nakręcenie filmu i to w taki właśnie sposób. Mam w domu zdjęcia rodziny mieszkającej w Suwałkach z tamtych lat i takiej biedy na zdjęciach nie widzę.Tym bardziej mną wstrząsnęło obejrzenie tego filmu.

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maj, 2009, 23:31:13 »
Vingris, to ciekawe co piszesz, proszę o więcej informacji, jeśli takie posiadasz :) To kawałek historii "naszej ziemi", dlatego tak bardzo mnie interesuje (pewnie nie tylko mnie). Jeśli masz jakieś wiadomości dotyczące osób (nazwiska, dalsze ich losy) to bardzo proszę napisz tu wszystko. Myślę, że już po tym, co napisałeś, nie tylko dla mnie ten dokument nabrał większej wartości.
Pewnie znajdzie się jeszcze kilka osób posiadających takie "perełki" i może zechcą się z nami podzielić (mam nadzieję). Dobrze byłoby gdyby jakiś "organizm" np. muzeum zechciało zachować kopię tych dokumentów dla potomnych i żeby to wszystko było dostępne dla każdego Suwalczanina, a może już tak jest, tylko ja nic nie wiem o tym? W sumie, w dzisiejszych czasach, internet jest najwiekszą siłą przekazu informacji, dlatego tu jak nabardziej warto o tym wszystkim pisać.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maj, 2009, 23:43:13 »
Wkrótce pojawi się więcej wiadomości  i być może ciekawy materiał. Vingris jest przedstawicielem właśnie takiego "organizmu" (jak napisałaś) - wcześniej przekazywał informacje o planowanych imprezach w  Muzeum Wigier (zobacz w innych wątkach i shoutboxie)
« Ostatnia zmiana: 07 Maj, 2009, 23:45:33 wysłana przez noka »

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maj, 2009, 23:48:12 »
O, no to dobre wieści przynosisz noka, czekam na ciekawy materiał i oczywiscie przerzucę wątki, jak tylko czas mi na to pozwoli.

Offline jesiotr1

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maj, 2009, 16:19:26 »
Coś z tamtych miejsc- dzielnica Suwałk "Małe Raczki" pomiędzy ul. Noniewicza a Wesołą. 1961r

Może to ta apteka co jest na filmie:
« Ostatnia zmiana: 08 Maj, 2009, 17:31:17 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maj, 2009, 17:40:13 »
Postaram się w niedzielę o poranku, gdy na ulicach nie ma jeszcze ludzi, porobić zdjęcia niektórych miejsc z filmu.

Jestem pewien, że Apteka jest ta sama. Elewacja i zdobienia okien różnią się trochę, ale drzewo pasuje idealnie. W 37 r.  było smukłe, a w 61 r. już dość pokaźne i dokładnie w tym samym miejscu.