Noka, bardzo dobry pomysł z tą muzyką, bo wczesniej jakoś tak oglądało się bez emocji... Choć widziałam ten film wiele razy, to wzruszyłam się bardzo przy scenie z bosymi dziećmi i tą "szeroką" kobietą, podkład muzyczny zrobił swoje.... Nie mogę rozgryźć czy to szkoła czy to dom dziecka, raczej przypuszczam, że to drugie, a miejce kojarzy mi się między ulicami Noniewicza, Wigierską i Wesołą. Wydaje mi się, że duży drewniany dom jest na Noniewicza, może to nawet ten, który jeszcze do dziś stoi, a może się mylę...
Oczywiście pierwszy bazar był na miejscu dzisiejszego parku Marii Konopnickiej, na filmie widać kamienice otaczające park, a na placu stoi ubikacja miejska, od której podobno wzięła się nazwa potoczna ulicy "Gnojnej". Potem widać jarmark "koński" gdzie sprzedawano zwierzęta i wszystko z nimi związane ale mam lukę w pamięci, bo nie mogę skojarzyć gdzie to było, w każdym razie nad wodą (widać w kadrze).
Na filmie przewijają się też ujęcia ulicy Noniewicza z nieistniejącą już bożnicą żydowską w tle, wydaje mi się, że jest rzut na Wesołą w kierunku dzisiejszej ul Waryńskiego, Kościuszki oczywiście z urzędem miejskim... Muszę jeszcze raz zerknąć, bo nie pamiętam co jeszcze widziałam, co wydaje mi się znajome...